WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Geen AZC op Ter Sype
Nieuw Loosdrecht, wo 29 juni 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Ter Sype in Nieuw-Loosdrecht valt af als mogelijke opvanglocatie voor vluchtelingen, zo besloten het COA en Wijdemeren.

persbericht

Ter Sype valt af als mogelijke opvanglocatie

Ter Sype in Nieuw-Loosdrecht valt af als mogelijke opvanglocatie voor vluchtelingen. De gemeente Wijdemeren en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hebben vastgesteld dat een opvanglocatie op deze locatie niet haalbaar is.

Het ontwikkelen van een opvanglocatie op een zogenoemd ‘greenfield’ (niet bouwrijpe grond) in combinatie met de relatief korte opvangperiode van maximaal drie jaar en de beperkte schaal maken het plan (financieel) onmogelijk. De locatie leek in eerste instantie kansrijk omdat aansluitend woningbouw zou kunnen plaatsvinden. Dit blijkt door diverse factoren niet haalbaar. Zo wordt de eerste fase van de nieuwe woonwijk Ter Sype eerder gepland. Vanwege de geluidscontouren blijft er dan een beperkt oppervlak over.

Constructieve gesprekken

Burgemeester Martijn Smit: “De gemeenteraad heeft in het voorjaar aangegeven een bijdrage te willen leveren aan de opvang van vluchtelingen. Helaas hebben het COA en de gemeente nu moeten vaststellen dat Ter Sype definitief af valt als mogelijke opvanglocatie. Dit beschouw ik als een verlies. Voor zowel mensen op de vlucht als voor onze gemeenschap zou opvang betekenisvol zijn geweest. Wel ben ik ben trots op de gemeenschap van Nieuw-Loosdrecht. Ondanks de kritische kanttekeningen is er constructief en waardig gesproken over deze mogelijke opvanglocatie. Ook de gesprekken met de eigenaar van de grond, Lithos, verliepen constructief.”

Andere opvangvormen

De burgemeester heeft met circa 80 omwonenden gesproken over het haalbaarheidsonderzoek. Tijdens deze gesprekken was een veelgestelde vraag waarom kleinschalige opvang door het COA van tientallen mensen in de dorpen niet mogelijk is. Deze zogenoemde satellietlocaties zijn alleen te realiseren in de nabijheid van een asielzoekerscentrum met de juiste voorzieningen zoals medische zorg en begeleiding. Dit is in Wijdemeren niet het geval. Andere mogelijkheden om als gemeente zelf opvang voor vluchtelingen te realiseren, zijn er niet.

Over het haalbaarheidsonderzoek

Eind mei verzocht het COA de gemeente Wijdemeren de mogelijkheden van Ter Sype te onderzoeken. Het zou gaan om opvang voor ongeveer 400 personen, voor een periode van twee tot drie jaar.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief