WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Twitterverbod en de VVD
Nederhorst den Berg, za 23 januari 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster vindt dat de VVD de weg kwijt is als liberale partij die een twitterverbod voor de gemeenteraad wil instellen.

Cor Koster

Twitterverbod

De VVD is weer eens de weg kwijt. Op de raad van afgelopen donderdag kwam men met een heuse motie om het ‘Reglement van Orde’ na te leven, waarin staat dat je geen gebruik mag maken van telefoons en andere communicatiemiddelen die inbreuk kunnen maken op de orde van de vergadering. Veel te algemeen gesteld natuurlijk, want iedereen in de raad zit met een geavanceerd communicatiemiddel, een iPad. Nota bene gekregen van de gemeente.

Het ging de VVD om het twitteren. Sommige raadsleden doen dat wel eens tijdens een vergadering, met name Alette Zandbergen van DLP. Dat vindt de VVD storend. Een kulargument want niemand hoeft die Tweets te lezen, zeker niet tijdens een vergadering. Het versturen van een berichtje maakt geen geluid en kan dus onmogelijk storend zijn. Het wordt pas storend als je het leest. De motie had dus moeten eisen dat niemand kennis mag nemen van wat andere raadsleden via Twitter of Facebook de wereld insturen.

Het merkwaardige is dat die motie van de VVD kwam, ooit een trotse liberale partij die leven en laten leven hoog in het vaandel had. Ook vreemd omdat juist hun fractievoorzitter, Tim Emmelot, tijdens vergaderingen voortdurend in de weer is met iPad en smartphone. Ik heb altijd gedacht dat hij, als hij geen woordvoerder is bij een bepaald onderwerp, gewoon de ligplaatsenadministratie van Ottenhome bijwerkt. En waarom ook niet. Dat mag dus nu niet meer.

Sommige raadsleden storen zich eraan dat anderen hun blik gericht hebben op het schermpje van hun iPhone of Galaxy. Dit is geen nieuwe klacht. In de 70’er jaren kreeg Hans Gruijters, minister in het kabinet Den Uyl, al het verwijt dat hij vaak de krant zat te lezen als er in de ministerraad iets besproken werd wat hem niet interesseerde. Hij haalde dan z’n schouders op: “Ik luister met mijn oren, niet met mijn ogen”.

De discussie in de raad vond plaats na middernacht. Vóór die tijd zullen de meeste luisteraars wel afgehaakt zijn. Gelukkig maar, want het was een hoogst genante vertoning. De motie werd aangenomen. Na afloop tweette Joost Boermans (D66): “Alleen al voor de bescherming van vrijheid van gedrag en meningsuiting zal ik in komende raad gaan twitteren. Benieuwd naar de sancties.”

Boermans verloochent zijn liberale herkomst niet. Daar zou de VVD een voorbeeld aan moeten nemen.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
Cor Koster
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief