WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
GRIP4: Waar is de Ramp?
Wijdemeren, za 27 februari 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

GRIP4. In een brief legt burgemeester Pieter Broertjes uit waarom de burgemeesters van het Opvangverbond op 19 oktober besloten om op te schalen naar GRIP4.

Op 18 februari zond burgemeester Broertjes een brief namens de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, behandeld door Pieter Benschop van de brandweer, aan de gemeenteraden van de Veiligheidsregio, waaronder de raad van Wijdemeren. In die brief legt hij uit dat de Veiligheidsregio van 19 otober tot en met 5 november is opgeschaald naar GRIP4. (Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP))

Wat is GRIP4?

Volgens Wikipedia gaat het bij GRIP4 om het volgende:

GRIP 4

Het effectgebied van de ramp of bijvoorbeeld schaarste (stroomstoring, uitvallen waterleidingnet etc) overstijgt de grenzen van de gemeente of zelfs de veiligheidsregio of provincie. De binnen de Veiligheidsregio aangewezen burgemeester wordt gealarmeerd en wordt Coördinerend Bestuurder. Deze laat zich ondersteunen door een Regionaal Beleids Team (RBT) met daarin functionarissen van de verschillende hulpdiensten. Het Gemeentelijk Beleidsteam, dat eventueel bij opschaling naar GRIP 3 ingesteld is, wordt vervangen door het RBT. Als dit nog niet gebeurd was wordt de Commissaris van de Koning gealarmeerd die een Provinciaal Coördinatie Centrum (PCC) kan laten inrichten. Een Provinciaal Coördinatie Centrum bestaat uit ambtenaren betrokken bij rampenbestrijding en adviseert de Commissaris. Betrokken ministeries kunnen Departementale Coördinatie Centra (DCC) opzetten.

Overigens betekent, net als bij GRIP 3, deze opschaling niet dat er (al) sprake is van een ramp. Ook bij een dreigend incident, zoals een overstroming, kan GRIP 4 afgekondigd worden.

GRIP4 is dus zeer heftig. Er is een ramp gebeurd in de Veiligheidsregio (giftige gassen, grote brand, chloortrein), of er dreigt een ramp (overstroming).

Welke ramp?

In zijn brief legt Pieter Broertjes uit dat er een crisis was. Het ministerie vroeg aan de regio om te zorgen voor noodopvang voor vluchtelingen. Het Opvangverbond (alle burgemeesters samen) besloot gehoor te geven aan dat verzoek. Een citaat uit de brief van burgemeester Broertjes die door GRIP4 alle wettelijke touwtjes in handen kreeg en zelfs de raden tijdelijk op een zijspoor kon zetten en verregaande besluiten kon nemen zonder democratische controle:

"De opschaling naar GRIP4 was vooral van pragmatische aard. Het urgente en bovenlokale karakter van deze crisis vroeg naar het oordeel van het bestuur (alle burgemeesters samen red. WWK) om één bestuurlijk aanspreekpunt richting het COA, de provincie en het Rijk. Met de opschaling naar GRIP4 is deze rol bij de voorzitter van de veiligheidsregio gelegd."

Kanon op een mug

Als we even in herinnering roepen wat er toen gebeurde, dan lijkt de opschaling naar GRIP4 op het schieten met een kanon op een mug. Er zijn begin oktober 2015 100 vluchtelingen opgenomen in een noodopvang in Laren. Op 3 oktober kwamen die voor tien dagen naar Kortenhoef, waar ze zonder enige wanklank werden opgevangen. Na tien dagen verhuisde de groep naar Crailo, waar ze nu nog zitten. Dat heeft het Opvangverbond vanaf begin oktober tot vandaag opgeleverd. Hilversum heeft nog geen enkele vluchteling opgenomen. Dan is het toch wel een beetje potsierlijk dat voor die "crisis"werd opgeschaald naar GRIP4 (en de democratie even buiten spel werd gezet).

In de raad van Hilversum is hierover al het één en ander op kritische toon gezegd. In de brief van burgemeester Pieter Broertjes schrijft deze aan het slot dat het beter was geweest als hij eerder "verslag had gedaan" van de GRIP4 opschaling en de besluiten die hij in die periode nam. Overigens waren dat er nul. Dus GRIP4 was nergens voor nodig.

Kleine locaties

Onder druk van veel gemeenten en burgemeesters geeft het COA inmiddels ook groen licht voor kleine opvanglocaties, zoals die in Kortenhoef aan de Kerklaan van 1997 tot 2002, toen circa 45 vluchtelingen in wisselende samenstellingen het voormalige hotel De Oude Herberg bewoonden (Afghanen, Bosniërs, Armeniërs). Burgemeester Martijn Smit is inmiddels op zoek naar dergelijke kleinschalige locaties.

Op 3 oktober schreven wij:


3/10/2015

G&V doe iets!

Afgezien van Laren en Wijdemeren gebeurt er niet veel in de regio. Hilversum heeft aangekondigd diep na te gaan denken over de opvang (Philipsgebouw, GAK?). Maar daar blijft het bij, bij dat denken in radiostilte.
Ook in andere gemeenten in de regio is nou niet bepaald sprake van koortsachtige activiteit om de helpende hand te bieden. wel zwijgzaamheid. De provincie dacht Crailo te kunnen verkopen voor veel geld en weerstaat daarom de druk om de Palmkazerne weer in gebruik te nemen als AZC. Het gebruikelijke regionale meestribbelen tot kunst verheven. Om kort te gaan: "Hallo Gooi en Vechtstreek!!! Is u daar? Doe ook iets!"

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief