persbericht
Rosetta, wetenschappelijk avontuur bij en op een komeet
In 2014 is er voor het eerst een sonde geland op een komeet. Deze lander met de naam Philae was onderdeel van de Rosetta missie naar de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Dr. Fred Jansen speelde als Nederlandse projectleider een belangrijke rol bij deze historische missie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Op donderdag 10 maart geeft hij een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek over de uitdagingen van deze komeetmissie en de wetenschappelijke resultaten tot nu toe.
Foto: Animatie van de Rosetta satelliet en Philae lander bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Kometen hebben de mensheid altijd gefascineerd. Het verschijnen van een komeet aan de hemel is al sinds de oudheid opgemerkt en vastgelegd. Met telescopen zijn al vanaf de 17e eeuw nauwkeurige waarnemingen gedaan, maar met de komst van de ruimtevaart is het mogelijk geworden om kometen van dichtbij te onderzoeken. In 2004 werd de ESA-satelliet Rosetta gelanceerd. Na een reis van ruim 10 jaar bereikte de ruimtesonde de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko en lukte het om de lander Philae op het oppervlak van de komeet neer te zetten.
Op donderdagavond 10 maart geeft Dr. Fred Jansen een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Hij zal vertellen over de uitdagingen en problemen bij het bereiken van en landen op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, geïllustreerd met details van de meest spannende momenten van deze missie. De wetenschappelijke resultaten van de missie in de diverse disciplines en de invloed van deze resultaten op de bestaande inzichten over kometen worden ook belicht.
Fred Jansen werkt bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en is sinds 2013 als mission manager verantwoordelijk voor de Rosetta missie. Hij studeerde sterrenkunde aan de universiteit van Amsterdam en promoveerde in Leiden met een studie van röntgenstraling uitgezonden door supernovaresten. Hij was als wetenschapper en projectleider betrokken bij diverse ruimtemissies van ESA zoals de XMM-Newtonmissie, Mars Express, Venus Express en GAIA.
De lezing wordt gehouden om 20:00 uur op de eerste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54b in ’s-Graveland. Toegang is gratis voor leden van de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Niet-leden betalen €3. |