WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Lezing Gaia Missie Melkweg
's-Graveland, do 22 december 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 5 januari organiseert de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek een lezing over het GAIA poject van ESA waarmee een catalogus van sterren in de Melkweg wordt opgebouwd.

persbericht

Lezing 5 januari: “De Gaia missie: een 3D kaart van de Melkweg”

In 2013 is door de Europese ruimtevaart-organisatie ESA de Gaia satelliet gelanceerd met als doel om een catalogus op te bouwen van 1 miljard sterren in onze Melkweg. Met deze gegevens kunnen sterrenkundigen de 3D structuur van ons melkwegstelsel bepalen en verklaren hoe het ontstaan is.


Foto: Gaia satelliet met de melkweg op de achtergrond. Credit: ESA

Anthony Brown is astronoom van de Universiteit Leiden en sinds het begin van het project betrokken bij Gaia. Op donderdag 5 januari vertelt hij over de achtergrond van de missie en de resultaten tot nu toe.

Op een heldere avond is de Melkweg te zien als een lichte band aan de hemel. In werkelijkheid bestaat onze Melkweg uit miljarden sterren. Het nauwkeurig waarnemen van de helderste één miljard van die sterren is het doel van de Gaia satelliet die in 2013 door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is gelanceerd. Gaia is een ruimtetelescoop die in 5 jaar tijd een enorme database zal gaan opbouwen van gegevens over de afstand, structuur en aanwezigheid van planeten van sterren in ons melkwegstelsel.

Met deze gegevens zijn sterrenkundigen in staat om inzicht te krijgen in de 3-dimensionale structuur van de Melkweg. En als bekend is hoe de sterren nu zijn opgebouwd en hoe ze zich bewegen, is ook te bepalen hoe de Melkweg ooit is ontstaan. En dat leert ons niet alleen iets over de oorsprong van ons eigen melkwegstelsel, maar ook over de miljarden andere melkwegstelsels die zich in het heelal bevinden en op zo’n grote afstand staan dat we een dergelijk onderzoek nooit op hun individuele sterren zouden kunnen uitvoeren.

Anthony Brown is astronoom van de Universiteit Leiden en sinds 1997, toen het project nog maar een idee van een aantal wetenschappers was, betrokken bij Gaia. Op donderdagavond 5 januari vertelt hij over de achtergrond van de missie en over de eerste resultaten die in september 2016 zijn gepubliceerd.

De lezing wordt gehouden om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54b in ’s-Graveland. Toegang is gratis voor leden.
Niet-leden betalen €3.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
ESA
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief