ingezonden brief
2424 mensen in Wijdemeren stemden in 2014 op DorpsBelangen
De verkiezingsbelofte was “Een partij die positief vooruit durft te kijken. Een keurgroep van 10 kandidaten die zich de afgelopen vier jaar hebben bewezen, staat klaar.”
Ook ik bevond me in deze keurgroep en voel dus verantwoordelijkheid jegens deze kiezers.
Dorpse partijen floreren . Zij kunnen onafhankelijk van landelijke politieke stromingen de inwoners bestuurlijk vertegenwoordigen. Het voortbestaan van de gemeente is voor de lokale partijen van levensbelang.
Er is ook een zwakte.
Minder duidelijke organisatorische kaders, waardoor bestuur en fractie na de verkiezingen ongecontroleerd te werk kunnen gaan. Geen enkel toezicht op hoe de geadverteerde ervaring en kennis binnen de partij ook daadwerkelijk benut worden. Ongemerkt kunnen persoonlijke belangen de overhand nemen.
En zo geschiedde.
Daags na de verkiezingen ontstond er een bestuurlijk gedoe rond twee van de vier DB raadsleden. Een halvering van de fractie en een leegloop van de keurgroep van 10 was het gevolg. Een sterk verzwakte DorpsBelangen achterlatende en een tweede lokale partij. Je zou verwachten dat er dankbaar gebruik gemaakt wordt van diegenen die zich in vrije tijd blijven in zetten voor de vereniging DorpsBelangen.
Niets is minder waar.
Inhoudelijke bijdragen zijn door de fractie genegeerd. Gelukkig is de mogelijkheid om politiek onafhankelijk in een raadscommissie te spreken op onderwerpen, die passen bij eigen ervaring en deskundigheid, bv op het terrein van de Loosdrechtse Plassen. Ook de onafhankelijke belangen behartiging van de inwoners van Wijdemeren blijft juist in deze tijd hard nodig, zeker vanuit het perspectief van kinderen en mensen met een beperking.
Niet de bedoeling.
Als bestuurslid van DorpsBelangen in het openbaar je mening te uiten. Voor mij de reden om eind oktober het bestuurslidmaatschap DorpsBelangen neer te leggen.
Dynastie
Het bestuur en de fractie tezamen bestaan sindsdien uit 6 personen waarvan 3 een nauwe familieband met elkaar hebben. Deze 6 hebben in geheimzinnigheid gehuld de vandaag gepresenteerde ontwikkelingen bepaald en achteraf tijdens een openbare ledenvergadering toegelicht. De vraag is echter of deze 6 thans nog het mandaat van de 2424 kiezers kunnen claimen.
Transparantie
“Gegeven de democratische verhoudingen waarbinnen het college opereert en de verantwoordingsbereidheid die van wethouders wordt verwacht, is openheid ten aanzien van handelingen en handelingsredenen een noodzakelijk vereiste.”Tekst uit de gedragscode Wijdemeren.
Dat betekent in mijn ogen dat een coalitieakkoord en voordracht van een wethouder voorafgaande aan de besluitvorming door de voorzitter aan de leden wordt voorgelegd.
Eerder dit jaar bleek binnen DorpsBelangen vrijwel niemand meer te weten hoe het ook al weer gegaan was met de aanstelling van DB wethouder Zagt in 2011. Nu ikzelf als een van de 10 uit de keurgroep bij Dorpsbelangen betrokken ben, wil ik bij deze heel duidelijk zijn.
Ik neem afstand van de besluitvorming rond het DB coalitieakkoord en de voordracht van de DB wethouder zonder een voorafgaande raadpleging van de leden. De gevolgde procedure past niet in ons democratisch stelsel . En los daarvan ook niet bij een vereniging die de belangen van de inwoners meent te behartigen.
Liesbeth Siderius
Loosdrecht
14 december 2016 |