WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Connie Palmen bij KadD
Kortenhoef, do 28 april 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op donderdag 12 mei verwelkomt Kunst aan de Dijk schrijfster Connie Palmen in het Oude Kerkje in Kortenhoef.

persbericht

Connie Palmen te gast bij Kunst aan de Dijk
Kortenhoef op 12 mei 2016

Op donderdag 12 mei verwelkomt Kunst aan de Dijk schrijfster Connie Palmen in het Oude Kerkje in Kortenhoef. Connie Palmen zou worden geïnterviewd door tv boekenpresentator Wim Brands. Wim Brands is op maandag 4 april jl. onverwacht overleden. Kunst aan de Dijk Kortenhoef treurt om hem. Het vinden van een goede presentator die Wim Brands kan vervangen, is in volle gang.


Connie Palmen

Connie Palmen (1955), Neerlandica en Filosofe, geboren in St. Odilienberg in Limburg. In 1988 rondde zij haar studie filosofie af met een scriptie getiteld Het weerzinwekkende lot van de oude filosoof Socrates, over de relatie tussen taal en werkelijkheid.

Connie Palmen debuteerde in 1991 met De wetten. Deze literaire roman - die direct een bestseller werd - verwijst qua structuur naar het Middeleeuwse verhaal Mariken van Nimwegen. Twee weken voor de publicatie van haar tweede roman De vriendschap (1995) overleed Palmens partner in de liefde Ischa Meijer - plotseling - op 52 jarige leeftijd. De daaropvolgende twee romans, I.M (1998) en Geheel de uwe (2002) gaan beide over het leven en de dood van Ischa Meijer.

Inspiratie

Het verschijnen van Lucifer in 2007 ging gepaard met de nodige ophef. De roman ontlokte veel kritiek omdat het een vertekend beeld zou geven van de werkelijkheid; betrokkenen herkenden zich in het verhaal. Palmen gaf toe dat zij zich vaak laat zich inspireren door situaties en personen uit haar directe omgeving. Zij wijt dit aan gebrek aan fantasie. Lucifer werd gevolgd door Logboek van een onbarmhartig jaar, over het rouwproces na de dood van echtgenoot Hans van Mierlo. In september 2015 verscheen haar nieuwste roman Jij zegt het. Op 6 april werd bekend dat dit boek genomineerd is voor de Fintro Literatuurprijs, voorheen de Gouden Boekenuil. De jury:

Meesterproef

“Connie Palmen heeft een meesterproef toegevoegd aan haar reeds omvangrijke oeuvre over de tomeloze liefde. In Jij zegt het geeft ze stem aan de dichter Ted Hughes, wiens tumultueuze huwelijk met de dichteres Sylvia Plath noodlottig eindigde in haar zelfmoord. De dichter evoceert hun destructieve liefde in lyrisch proza, hooggestemd beladen met symboliek. Met zijn biecht probeert Hughes zijn vrouw recht te doen en vooral zijn eigen identiteit te heroveren. Die was immers opgelost in de door Plaths torment gedomineerde liefde, vervolgens versmoord door levenslange rouw en schuldgevoelens, en tenslotte gekaapt door biografen allerhande.
Een soortgelijke ‘diefstal van het leven’ is Connie Palmen zelf vanzelfsprekend zeer bekend, met Jij zegt het slecht ze dan ook de grenzen tussen roman, biografie en autobiografie. In dit totaalboek gaat Palmen met haar passies en obsessies aan de slag, er onvervaard inzicht, troost en ontroering uit purend en etalerend wat literatuur vermag.”

Wim Brands

Wim Brands, dichter, presentator van het televisieprogramma VPRO BOEKEN overleed op 4 april 2016. Wim Brands was sinds 2013 verbonden als vaste interviewer bij Kunst aan de Dijk Kortenhoef nadat hij het stokje had overgenomen van literator, journalist en schrijver Pieter Steinz. Wim Brands genoot het vertrouwen van schrijvers, hij was belezen, altijd goed geinformeerd, belangstellend en wist tot de kern van een vraag door te dringen. Anne Wertheim, organisator van de literaire avonden van Kunst aan de Dijk Kortenhoef heeft de zware taak een vervanger te vinden voor de in haar woorden onvervangbare Wim Brands.

Informatie

De literaire avond – zonder pauze – is afgelopen om 21.30 uur waarna er gesigneerd wordt. Boekverkoop is in handen van Libris Boekhandel Voorhoeve uit Hilversum.

De literaire avond vindt plaats op donderdag 12 mei april 2016, aanvang 20:15 uur in het Oude Kerkje op de Kortenhoefsedijk dijk. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.kunstaandedijk.nl of via de vaste voorverkoopadressen: Wijnkoperij en Slijterij De Meenthof in Kortenhoef, Libris Boekhandel Voorhoeve in Hilversum en de Openbare Bibliotheek in Loosdrecht. Entree € 21,-. Voor donateurs van Kunst aan de Dijk Kortenhoef: € 17,-. De kerk is ongeplaceerd en open om 19:30 uur. Een drankje is in de prijs inbegrepen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

Comité 4 en 5 mei
bron
persbericht
foto
Annaleen Louwes
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief