WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Jonge Raven Geboren
's-Graveland, ma 18 april 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Een ravenpaar op de 's-Gravelandse Buitenplaatsen heeft drie jongen gekregen. Het is de tweede keer dat er hier jonge raven geboren worden.

persbericht

Jonge raven geboren en geringd op ’s-Gravelandse Buitenplaatsen

Een ravenpaar op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen heeft drie jongen gekregen. Het is de tweede keer dat er hier jonge raven geboren worden.


Links op de foto Hans, rechts Pascal. Ze brengen een metalen ring aan.

‘Dit is de tweede waarneming van een succesvol broedgeval’, vertelt Annemieke Ouwehand, ecoloog van Natuurmonumenten, enthousiast. Een goed teken. ‘De raaf is jarenlang niet te zien geweest in Nederland. Dit verlies had een menselijke oorzaak: De raaf werd gezien als brenger van onheil, zoals ziektes als de pest. Deze verhalen vormden een belangrijke reden om een ware heksenjacht op de vogel te maken. Hierdoor verdween de raaf uit Nederland. In 1970 is de soort geherintroduceerd op de Veluwe. Langzaamaan zie je de raaf weer op steeds meer plekken in Nederland, nu al voor de tweede keer op de Buitenplaatsen’, glundert Ouwehand.

Klein kind

De raaf lijkt op de kraai, maar is duidelijk groter en heeft een zwaardere snavel. Het is de grootste kraaiachtige die we in Nederland kennen. Een raaf is een slimme vogel. Zijn intelligentieniveau is vergelijkbaar met die van een 4-jarig kind.

Jonge raven geringd op de buitenplaatsen

Om het verspreidingspatroon van de raven te kunnen volgen zijn de jonge raven op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen afgelopen vrijdag geringd. Ouwehand legt uit: ‘Als je een geringde vogel terug zoekt kun je aan de ring o.a. aflezen waar de vogel geboren is. Je kan dan bijvoorbeeld zien of ze dicht bij het territorium van hun ouders een eigen territorium claimen, of dat ze juist ver weg een eigen territorium zoeken.’ Het ringen van de raven is gedaan door mensen van de Roofvogelwerkgroep Nederland in samenwerking met Natuurmonumenten. Om de jonge vogels te ringen worden ze even uit het nest gehaald. ‘De jonge raven zijn erg nieuwsgierig en komen rustig bij je op schoot zitten wachten tot ze aan de beurt zijn. Natuurlijk is het voor zowel ouder als jong spannend, maar terug in het nest is de rust direct weergekeerd. Van de ring voelen de raven ook niks, dus nee het is niet zielig’, licht Ouwehand toe.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief