WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Hoornensemble Capricorno
Horstermeer, vr 8 april 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het Jagthuis, Op zondag 17 april om 16.30 uur treedt het Hoornensemble Capricorno o.l.v. Herman Jeurissen op in het Jagthuis in de Horstermeer.

ingezonden bericht

Muzikale jacht in het Jagthuis zondag 17 april

Wie jacht zegt en aan muziek denkt, ziet een hoorn voor zich. Jachtmuziek en hoorngeschal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al vanaf de Karolingische tijd kennen we afbeeldingen van hoornblazende jagers.

Bovendien is de hoorn het romantische instrument bij uitstek! De vroeg 19e eeuwse Duitstalige literatuur is ondenkbaar zonder donkere bossen, jachttaferelen, rondtrekkende muzikanten en hoorngeschal. Vooral Richard Wagner gaf een belangrijke rol aan de hoorn in zijn vele opera's. En hoewel het Jagthuis geen grote operavoorstelling kan huisvesten, is het wel mogelijk de sfeer van hoornblazende jagers èn van Wagner-opera's te proeven. Eén van Nederlands grootste hoornisten en hoornpedagoog bij uitstek, Herman Jeurissen, heeft historische jachtmuziek bewerkt voor hoornensemble. Bovendien maakte hij een Rapsodie met hoogtepunten uit de 'Ring des Nibelungen' van Wagner.

Ensemble Capricorno, bestaande uit negen hoornisten, zal onder leiding van Herman Jeurissen in het Jagthuis een ware jachtvoorstelling verzorgen. Het ensemble speelt muziek van Méhul, de Dampierre, Dandrieu en Daquin. Na de pauze wordt de Ring Rapsodie ten gehore gebracht. U hoort 'Der Raub des Rheingoldes' en 'Die Siegfriedsage', muziek van Richard Wagner in een bewerking van Herman Jeurissen. Omdat dit concert het slotconcert is van het 15e seizoen theeconcerten, wordt na afloop een feestelijk voorjaarsbuffet geserveerd. U kunt zich daarvoor via de website van het Jagthuis aanmelden. Het concert begint om half vijf.

Hoornensemble Capricorno: zondag 17 april 2016, aanvang 16.30 uur (!), entree concert 17,50 euro (tot 30 jaar 10 euro). Bij goed weer vindt het concert buiten plaats. Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma Concert Hoornensemble Capricorno o.l.v. Herman Jeurissen
Het Jagthuis, zondag 17 april, 16.30 uur
Etienne Méhul - La Chasse du jeune Henri

Historische jachtmuziek met composities van o.a. Philidor l’Ainé, Marc Antoine Marquis de Dampierre, François Dandrieu, Jean-Jacques Mouret en Louis-Claude Daquin. Teksten van o.a. Joost van den Vondel, Gottfried August Bürger en Matthias Claudius.

Richard Wagner (arr. Herman Jeurissen) - Ring Rhapsodie

Biografieën musici

Het Ensemble Capricorno bestaat uit studenten en oud-studenten van Herman Jeurissen. Het concept van hun eerste cd (Wagneriana, 2007) bleek zeer succesvol en voor herhaling vatbaar. Voormalige studenten van Herman Jeurissen die nu uitstekende posities in het internationale muziekleven bekleden, musiceren samen met een geheel nieuwe generatie van begaafde jonge hoornstudenten.

Herman Jeurissen (*1952) is docent hoorn aan het Conservatorium van Amsterdam, het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en het Fontys Conservatorium van Tilburg. Hij was 35 jaar lang solohoornist van het Residentie Orkest. Als hoornsolist, kamermuziekspeler en docent is hij regelmatig te gast bij internationale festivals en hoornsymposia. Zijn interesse geldt vooral het minder bekende repertoire voor zijn instrument. Zo complementeerde hij Mozarts onvoltooide hoornconcerten. Gedurende zijn gehele carrière is Jeurissen actief geweest met het coachen en opleiden van jong talent. Hij schreef een hoornmethode en maakte een groot aantal arrangementen voor hoornensemble. Zijn Wagnerbewerkingen voor hoorn- en koperensemble worden wereldwijd uitgevoerd en zijn diverse malen op cd verschenen (o.a. door Hornisten der Berliner Philharmoniker, Chicago Symphony Orchestra Brass, German Horn Ensemble, Neos Brass, Ensemble Capricorno). De nieuwe cd ‘Paraphrases‘ biedt een bloemlezing van zijn arrangementen uit het romantische repertoire.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief