WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Jagthuis Concertseizoen
Horstermeer, di 22 september 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondag 27 september vindt in Het Jagthuis in de Horstermeer de feestelijke opening plaats van het vijftiende seizoen van de Jagthuisconcerten.

persbericht

Feestelijke opening 15e seizoen Jagthuis-concerten
zondag 27 september: Pas de Deux

Hoe kun je een lustrumjaar beter openen dan met een jong, bruisend ensemble in het kwadraat? Een enigszins ongewone combinatie van saxofoon, slagwerk en twee accordeons? Sax & Stix en TOEAC dagen elkaar uit tot een duizelingwekkende pirouette waarbij speelse balletmuziek uit het Parijs van de jaren ’20 aan de basis ligt van hun zinderende voorstelling ’Pas de Deux’. 

Deze unieke samengesmolten klanken van accordeons, saxofoon en slagwerk vormen dè perfecte bezetting voor klassieke muziek die associaties oproept met kermis, circus, cabaret, jazz en dansmuziek. Dat dus ter opening van het 15e seizoen van de Jagthuis-concerten op zondag 27 september.
Wat kunt u verder verwachten? Ook het slot van dit lustrumjaar is spectaculair: zeker 10 hoornisten maken hun opwachting in of om het Jagthuis, afhankelijk van het weer in april.
Tussendoor ontvangen we de vier kwartetformaties: het Navarra Stringquartet in november, het BRISK recorder quartet in december, het Barbican Stringquartet in januari en het Maris Ensemble in maart. Ook als u van blaasmuziek houdt komt u aan uw trekken: in oktober komt het Rodion Trio, begin november Dividivi3. Twee totaal verschillende strijktrio’s komen langs: Gesto Antico speelt op oude instrumenten Mozart en Haydn, Trio Dumas speelt naast het trio van Beethoven ook duo’s en solo-werken.

Prijswinnaars zijn ook te beluisteren in het Jagthuis: het Magma Duo (viool-piano) was laureaat bij de Dutch Classical Talent Award en de pianist van het Amatis pianotrio won de derde prijs in het Lisztconcours. Tenslotte staan nog twee festivals op het programma: in oktober het pianoƒorteweekend met muziek van rond 1815 en in mei kunt u uitzien naar het JagthuisFestival waar Franse kamermuziek te horen zal zijn.
Komend seizoen valt er dus weer veel te genieten in het Jagthuis. Maar we beginnen met Sax & Stix en TOEAC: saxofoniste Eva van Grinsven, slagwerker Ramon Lormans en de accordeonisten Pieternel Berkers en Renée Bekkers hebben de handen ineen geslagen en spelen op voortreffelijke wijze muziek van Erik Satie, Francis Poulenc, Igor Stravinsky (Petroesjka) en Darius Milhaud (le boeuf sur le toit). Het concert op zondag 27 september begint om half vier. Om het openingsconcert van dit lustrumjaar een extra feestelijk tintje te geven mag u voor dit concert gratis een introducé meenemen.

Alles is na te lezen in de nieuwe seizoensfolder. Daarin staan ook de mogelijkheden voor abonnementen. Wilt u een brochure ontvangen, mail dan uw naam en adres naar stal@jagthuis.nl of vraag er een aan bij Het Jagthuis (zie onder). Alle concerten staan bovendien vermeld op de website: www.jagthuis.nl

Pas de Deux: zondag 27 september 2015, aanvang 15.30 uur, entree 17,50 euro (tot 30 jaar 10 euro).
Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma Concert Sax & Stix en TOEAC
Het Jagthuis, zondag 27 september, 15.30 uur

Erik Satie – Parade
Erik Satie – Gnossiennes
Francis Poulenc – Voyage a Paris
Francis Poulenc – Chemins de l’amour
Igor Stravinsky – Petroesjka (eerste scene)
Darius Milhaud – Le boeuf sur le toit

Duo Sax & Stix:

Eva van Grinsven – saxofoon
Ramon Lormans – slagwerk

Twee jonge, avontuurlijke musici besloten in september 2002 dat zij samen op zoek wilden gaan naar de ongekende mogelijkheden van de unieke combinatie saxofoon en slagwerk.
Deze uitdagende ontdekkingstocht zetten zij nog steeds voort en leverde hen een repertoire op dat origineel en verfrissend is. Hun alledaagse en aansprekende programma’s bevatten naast speciaal voor hen geschreven werken ook arrangementen van eigen hand die een veelheid aan muzikale stijlen omvatten. Gekoppeld aan hun gepassioneerde uitvoering levert dit sprankelende concerten op et nieuwe klankwerelden en spontane communicatie onderling èn met het publiek.
Mede daardoor is Sax & Stix een graag geziene gast op de belangrijke kamermuziekpodia van Nederland en daarbuiten. In februari 2013 waren zij te horen in de Hermitage in St Petersburg. En in 2011 speelde Sax & Stix op een Festival Nederlandse muziek in Parijs. Sax & Stix deelde het podium met klassieke topmusici als Emily Beynon, Bart Schneemann en Johan van Iersel en waren te horen op Radio 4 en te zien in Vrije Geluiden. Hun enthousiaste en expressieve samenspel werd beloond met de Grachtenfestivalprijs 2012, de jury- en publieksprijs bij het Internationaal Kamermuziekconcours Almere 2007 en de 1e prijs bij het Vriendenkransconcours van het Concertgebouw 2008.

TOEAC:

Renée Bekkers en Pieternel Berkers vormen samen het accordeonduo TOEAC. Zij studeerden beiden aan het Fontys Conservatorium en aan ‘The Royal Danish Academy of Music’ in Kopenhagen bij de professoren Geir Draugsvoll en James Crabb waar zij hun Master behaalden.
TOEAC behaalde prijzen op o.a. het Novam-accordeonconcours, het Prinses Christinaconcours, Grand Prix International (Frankrijk), Premio Internazionale di Fisarmonica (Italië), een finaleprijs op het Grachtenfestival Conservatorium Concours, een finaleplaats bij het Vriendenkransconcours/Het Debuut en de Legatkonkurrence (Denemarken).
Renée en Pieternel waren te horen en te zien in verschillende (internationale) tv- en radioprogramma’s waaronder ‘De Wereld Draait Door’ en ‘Vrije Geluiden’. TOEAC werkte samen met schrijvers, beeldend kunstenaars, documentaristen en dansers en dirigenten waaronder o.a. Michael Schonwandt, Micha Hamel, Ernst van Tiel, Ed Spanjaard, Kader Abdollah, Regina van Berkel, duo Strijbos van Rijswijk en Barbara van Loon. TOEAC speelde samen met orkesten als het Radio Filharmonisch Orkest, het Nieuw Ensemble, Orkest de Volharding, het  ASKO-Schönberg ensemble, het Malando Orkest, het Metropole Orkest en het Rotterdams Kamerorkest.  
Er zijn composities voor hen geschreven door o.a. G. Beljon, B.B. Skjelbred, C. Meijering, N. Huijbregts, B. de Murashkin, B. Richter, B. Skjelbred, E. Caine en N. Whiteman. Dubbelconcerten werden geschreven door C. Farmakis en N. Ioakeim. 
TOEAC geeft met grote regelmaat concerten in binnen en buitenland. TOEAC verzorgt concerten in o.a. Indonesië, Zuid-Afrika, Canada, China, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Tsjechië, Turkije, België en Nederland. Pieternel en Renée speelden op verschillende bekende festivals als het Cheltenham  Festival, Festival de Saintes, Festival van Vlaanderen, Grachtenfestival Amsterdam, Rheingau Festival, Festival Aardklop, Kultur im Kreis, etc. 
De eerste cd ‘Nordic Music’ met werken van Scandinavische componisten verscheen in 2012 en onlangs verscheen de cd ‘TOEAC pictures...’. 

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief