WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vluchtelingen in Wijdemeren
Wijdemeren, vr 4 september 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster vindt dat Wijdemeren wel een tandje mag bijzetten in het huisvesten van vluchtelingen. Het gemeentehuis van Nederhorst? Het Loosdrechts Terras?

Cor Koster

Vluchtelingen

De gemeente ligt op koers met het huisvesten van vluchtelingen, zo lees ik in de Gooi en Eemlander.Wijdemeren moet van het Rijk 44 vluchtelingen met verblijfsstatus huisvesten, en dat is tot nog toe met 34 vluchtelingen gelukt.

Doet de gemeente echter wel genoeg? Een eerdere zoektocht naar een geschikte locatie voor het opvangen van asielzoekers, naar aanleiding van een raadsbreed gesteunde motie van D66 en PvdA/GrL, heeft niets opgeleverd. Het enige gebouw dat toen eventueel in aanmerking kwam, het NERA gebouw in de Horstermeerpolder, ligt veel te ver af van de bewoonde wereld en was niet acceptabel voor het COA, het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers. Hoe ijverig men gezocht heeft naar een locatie in Wijdemeren weet ik natuurlijk niet.

In een ingezonden brief in het laatste nummer van het Weekblad Wijdemeren noemde Anneke Stokman het oude gemeentehuis aan de Voorstraat in Nederhorst den Berg als mogelijkheid. Dat gebouw staat al zo’n 13 jaar leeg. Een prima suggestie. Ooit wilde men daar 20 appartementen realiseren, dus er zou ruimte moeten zijn.

Maar zelfs als een gemeente geen gebouw beschikbaar heeft, kan men wat doen om vluchtelingen een dak boven hun hoofd te geven. In een artikel in Binnenlands Bestuur zegt het COA: “Ook gemeenten zonder gebouwen kunnen helpen” en “We zijn in staat om binnen drie weken een compleet asielzoekerscentrum voor 600 personen neer te zetten” . Een kleiner centrum is ook mogelijk. Wat kennelijk nodig is, is ongebruikte grond met enige infrastructuur. Dat moeten we toch wel ergens hebben?

Zou het Loosdrechts Terras wat zijn?

Cor Koster
Nederhorst den Berg

Naschrift WWK:

Toevallig stond vanmorgen in de G&E ook een stuk, waarin directeur Bakker van het COA aangaf dat er in Nederland veel ongebruikte grond ligt als gevolg van de crisis, die prima geschikt is om zeer snel een asielzoekerscentrum te realiseren.

Een deel van dat artikel:


Leegstand

Bakker doet nu een dringend beroep op andere gemeenten om mee te werken aan nieuwe asielzoekerscentra. In het huidige tempo van de vluchtelingenstroom zijn namelijk drie centra per week nodig. De directeur denkt niet alleen aan leegstaande gebouwen, maar ook aan braakliggende grond. Leegstaande gebouwen moeten in de meeste gevallen eerst worden verbouwd. Dat is niet alleen kostbaar, maar neemt ook veel tijd in beslag.

,,We zijn in staat om binnen drie weken een complete AZC voor 600 personen neer te zetten op een braakliggend terrein'', stelt hij voor in het blad van Binnenlands Bestuur. Juist door de bouwcrisis van de afgelopen jaren zitten immers veel gemeenten met kavels waar nog geen woningen of kantoren zijn gebouwd. Die kunnen dan prima een tijdelijke functie krijgen. Belangrijke eisen voor de vestiging van een opvangcentrum zijn onder meer dat de locatie goed bereikbaar is met het openbaar vervoer en dat er in de nabije omgeving voldoende faciliteiten zijn, zoals een supermarkt en scholen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Cor Koster/G&E
foto
Douwe van Essen
auteur
Cor Koster
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief