WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Het Nieuwe Heelal
's-Graveland, di 1 september 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 10 september geeft Prof. Dr. Henny Lamers een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek over de nieuwe inzichten in het heelal die de Hubble telescoop ons gaf.

persbericht

Lezing 10 september:
“Het nieuwe heelal” door Prof. Dr. Henny Lamers

De Hubble ruimtetelescoop heeft in de 25 jaar die hij om de aarde draait antwoorden gevonden op veel vragen over de kosmos. Maar veel van die antwoorden hebben weer tot nieuwe vragen geleid.

Op 10 september om 20:00 uur geeft Prof. Dr. Henny Lamers van de Universiteit van Amsterdam een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek over de nieuwe inzichten in het heelal die de Hubble telescoop ons heeft gegeven.


Foto: Hubble ruimtetelescoop
Credit: NASA

Sinds zijn lancering op 24 april 1990 heeft de Hubble ruimtetelescoop een schat van opnamen gemaakt. Door de hoge kwaliteit van de telescoop en door zijn baan ver boven de aardse dampkring kunnen niet alleen veel scherpere opnamen worden verkregen dan vanaf de aarde, maar ook bij veel meer golflengten (zoals in het ultraviolette licht).

Met de bestudering van die opnamen zijn er antwoorden gekomen op een aantal belangrijke vragen over de kosmos. Maar er zijn ook veel nieuwe vragen bijgekomen! Op een aantal gebieden heeft de Hubble zelfs een revolutie in ons denken over de kosmos veroorzaakt. Veel foto’s hebben de pers gehaald, maar slechts af en toe wordt er uitgelegd wat daarmee ontdekt is.

Op 10 september geeft Prof. Dr. Henny Lamers een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Aan de hand van spectaculaire opnamen van de Hubble en met prachtige computersimulaties zal hij op eenvoudige wijze de mooiste resultaten en de spectaculaire nieuwe inzichten bespreken. Onder andere over het ontstaan van sterren, de dood van sterren en het ontstaan van melkwegstelsels.

Henny Lamers is een bekende popularisator van de sterrenkunde, die al meer dan 500 lezingen heeft gegeven in binnen en buitenland en diverse prijzen heeft gewonnen met zijn boeiende voordrachten.

De lezing wordt gehouden om 20:00 uur op de eerste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54b in ’s-Graveland. Toegang is gratis voor leden van de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Niet-leden betalen €3.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
NASA
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief