WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Open Brief Sociaal Domein
Loosdrecht, di 1 september 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Liesbeth Siderius reageert in een open brief op de brandbrief die de wethouders van negen regiogemeenten stuurden naar de Tweede Kamer inzake de kortingen in het sociaal domein.

ingezonden brief

- Open Brief -

Aan: College en Wethouders gemeente Wijdemeren
En aan de  Gemeenteraad van Wijdemeren
t.a.v. Mevrouw I. Schutte, griffier, per mail verstuurd

Van:
E.J. Siderius

Loosdrecht, 31 augustus 2015

- Open Brief-

Geachte dames en heren,

Via de media zijn de inwoners van Wijdemeren geïnformeerd over Uw ongenoegen over de landelijk toegekende budgetten sociaal domein: ‘De wethouders financiën en sociaal domein van de Regio Gooi en Vechtstreek, zijn verontwaardigd over de opeenstapeling van kortingen in de meicirculaire op de budgetten van de Jeugdwet en Wmo. De gemeenten Blaricum, Bussum, Eemnes, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren zijn van mening dat met deze nieuwe kortingen de transformatie in het sociaal domein ernstig vertraagd wordt en de kwaliteit en beschikbaarheid van voorzieningen voor kwetsbare inwoners in het geding komt.’De zwaksten in het Gooi en de Vechtstreek dreigen de dupe te worden van extra bezuinigingen die de rijksoverheid oplegt. Daarmee schendt het Rijk eerdere afspraken en toont het zich een ’onbetrouwbare partner’, schrijft de Hilversumse wethouder Eric van der Want (zorg) in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Hij doet dat namens alle wethouders van financiën en sociaal domein in de Regio Gooi en Vechtstreek, waaronder Wijdemeren.

Deze stellingname t.a.v. kwaliteit en beschikbaarheid roept vragen op. Mensen met een chronische ziekte en/of beperking en hun verzorgers gaan er vanuit dat zij kunnen rekenen op kwaliteit en doelmatigheid van zorg. Zorg dicht bij huis is waar het huidige landelijk beleid op gericht is, dat wordt aan U toevertrouwd. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten voorziet haar leden van informatie opdat U mensen met een chronische aandoening de zorg kan geven, die zij van hun gemeente kunnen verwachten en hierover op een transparante wijze kan rapporteren.

Per gemeente zullen er verschillen zijn: afhankelijk van de aard van de gemeente. Het is daarom niet te volgen waarom alle genoemde gemeenten – in termen van de wethouder van gemeente Hilversum – gal spuwen over zeer forse extra kortingen op het geld dat ze krijgen voor uitvoering van de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning. Doelmatige zorg dicht bij huis was toch de reden van de transformatie? Waarom nu het Rijk als een onbetrouwbare partner voor mensen met beperkingen aan te wijzen zijn? U was immers zelf betrokken bij de besluitvorming.

Als belangenbehartiger van kwetsbaren in de samenleving roep ik U op zich niet te scharen achter een gemeente (Hilversum), die de uitvoering van de ‘nieuwe zorg’ niet op orde lijkt te hebben. (Gooi en Eemlander, 12 juni : ‘Hilversum houdt deel geld ‘mensen in de knel in eigen zak’’; 20 juli: ‘Het rammelt in Hilversum behoorlijk bij de uitvoering van de drie centralisaties’).

Waaruit blijkt dat deze problemen zich ook in Wijdemeren voor doen? Zelfs de landelijk PGB- problematiek treft Gemeente Wijdemeren immers volgens U niet. En mochten de kwaliteit en toegankelijk van de zorg in Wijdemeren onder druk staan, dan zou dat in eerste plaats een onderwerp in de gemeente Wijdemeren moeten zijn.

Met vriendelijke groet,

E.J. Siderius,
Loosdrecht

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief