WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Reanimatie App Hartslag.nu
Wijdemeren, wo 21 oktober 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vanaf half oktober zorgt een slimme app er voor dat reanimatie-vrijwilligers bij een hartstilstand snel te hulp kunnen schieten nog voor de ambulance arriveert.

Wat Whatsapp is voor buurtpreventie, is Hartslag.nu bij levensbedreigende hartproblemen. Directe hulp uit de nabije omgeving.

persbericht

HartslagNu introduceert speciale app voor burgerhulpverlening
Slimme alarmering voor 75.000 reanimatie-vrijwilligers

Een slimme app zorgt er voor dat vanaf half oktober zo’n 75.000 geregistreerde burgerhulpverleners van HartslagNu nog betere hulp kunnen verlenen bij ernstige hartproblemen. Daarmee stijgt de kans op overleven. Het gaat er om dat binnen zes minuten een reanimatie wordt gestart en dat een AED-apparaat ter plaatse wordt gebracht. De nieuwe app ‘weet’ aan de hand van de smartphone van de vrijwilligers waar de hulpverleners zijn en alarmeert hen wanneer ze volgens hun locatiegegevens binnen zes minuten bij een slachtoffer kunnen zijn.

De app is de afgelopen maanden door HartslagNu en burgerhulpverleners in de regio Limburg uitgebreid in de praktijk getest en heeft z’n nut daar al bewezen. De bestaande SMS-alarmering blijft ook actief. HartslagNu is sinds 2012 het Reanimatie Oproep Systeem dat in ongeveer driekwart van Nederland burgerhulpverleners oproept bij een reanimatie in hun omgeving.

HartslagNu is een initiatief van een samenwerkingsverband van 17 ambulanceregio’s. Het alarmeringssysteem is rechtstreeks gekoppeld aan de Meldkamers Ambulance Zorg in die regio’s. Zij sturen bij een reanimatie 2 ambulances naar het slachtoffer en sturen ook direct een oproep naar maximaal 30 burgerhulpverleners in de directe omgeving van het slachtoffer. Een groep om te reanimeren en een groep om een AED op te halen.

Ruime verdubbeling overlevenden

Jaarlijks worden zo’n 15.000 Nederlanders getroffen door een hartstilstand. Door de komst van AED’s en burgerhulpverleners sinds eind jaren ’90 steeg het aantal overlevenden van 10% naar meer dan 23%. Dat blijkt uit onderzoek door het AMC/VU. Dat zijn zo’n 2.300 per jaar, 1.300 meer dan in het verleden. De redenen: steeds meer AED’s en burgerhulpverleners die met de nieuwe app nog beter kunnen reageren.

HartslagNu in Gooi en Vechtstreek

Net als in veel andere regio’s in Nederland is ook in Gooi en Vechtstreek de AED Burgerhulpverlening opgestart. Vanaf 2013 is het alarmeringssysteem van HartslagNU beschikbaar op de meldkamer ambulancezorg.
Inmiddels zijn ruim 500 burgerhulpverleners uit de regio aangesloten. Zij kunnen worden opgeroepen wanneer er een reanimatie is in hun directe omgeving. De gemeenten Huizen en Weesp beschikken over een dekkend netwerk van vrijwilligers en AED’s in buitenkasten De overige gemeenten werken aan een netwerk van vrijwilligers. Particulieren kunnen AED’s beschikbaar stellen.

Aanmelding

Hoe meer burgerhulpverleners zijn aangesloten op het systeem, hoe beter het werkt! Er zijn nog altijd nieuwe vrijwilligers nodig in Gooi en Vechtstreek.
Alleen burgers die een opleiding BLS/AED bediening hebben voltooid kunnen zich registreren in HartslagNU. Voor aanmelding en meer informatie raadpleeg de website: www.hartslagnu.nl

Meer info over de app:

Kijken naar actuele positie

De app van HartslagNu brengt een aantal belangrijke verbeteringen in vergelijking met het oude alarmeringssysteem waarbij gewerkt wordt met een SMS naar burgerhulpverleners.
In de oude situatie kijkt het systeem alleen naar het door de burgerhulpverlener aangegeven woon- en of werkadres. Woon je in Groningen en ben je in Amsterdam, dan is een alarmering dus nutteloos. Het nieuwe systeem is gekoppeld aan de telefoon en daarmee aan de verblijfplaats van de burgerhulpverlener. Ben je als inwoner van Maastricht in Alkmaar, dan word je daar gealarmeerd indien je binnen 6 minuten bij het slachtoffer zou kunnen zijn. De juiste route naar het slachtoffer of AED krijg je automatisch op je scherm van je smartphone.

Actuele kaartgegevens

Het systeem van sms-alarmering maakt een vaste cirkel rondom het slachtoffer en houdt geen rekening met de lokale infrastructuur (bepaalde wegen, bruggen). De app doet dat wel en stuurt alleen hulpverleners op pad die daadwerkelijk binnen 6 minuten bij het slachtoffer kunnen zijn. De actuele kaartgegevens komen van Google Maps. Tijdens de grote praktijkproef in de hele provincie Limburg zijn hier goede ervaringen mee opgedaan.

Bij een reanimatie wordt een deel van de burgerhulpverleners rechtstreeks naar het slachtoffer gestuurd om de reanimatie op te starten. Een ander deel van hen wordt langs een AED gestuurd om met die AED naar het slachtoffer te gaan.

Het belang van burgerhulpverlening

Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 10.000 mensen gereanimeerd na een plotseling hartstilstand. Decennia lang lag het overlevingscijfer rond de 10%. Een laag percentage. In ongeveer de helft van de gevallen is bij een hartstilstand een schok (defibrillatie) nodig om het hart weer op gang te brengen. Elke minuut dat die schok later wordt toegediend daalt de overlevingskans met 10%. Ambulances kunnen in lang niet alle gevallen binnen enkele minuten bij het slachtoffer komen, vandaar de oorspronkelijk lage overleving. Een reanimatie moet binnen maximaal zes minuten zijn begonnen.

Inzet van AED’s en burgerhulpverleners doet de kans op overleven niet alleen aanzienlijk stijgen. Andere onderzoeken van de AMC/VU onderzoekers toonden ook aan:

  • Dat de kwaliteit van leven na een reanimatie hoog is. Zo’n 90% heeft een goede kwaliteit van leven en kan zelfstandig functioneren.
  • Dat de burgerhulpverlener niet extreem wordt belast door een oproep en uitgevoerde reanimatie. 90% houdt een goed gevoel over aan de oproep en deelname aan een reanimatie. Van de onderzochte burgerhulpverleners had niemand verschijnselen van een PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis)

Met de nieuwe app bevordert HartslagNu dat hulpverleners sneller bij het slachtoffer zijn en er vaker binnen 6 minuten een schok met een AED toegediend wordt. De onderzoekers van het AMC/VU plannen vanaf begin 2016 een vervolgonderzoek, waarbij ze kijken naar de effectiviteit van de app.

Op naar 100.000

Landelijk zijn momenteel al ongeveer 75.000 burgerhulpverleners ingeschreven bij HartslagNu. Dat aantal groeit momenteel met ongeveer 1000 per maand! Streven van HartslagNu is om eind 2016 het getal van 100.000 geregistreerde burgerhulpverleners te bereiken. Hiervoor worden in 2016 diverse acties en campagnes gestart in samenwerking met de regionale en lokale partnerorganisaties.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief