WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Lisdoddefranjehoed gevonden
's-Graveland, do 5 november 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vaargids van Natuurmonumenten, Ina Wagner, vond afgelopen week een zeer zeldzame Lisdoddefranjehoed paddenstoel tijdens een vaartocht op het Naardermeer.

persbericht

Zeldzame Lisdoddefranjehoed in het Naardermeer

Vaargids van Natuurmonumenten Ina Wagner vond afgelopen week een zeer zeldzame paddenstoel tijdens een vaartocht op het Naardermeer: de Lisdoddefranjehoed. Deze soort staat op de rode lijst en is op slechts tientallen plaatsen in Nederland te vinden, waaronder dus in het Naardermeer.

Deze fascinerende paddenstoel leeft vaak op dode bladschedes en stengels van hoge moerasplanten zoals lisdodde en riet. Meestal laat ze zich net boven de water spiegel zien. Laagveenmoeras is het milieu waar de Lisdoddefranjehoed zich thuis voelt. ‘Niet gek dus dat ik de paddenstoel aantrof op een rietstengel middenin het Naardermeer, een van de waardevolste laagveengebieden van Europa,’ glimlacht Wagner. ‘Het is een prachtige paddenstoel om te zien. Het vruchtlichaam heeft een half bolvormige hoed en lijkt wat doorschijnend gestreept. De paddenstoel is vrij klein, hooguit zo’n 15 mm kan de hoed groot worden. Ik ben dan ook erg verrast dat mijn oog erop viel,’ aldus een opgetogen Wagner.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
Ina Wagner
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief