WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Horstermeer: Plas-Dras terug?
Horstermeer, do 18 juni 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De publieke tribune zat gisteravond bij de commissie REO vol met Horstermeerders om te horen hoe de commissie gisteren zou oordelen over hun polder.

Plas-dras Zwaard van Damocles

De Horstermeerpolder is een kwetsbaar en poltiek zeer gevoelig gebied. Ooit werden er plannen ontwikkeld door de provincie, het waterschap AGV en Natuurmonumenten om delen van de polder te veranderen in moeras, het z.g. plas-dras zetten van de polder. De bewoners zijn daar faliekant tegen. Wat de verhouding nog aanzienlijk verslechterde was het feit dat Natuurmonumenten zonder toestemming waterpeilen verhoogde, hetgeen de achterdocht helemaal tot ongekende hoogte stuwde.

Argusogen

Dat leidde in 2010, na een lange reeks protestacties, tot het uitroepen van de Republiek Horstermeer. De polder werd afgesloten met slagbomen en grensposten. President Henk Stuiver verbrandde ritueel alle mooie plannen en stukken op het Plein in Nederhorst. Burgemeester Martijn Smit bemiddelde tussen de kemphanen, waarna de gewapende vrede gehandhaafd bleef tot vandaag. Iedere wijziging in de status quo, zoals een nieuw bestemmingsplan wordt met argusogen bekeken, vandaar dat de publieke tribune vol zat.


Els Kruijt

Oude bekende

Inspreker was gisteravond Els Kruijt, voormalig raadslid en fractievoorzitter van de Wijdemeerse VVD fractie. Op de vraag welk haar belang bij dit bestemmingsplan was, antwoordde zij dat zij vanuit haar deskundigheid op het gebied van Ruimtelijke Ordening sprak als bezorgde inwoner van Wijdemeren. Omdat het oude bestemmingsplan al twintig jaar oud is en zeer strak de mogelijkheden van de gornd en de bebouwing beperkt, pleitte zij voor meer souplesse en meer mogelijkheden in het nieuwe plan om bewoners en bedrijven tegemoet te komen en om later een vloed van bezwaren en verzoeken te beperken. Zij kreeg steun van Gert Zagt (DLP) en Jan Verbruggen (CDA).

Geen bescherming meer

Jaap van Waveren (DB) was zeer kritisch over het bestemmingsplan waar het gaat over bestemming van grond en het schrappen van aanlegvergunningen. In het huidige bestemmingsplan zorgen die twee onderwerpen er voor dat niemand zonder toestemming en medeweten van de gemeente waterpeilen kan manipuleren. Door de grond te bestemmen als agrarisch mag hij niet onder water gezet worden en met de aanlegvergunningen kan de gemeente werkzaamheden, bijv. voor de installatie van waterkeringen, sluisjes, etc. tegenhouden.

Die wens komt uiteraard voort uit de illegale peilverhogingen die Natuurmonumenten indertijd veroorzaakte. "Zonder die regelgeving is plas dras zo weer mogelijk zonder dat wij er iets aan kunnen doen." :aldus Van Waveren. Ook Martin Vuyk (VVD) viel hem bij. Bovendien vroeg Vuyk om het bestemmingsplan niet in de vakantieperiode ter inzage te leggen, hetgeen werd toegezegd.
Patricia Mossinkoff (D66) vond het ontbreken van de bescherming van de burgers in de polder "zorgwekkend". Jan Verbruggen (CDA) vroeg het college om voorzichtig te zijn bij het omzetten van bestemmingen van grond. Tegelijkertijd vroeg hij het college om nog eens met enige soepelheid te kijken naar de bezwaarschriften. Gert Zagt (DLP) ging die laatste vraag te ver, omdat dan degenen die geen bezwaar maakten buiten de boot vallen, terwijl ook die wellicht wensen hebben.


Jaap van Waveren (DB)

Wethouder Joep Frijdal (VVD)

Plas-dras compromis

Wethouder Theo Reijn (CDA) blonk niet uit in duidelijkheid bij zijn beantwoording. "Er is veel gebeurd. Het is een kwestbaar gebied. Lintbebouwing moeten we niet willen. Er is secuur gekeken. Ik ben met de provincie in de polder geweest." Wethouder Joep Frijdal (VVD) deed daar nog een schepje bovenop. "We zitten bestuurlijk bij elkaar en proberen tegen het eind van het jaar een plas-dras compromis te bereiken." Theo Reijn: "De waterhuishouding is de verantwoordelijkheid van Waternet en die laten we daar liggen."


De ambtelijke ondersteuning.

Voor Gert Zagt (DLP) ("Zet een plas-dras verbod er in."), Patricia Mossinkoff (D66) ("Het zwaard van Damocles komt na 20 jaar terug. Wij zijn tegen.") en Jaap van Waveren (DB) ("U bindt de kat op het spek. Ik hoop dat de bewoners in beweging komen.") deed die opmerking de deur dicht.

De coalitie (CDA, VVD en PvdA/GL) zijn het eens met het ontwerpbestemmingsplan, DB, D66 en DLP zijn tegen.

Dossier Horstermeer

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief