WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Reacties op het Referendum
Wijdemeren, di 20 januari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Bij de raadsstukken voor donderdagavond is een verslag gevoegd van de reacties die inwoners en anderen gaven op het intitiatief van D66 voor een referendumverordening.

Update 21-1-2015, 15.28: Er stond in de eerste zin van het raadsstuk: "Van 19 februari 2014 tot en met 14 januari 2015 heeft het inspraaktraject gelopen." dat is gecorrigeerd in "Van 19 december 2014 tot en met 14 januari 2015 heeft het inspraaktraject gelopen. Daardoor is de onderstaande link ook gewijzigd.

Wat in de reacties opvalt is dat in de meerderheid van de reacties niet zozeer gereageerd wordt op de algemene vraag "wat vindt u van een referendum", maar vooral op de vraag "wilt u fuseren met Hilversum". Over die laatste vraag is de meerderheid helder. De overgrote meerderheid is tegen een fusie met Hilversum.

Enkele reacties zijn kritisch, zoals de vraag waarom er indertijd geen referendum is voorgesteld bij de bloembakken. Een ander uit zijn scepsis vanwege de ervaring met het referendum over de Europese grondwet die massaal werd afgewezen, maar later via een omweg alsnog werd ingevoerd.

In de telling zijn de voorstanders van het referendum en de tegenstanders van een fusie met Hilversum bij elkaar opgeteld, omdat die tegenstanders met hun reactie aangeven het referendum te willen gebruiken om tegen een fusie te kunnen stemmen en daarom voor invoering van het referendum zijn. Overigens is het aantal mensen dat gereageerd heeft, zeventig, te beperkt om als representatieve steekproef gebruikt te worden, maar de richting lijkt duidelijk.

Donderdagavond spreekt de gemeenteraad over de referendumverordening.

Het hele stuk met alle reacties vindt u op de gemeentelijke website.

raadsstuk

Bijlage Initiatiefvoorstel Referendumverordening,
besluitvorming raad 22-1-2015

Uitkomsten van inspraak bij initiatiefvoorstel: Referendumverordening Wijdemeren.

Van 19 december 2014 tot en met 14 januari 2015 heeft het inspraaktraject gelopen bij het initiatiefvoorstel voor het instellen van een referendumverordening in de gemeente Wijdemeren. Hiervoor is een reactieformulier op de website www.wijdemeren.nl/referendum opengesteld in de genoemde periode.

Verder is een bericht geplaatst in Wijdemeren Informeren van 30 december 2014. In dit bericht werd gewezen op de digitale en schriftelijke mogelijkheden voor het indienen van reacties. Daarnaast is op 14 januari van 14.00 -15.30 uur een openbare hoorzitting/ inloop georganiseerd door de initiatiefnemers waar mensen met hun vragen over dit voornemen terecht konden.

De uitkomsten van het inspraaktraject staan in dit document.

Aantal reacties per digitaal formulier www.wijdemeren.nl/referendum : 69
Aantal reacties via hoorzitting / inloop: 1

Samenvatting van de reacties:

Voorstanders van het initiatief-voorstel: 49
Reactie over voorgenomen fusie: 17
Overige reacties: 3
Tegenstanders van het voorstel: 1

Reactie van indieners op de mensen die gereageerd hebben:

De reacties zijn duidelijk en vooral sterk ondersteunend aan de concept-referendumverordening. Van de 69 digitaal ingebrachte reacties zijn er 49 expliciet voorstander van deze verordening. Zeventien van de 69 reacties reageren vooral rondom ‘de mogelijke fusie met Hilversum’.

De reacties spreken zich expliciet uit tegen een mogelijke fusie met Hilversum maar niet expliciet voor de referendum-verordening. Afgeleid kan worden dat ze het initiatief ondersteunen. De indieners hebben deze mensen verder niet benaderd om dat alsnog te achterhalen.

Van de 69 reacties is er 1 reactie die zich negatief uitlaat over het instrument referendum. Drie reacties moeten wij beschouwen als een overige en meer algemene opmerking. De initiatiefnemers nemen er kennis van maar reageren er verder niet op.

De personen die gereageerd hebben komen uit alle kernen van Wijdemeren.

De ingebrachte reacties geven de indieners geen aanleiding om de concept-verordening te wijzigen.
nb. De griffie heeft alle reacties van de mensen die via de gemeentelijke website gereageerd hebben. Omwille van de privacy zijn in dit verslag de persoonlijke informatie gegevens weggelaten. Alleen de woonplaats is weergegeven.

Naschrift:

In de openingszin van het bovenstaande document staat dat de inspraak termijn begon op 19 februari vorig jaar. Dat lijkt ons een foutje, want dat was voor de verkiezingen van vorig jaar. Wij hebben de vraag aan Wijdemeren voorgelegd en passen het aan als dat nodig is.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
webiste Wdm
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief