Het initiatiefvoorstel van D66, om een Referendumverordening voor Wijdemeren vast te stellen, werd gisteren behandeld in de Commissie Bestuur & Middelen.
Update 17-1-2015, 18.30: Foto's toegevoegd.
Er werden voor de hand liggende vragen gesteld die initiatiefnemer Joost Boermans (D66) bekwaam beantwoordde, maar een echte discussie bleef uit. Geen wonder, want dit is een hoogst politiek onderwerp dat zich vooral leent voor behandeling in de raad.
Joost Boermans (D66) verdedigt zijn initiatiefvoorstel voor een referendumverordening.
Er was één inspreekster, voormalig raadslid Liesbeth Siderius, die zei zich niet te kunnen voorstellen dat een partij tegen een referendum kon zijn. Ze concentreerde zich echter voornamelijk op het gebruik van het middel in verband met de mogelijke fusie met Hilversum, een onderwerp dat de commissieleden allemaal vermeden. Alleen Gert Zagt (ZZP) keek naar de politieke kant van het hebben van een verordening. Ook hij stelde dat je, als je de samenleving centraal stelt, niet tegen kunt zijn.
Saskia Luijer voor het Weekblad Wijdemeren achter de perstafel.
Een eenzaam bestaan
Herman Stuijver in Nieuw Zeeland, Rik Jungmann in De Drie Dorpen
bij de reanimatie van de revindicatie en Jan Herman Baas achter de internetluidspreker.
Natuurlijk kwam de vraag waarom D66 niet in de vorige periode, toen de fractie een wethouder leverde, met het voorstel gekomen was. Boermans pareerde met de opmerking dat je dat bij elk voorstel zou kunnen zeggen. Het CDA kwam bij monde van Jan Verbruggen (CDA) met 11 voornamelijk technische vragen, zoals waarom er in een aantal opzichten is afgeweken van het VNG model, o.a. wat betreft het benodigde aantal handtekeningen (75 voor een eerste verzoek en 300 voor het definitieve verzoek). Dat, zei Boermans, had te maken met de politieke kleur van de indieners.
Aan de orde kwam verder het verschil tussen een raadplegend en een raadgevend referendum. Het belangrijkste verschil is dat het raadgevend referendum wordt gehouden op initiatief van de inwoners en een raadplegend referendum op initiatief van de raad zelf. Beide opties zijn mogelijk in de verordening. Over de kosten, geschat op 25.000 euro per referendum, werd opgemerkt dat het niet echt te verwachten was dat er veel referenda georganiseerd zouden worden. In gemeenten waar men een dergelijke regeling heeft komt het misschien één keer in de 5 jaar voor.
Zoals gezegd was de discussie vrij tam. De fracties hielden hun kruit droog tot de behandeling in de raadsvergadering van donderdag 22 januari 2015.
Cor Koster
Nederhorst den Berg |