WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vecht of Willie Dasplein?
Nederhorst den Berg, di 24 febuari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster vraagt zich af hoe lang het Willie Dasplein een plein zal blijven, als de Vecht terug komt in Nederhorst den Berg.

Cor Koster

Willie Dasplein

Er zijn plannen om het plein in Nederhorst den Berg het Willie Dasplein te gaan noemen. Mooi, want Willie Das was als geen ander verbonden met het dorpsplein en de activiteiten die daar plaatsvinden. Het ziet er echter naar uit dat de naam maar een beperkte levensduur zal hebben, gezien de ideeën van de 'Stichting Vecht terug in het dorp Nederhorst den Berg'.

Men wil de Reevaart weer opengraven, het kanaal dat ooit een grote bocht van de Vecht afsneed. In de tijd van de trekschuiten scheelde dat vele uren met het 'jagen' (er is nog steeds een 'Jaagpad' in het dorp). Die vaart had toen een functie. Zo’n nieuwe vaart zou , volgens de stichting, de levendigheid in het dorp terugbrengen, met al die bootjes. Levendigheid? Als ik plezierbootjes op de Vecht zie, dan liggen ze altijd aangemeerd, met mannen in korte broek en grijsharige dames die zich te pletter vervelen met de Margriet in hun handen. De watervariant van het bermtoerisme.

Subsidies

“Dat de Vecht terug komt in Nederhorst den Berg lijkt een kwestie van tijd (en geld)”, schreef Herman Stuijver anderhalf jaar geleden in het Weekblad Wijdemeren. Inderdaad, als je steeds weer een stapje zet, bereik je tenslotte je doel. Het meest recente stapje is een brief aan de gemeenteraad, die volgende maand in een commissie behandeld zal worden. Daarin vraagt de stichting aan de raad of men bereid is het initiatief te steunen.

Als dat zo is, dan kan men namelijk nog meer subsidie aanvragen dan wat men al gekregen heeft: €20.000,- van de provincie Noord-Holland en €15.000,- van de gemeente Wijdemeren. Er zijn nu eenmaal altijd potjes waar je een beroep op kunt doen. Zo heeft het rijk 300 miljoen beschikbaar voor 'natuurcompensatie' en omdat we in Wijdemeren niet alles op kunnen maken wat we zouden kunnen krijgen, valt daar wat te halen. Voorts heeft de Provincie Noord-Holland een 'Agenda Groen' waar financieringsmogelijkheden zijn, en zijn er Europese subsidiefondsen waar initiatieven uit de bevolking hoog scoren. Mooi toch? Waarom niet mee-eten uit de Brusselse ruif? Geld zat, daar.

Visie

De gemeenteraad hoeft alleen maar te zeggen dat men het een goed plan vindt. Da's alles. Hier wreekt zich de totstandkoming van het visiestuk 'De kern van Wijdemeren' (2012). Daarin heeft het toenmalige college alle ideetjes van jan en alleman opgenomen over hoe Wijdemeren zich in de toekomst zou kunnen ontwikkelen, linksom of rechtsom. Het resultaat was geen visie maar een grabbelton. Dit is bij gemeenten een normale manier: je gooit alle ideetjes, zelfs de meest idiote, in een pdf document, want dan kun je later altijd zeggen dat je iets allang voorzien had; het stond immers al in je visiestuk.

Waar ik bang voor ben is dat de gemeenteraad de makkelijkste weg zal kiezen. Dat men zal denken: ‘Ach, voorlopig hoeven wij niets bij te dragen. Laten we ze terwille zijn. Laten we het de Stichting gunnen om subsidieaanvragen te doen bij anderen. Als wij vóór zijn, dan hebben ze een grotere kans.’ Ik hoop dat men zal bedenken dat zo’n houding onvermijdelijk leidt tot het verkwisten van heel veel geld voor een bezopen plan. En ook als dat het geld is van anderen (de Provincie, het Rijk, Brussel), dan nog vind ik het zonde.

Geen plein meer

En wat ik ook zonde zou vinden: we hebben dan geen plein meer dat naar Willie Das vernoemd is. Hooguit een Willie Dasbruggetje of een Willie Dasbank. En ze verdient echt wel meer dan dat.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Cor Koster
foto
St. Vecht in NdB
auteur
Cor Koster
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief