WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Viool- en Accordeonfeest
Horstermeer, ma 9 febuari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondagmiddag 22 februari speelt het Duo De Thuiskomst (viool en accordeon) in het Jagthuis in de Hostermeer.

persbericht

Viool en accordeon-feest met Dowland en Cage
Het Jagthuis, zondag 22 februari

De dames kennen elkaar al vanaf de middelbare school. Beide dames gingen de muziek in. Beide dames studeerden af met een 10! Violiste Quirine van Hoek en accordeoniste Ellen Zijm vormen sinds 2010 het duo De Thuiskomst.

Die naam ontlenen zij aan het feit dat ze de luisteraar meenemen naar een bepaalde plek of tijd. Met werken van Vitali en von Biber neemt het tweetal u mee naar de vroege barok. En met werken van Mompou, de Sarasate en Granados waant u zich in Spaanse sferen. Voor de pauze worden delen uit de Six Melodies van John Cage (1912-1992) afgewisseld met ‘liederen’ van John Dowland (1563-1626) en zo overbrugt De Thuiskomst zowel de tijd als de Atlantische Oceaan. Een viool-accordeonduo is niet een gebruikelijke combinatie. Maar de werken die het duo speelt zijn zo goed uitgekozen en zo mooi bewerkt, dat u niet eens merkt dat het om arrangementen gaat. Het wordt een feest!
Behalve van duo De Thuiskomst is Quirine van Hoek lid van Combattimento waar ze o.a. de taak van concertmeester vervult; ze speelt in Camerata Delft en ze is lid van het Leupold Trio. Ellen Zijm speelt ook in duo SaxYOn en is als dirigente werkzaam bij accordeonvereniging Animato. Duo De Thuiskomst trad op in het Concertgebouw, het Grachtenfestival, in Vredenburg en op de festivals voor oude muziek in Utrecht en Brugge. Op zondag 22 februari komen deze topmusici naar het Jagthuis.

Duo De Thuiskomst: zondag 22 februari 2015, aanvang 15.30 uur, entree 17,50 euro (tot 30 jaar 10 euro). Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma Concert Duo De Thuiskomst
Het Jagthuis, zondag 22 februari, 15.30 uur

Heinrich Ignaz Franz von Biber   Vijfde vioolsonate in e klein, C.142 (1681)
(1644-1704)                                     Praeludium
                                                           Adagio e variatio
                                                           Adagio – Presto
                                                           Aria e variatio                                 

John Cage                                       uit: Six melodies for violin and keyboard:
(1912-            1992)                                     deel 1 en 2

John Dowland                                The lowest trees have tops                        
(1563-1626)                                     When Phoebus first did Daphne love

John Cage                                       uit: Six melodies for violin and keyboard:
                                               deel 3 en 4

John Dowland                                Weep you no more, sad fountains
                                   I must complain

John Cage                                       uit: Six melodies for violin and keyboard,:
                                   deel 5 en 6

John Dowland                                Farewell too fair

Tomaso Antonio Vitali                   Chaconne                                                              
(1663-1745)             

Pablo de Sarasate                          Malagueña
(1844-1908)

Frederic Mompou                           Impresiones Intimas
(1893-1987)

Ernest Bloch                                                uit Baal Shem: Nigun
(1880-1959)

Enrique Granados                          Andaluza
(1867-1916)                                    

Astor Piazzolla                                uit: Histoire du Tango: Café 1930                    
(1921-1992)                                     Escualo
                   

Biografie Duo De Thuiskomst

De Thuiskomst                       

Toen Quirine van Hoek en Ellen Zijm elkaar op de middelbare school leerden kennen ontdekten ze al snel dat muziek een grote gedeelde passie was. Bovendien bleek de combinatie van viool en accordeon verrassend veel mogelijkheden te bieden. Reden te meer om in 2010 duo ‘De Thuiskomst’ op te richten.
De Thuiskomst maakt o.a. thematische programma’s die het publiek meenemen naar een bepaalde plek op tijd. Zo voert De Thuiskomst in Spanje de luisteraar mee naar Iberische plaatsjes, waar tapasgeur en flarden tangomuziek over het dorpsplein waaien. Met De Thuiskomst in de vroege barok brengt muziek van John Dowland en Heinrich Franz van Biber u in 17e-eeuwse sferen. Daarnaast blijven ze op zoek naar bijzonder repertoire waar ze in deze combinatie van instrumenten een nieuw licht op kunnen laten schijnen.
‘De Thuiskomst’ volgde lessen bij Stefan Hussong in Würzburg (Duitsland) en gaf concerten op tal van grote podia, zoals het Grachtenfestival, het Concertgebouw in Amsterdam en Vredenburg in Utrecht. Verder traden zij op in Fringe-programma’s van verscheidene oude muziek festivals, waaronder het Festival Oude Muziek in Utrecht en het Musica Antiqua in Brugge (België).
Hun eerste cd ‘De Thuiskomst in de vroege Barok’ is te koop tijdens concerten of via de website.

Quirine van Hoek                   

                            
Quirine van Hoek (1986) begon op haar 6e jaar met vioollessen aan de Hengelose muziekschool bij Akke Wiersma. Vanaf 2000 studeerde ze bij Ilona Sie Dhian Ho aan de ‘Van Zweden School of Music’ in Enschede en later aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze ook geregeld les had van Jaring Walta. In 2009 sloot ze haar Bachelor studie succesvol af aan het Utrechts Conservatorium bij Chris Duindam waar ze tevens barokvioollessen volgde bij Antoinette Lohmann. In juni 2011 behaalde ze aan ditzelfde conservatorium bij Chris Duindam haar Master examen dat werd beoordeeld met een 10.
Ze volgde vele masterclasses bij o.a. Mauricio Fuks, Jaap van Zweden, Ivry Gitlis, Liviu Prunaru, Kees Hulsmann en Yayoi Toda. 
Quirine was gedurende 4 jaar primarius van het Graziakwartet waarmee ze in 2009 een maand aan de Accademia Musicale Chigiana bij het Alban Berg kwartet studeerde en vele concerten verzorgde in Nederland. Met Ellen Zijm vormt Quirine het bijzondere duo ‘ De Thuiskomst’.
Quirine soleerde met verschillende orkesten in Nederland in concerten van Bach, Vivaldi, Mozart, Bruch, Mendelssohn en Tchaikovsky.  Ze speelt en remplaceert geregeld in orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, Camerata Delft, Het Gelders Orkest, de Radio Kamer Filharmonie en het Ciconia Consort. Daarnaast is ze vast kernlid van Combattimento, het ensemble dat voortbouwt op het erfgoed van Combattimento Consort Amsterdam, waar ze o.a. de taak van concertmeester bij de opera The Fairy Queen van Purcell op zich nam en waar ze ook geregeld solistisch te horen is.

Ellen Zijm

Ellen Zijm (1987) begon haar studie accordeon bij Egbert Spelde, docent aan het ArtEZconservatorium te Enschede en studeerde daarna bij Stefan Hussong aan de Hochschule für Musik Würzburg, waar zij in november 2013 met een 10 afstudeerde.
Ellen bracht verschillende werken in première, waaronder het solostuk ‘April’, van Iulius Popa (juni 2010, Calgary (Canada), jan 2011 Radio 4) en de ‘Drei Aphorismen’, van Mareike Lenz, voor accordeon met strijkkwartet en klarinet (feb 2012, Deventer).
Ze volgde verschillende masterclasses van o.a. Geir Draugsvoll, Claudio Jacomucci, Mie Miki, Inaki Alberdi en Friedrich Lips, nam in 2005 en 2009 deel aan de Summer Academy van het Nationaal Jeugd Orkest en won prijzen op diverse concoursen. Ook was zij meerdere malen te horen op Radio 4. Zij remplaceerde bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en het Asko/Schönberg Ensemble en speelde bij HollandOpera, Insomnio en Stracc.
Met haar duo ‘De Thuiskomst’, met Quirine van Hoek (viool), stond zij op vele grote podia en nam zij onlangs een cd op met het programma ‘De Thuiskomst in de vroege Barok’.
Hiernaast is Ellen onderdeel van ‘Sax Y On’, een accordeon-saxofoonduo met Marijke Schröer met zeer gevarieerde muziek uit de 19e, 20e  en 21e eeuw en muziek uit de Balkan en Zuid-Amerika. Voor hen is o.a. het werk ‘Who knows….. Wer weisz’ geschreven door Bernard van Beurden.
Met het trio ‘El Dima’ (viool, cello en accordeon) brengt Ellen de ‘Vier Seizoenen’ van Astor Piazzolla op het podium, in combinatie met ‘Silenzio’ (S. Gubaidulina) en werken van J.S. Bach.
Ellen wordt gesteund door het ‘Fonds Jong Talent’ en het ‘Kersjes Fonds’.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief