WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Barbican String Quartet 8 jan.
Horstermeer, zo 27 december 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op vrijdagavond 8 januari speelt het Barbican String Quartet werken van Haydn en Ravel in het Jagthuis in de Horstermeer.

persbericht

Internationale strijkkwartetavond in het Jagthuis

Met Haydn en Ravel op het programma en de vier kwartetleden afkomstig uit Duitsland, Bulgarije, Moldavië en Nederland kun je gerust spreken van een internationale avond. Ze noemen zich het Barbican String Quartet en hebben elkaar ontmoet tijdens hun studie aan de Londense Guildhall School of Music and Drama.

Voor u spelen Amarins Wierdsma (1e viool), Ionel Manciu (2e viool), Christoph Slenczka (altviool) en Yoanna Prodanova (cello). Het kwartet won inmiddels verschillende prijzen en de BBC zond hun uitvoering van John Tavener’s “The Last Sleep of the Virgin” uit. Dat werk staat niet op het programma in het Jagthuis, wel het eerste strijkkwartet van Bela Bartok. Bartok schreef zes strijkkwartetten. Hij trad daarmee in de voetsporen van Haydn. In Haydn’s tijd gold er een ongeschreven regel dat er zes composities nodig waren om een opus te vormen. Nu schreef Haydn uiteindelijk meer dan 70 strijkkwartetten, vele daarvan in series van zes, en werd daardoor bekend als de vader van het strijkkwartet. Speelt het Barbican Quartet van Bartok het eerste strijkkwartet, van Haydn is het een van zijn laatsten. Na de pauze het beroemde strijkkwartet van Ravel.

Zoals gebruikelijk bij de vrijdagavondconcerten is er voorafgaand aan het concert voor de eerste 20 belangstellenden gelegenheid aan te schuiven aan tafel. U krijgt een heerlijk vegetarisch twee-gangen menu voorgeschoteld en betaalt voor concert en maaltijd samen slechts 30 euro.
Barbican String Quartet: vrijdag 8 januari 2016, concert 20.15 uur, maaltijd 19 uur. Entree concert 15 euro (tot 30 jaar 10 euro). Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma Concert Barbican String Quartet:
Het Jagthuis, vrijdag 8 januari, 20.15 uur

Joseph Haydn - Strijkkwartet in G, opus 76 nr 1 (1796)
Allegro con spirito
Adagio sostenuto
            Menuetto. Presto
            Allegro ma non troppo

Béla Bartók – Eerste Strijkkwartet, opus 7 / Sz.40 (1909)
Lento
Allegretto
Allegro vivace

Maurice Ravel - Strijkkwartet (1902/03)
            Allegro moderato
            Assez vif, très rythmé
            Très lent
            Vif et agité

Biografieën musici

Amarins Wierdsma – Viool
Ionel Manciu – Viool
Christoph Slenczka – altviool
Yoanna Prodanova – Cello

Het Barbican strijk kwartet werd opgericht aan de Guildhall School of Music and Drama te Londen waar alle leden studeren. Voor hun studie in Londen, studeerden de vier jonge musici in verschillende landen in Europa waar ze les hadden bij Vera Beths, Thomas Riebl, Galina Buinovschi en Denis Brott. Nu leerlingen van David Takeno en Louise Hopkins , komen de vier jonge musici samen om het strijkkwartet repertoire verder te ontdekken. Ze wonnen onder andere prijzen bij concoursen zoals het Oskar Back viool concours, het Eugen Coca internationaal concours, het Remember Enescu concours en het Mozarteum concours.

Amarins, Ionel, Christoph en Yoanna treden geregeld op met orkesten in Nederland, Canada, Bulgarije, Duitsland en Oostenrijk en hebben opgetreden in zalen zoals het Concertgebouw Amsterdam, Wigmore hall te Londen en Casa da Musica Porto.
Ook nemen ze vaak deel aan festivals en masterclasses zoals IMS Prussia Cove, Salzburger Kamermuziek festival, Kronberg Academy en de International Holland Music Sessions waar ze samen werken met musici zoals Anner Bijlsma, Ferenc Rados, Andras Keller, Raphael Wallfisch, Janos Starker, Nicolas Altstaed en Wolfgang Redik.

Het kwartet maakt deel uit van een intensief kamermuziek programma aan de Guildhall waar ze lessen hebben van leden van het Endellion kwartet, het Chilingirian Kwatret en het Belcea kwartet. In Oktober 2014 werd hun uitvoering van John Tavener’s “The Last Sleep of the Virgin” opgenomen en live uitgezonden op de BBC. Ook zal dit seizoen hun vertolking van Geoffrey Poole’s Piano Quintet te horen zijn op de Britse Radio 3. Het kwartet zal dit seizoen te horen zijn in de Barbican Hall in Londen, Casa da Music in Portugal en in Salzburg naast optredens in Londen en een Tour door Nederland in Januari 2016.

Amarins Wierdsma (1991) dochter van dirigent Oane Wierdsma en klarinettiste Nancy Braithwaite, begon op tweejarige leeftijd met vioolspelen. Van 1996 tot 2009 studeerde ze bij Coosje Wijzenbeek, van 2009-2013 bij Vera Beths aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar bachelor aan het CvA ronde Amarins cum laude af. Vanaf september 2013 volgt Amarins de Master opleiding aan de Guildhall School of Music in Londen bij David Takeno. Ook heeft ze regelmatig Bach-lessen van  cellist Anner Bijlsma. Tijdens haar tijd bij Coosje speelde ze in de Fancy Fiddlers.

Amarins nam deel aan cursussen zoals: International Music Seminar Prussia Cove, Het Orlando Festival, Kloster shöntal Het Peter de Grote Festival, Londen Masterclasses, Academy Lausanne, Keshet Eilon, Imuse Enghien, The International Holland Music Sessions en Masterclasses Apeldoorn. Tijdens het Peter de Grote festival ontving zij in de zomer van 2009 de Lamberte-hoedemaker prijs. Ook is ze onlangs uitgenodigd om deel te nemen aan Prussia Cove Open Chamber Music en het East Neuk festival in Fife.
Amarins won 1e prijzen bij de Iordens viooldagen in Den Haag en het Davina van Wely Vioolconcours. In december 2007 werd zij benoemd tot Jong Muziektalent Nederland tijdens het Nationale Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. In 2009 won zij een 3e prijs tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours en in december 2012 werd de Kersjes Beurs ter waarde van €15.000 aan haar toegekend. Als kamermusicus won zij o.a. prijzen bij het Orlando Concours en recentelijk met het Barbican Kwartet, waar zij de primarius van is, de St James Quartet Prize 2015 en met haar Morisot piano trio het Cavatina kamermuziek concours.

Tijdens de finale van het Oskar Back vioolconcours werd aan Amarins de derde prijs toegekend. De jury complimenteerde haar met haar temperamentvolle spel en haar grote podiumpersoonlijkheid.
Amarins is de primarius van het Barbican Strijkkwartet, waarmee ze in 2015 tijdens het Harmos Festival de Guildhall School of Music vertegenwoordigde en op uitwisseling ging naar het Mozarteum Salzburg. Met eerdere ensembles trad ze ze o.a. op in het Concertgebouw Amsterdam en tijdens het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Ook soleerde Amarins tijdens dit festival samen met Eva van Haaften, Rosanne Philipens en Janine Jansen in het concert voor 4 violen van Vivaldi. Als solist met orkest speelde Amarins vioolconcerten van o.a. Bruch, Vivaldi, Bach, Mendelssohn en Dvorak. Ook soleerde Amarins tijdens de finale van het Oskar Back concours in de grote zaal van het Concertgebouw samen met het orkest van het conservatorium van Amsterdam in het vioolconcert van Johannes Brahms. Later dit jaar zal zij in Londen en Nederland vioolconcerten van Lalo, Sibelius en Mendelssohn ten gehore brengen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief