Wie zijn de fractieassistenten? Op de website van de gemeente staan de raadsfracties, maar wie zijn de fractieassistenten en wat doen zij?
De raadsvergadering wordt geleid door de burgemeester, die voorzitter van het college en voorzitter van de raad is. (Iets wat onder kenners soms tot enige discussie leidt omdat het een dubbelfunctie is.) De raad wordt bijgestaan door de griffier, die een vraagbaak is op tal van gebieden. Bovendien zorgt de griffier er voor dat het besluitvormingsproces ordelijk verloopt, termijnen worden bewaakt en vragen worden doorgeleid aan het college. Tijdens de raad zit de griffier naast de voorzitter om ook hem tijdens de raadsvergadering bij te staan waar nodig.
19 raadsleden en 7 fractieassistenten
De raad van Wijdemeren heeft 19 leden verdeeld over vijf partijen. De grootste is het CDA met zeven zetels, gevolgd door DorpsBelangen met vier zetels. De VVD en D66 hebben ieder drie zetels. Hekkensluiter is de combinatie PvdA/GroenLinks met twee zetels.
Commissievergaderingen zijn de voorbereiding op de besluitvorming in de raad. In de commissie legt het college van B&W voorstellen voor aan de commissieleden. De commissie oordeelt over de voorstellen en geeft er commentaar op. Soms is een voorstel zo onomstreden dat het op de hamerstukkenlijst wordt geplaatst. In dat geval wordt het besluit met een hamerslag zonder enig debat in de raad aangenomen. Soms wordt een voorstel zodanig afgekeurd dat het college het terugneemt om er nog eens diep over na te denken. En soms gaat een voorstel door naar de raad, waar er dan nogmaals, voorafgaand aan de stemming, over gedebatteerd wordt.
Een fractie kan in de commissie versterking inroepen van leden van de partij die voor de verkiezingen op de lijst stonden, maar niet in de raad gekozen zijn, omdat hun partij te weinig zetels haalde. Die versterking wordt alleen ingezet bij commissievergaderingen, want tijdens de gemeenteraad mogen uitsluitend raadsleden aan het debat mee doen en hun stem uitbrengen. De versterking wordt 'fractieassistent' genoemd.
Fractieassistenten
24 april 2014, installatie van de fractieassistenten.
V.l.n.r. Dirk Vroegindeweij (PvdA/GL), Maria van Schaik (PvdA/GL), Judith Bakkers (DB), Mario Wouters (D66), Jacqueline Thijssen (D66), Robby Israel (VVD) en Kees Hardam (PvdA/GL).
Fractieassistenten mogen in de commissievergadering meedoen aan het debat namens hun partij en zij mogen stemmen (al tellen in de commssie niet de poppetjes, maar de fracties). Een grote fractie kan de taken verdelen en heeft minder behoefte aan de hulp van fractieassistenten. Hoe kleiner de partij hoe groter de behoefte aan de hulp van fractieassistenten. Als een fractie een fractieassistent wil toevoegen aan de fractie, dan wordt die voorgedragen. De benoeming is een officiëel moment, want hij gaat gepaard met de eed of de belofte, die raadsleden ook moeten afleggen.
De communicatie tussen de fractie en de fractieassistent moet goed afgestemd zijn. De fractieassistent draagt immers het partijstandpunt uit in de commissie. Als het voorstel daarna in de raad besproken wordt, dan zou dat in lijn moeten zijn met wat de fractieassistent daarover eerder gezegd en gestemd heeft.
Hilarisch
Is de communicatie niet in orde, dan kan dat tot hilarische situaties leiden. Zo vond er in 's-Graveland ooit een debat plaats over het plaatsen van verkeersdermpels in een straat. Edwin Bult was fractieassistent namens Algemeen Belang. Zijn partner Nelleke Schenkkan was de éénvrouwsfractie van Algemeen Belang in de raad. Edwin Bult verklaarde in de commissie een enorme hekel te hebben aan verkeersdrempels. Sterker nog, hij was net teruggekeerd van vakantie in Frankrijk en had zich daar groen en geel geërgerd aan de verkeersdrempels. Hij was daarom tegen het raadsvoorstel.
In de raad bleek zijn
partijleider en partner daar geheel anders over te denken. Nelleke Schenkkan hield een vurig pleidooi voor de drempels en stemde daar voor.
De gang van zaken
leidde tot daverend gelach in de raadszaal.Grossieren
In de vorige raad werd gegrossierd in fractieassistenten vanwege de vele afsplitsingen en éénmansfracties met één of meer assistenten. WIJ, Siderius, PvdA, GL, D66 hadden allen één of meer fractieassistenten, die dan ook nog soms overstapten naar andere partijen. (Mario Wouters van PvdA naar WIJ naar D66, Michael Kulkens van PvdA naar WIJ naar DB). Er zijn nu slechts 8 fractieassistenten, waarbij de PvdA/GL met drie wel behoorlijk zwaar vertegenwoordigd is, maar zij komen uit twee partijen.
De samenstelling van de raadsfracties vindt u op de website van de gemeente.
De fractieassistenten:
- DorpsBelangen: Mevrouw J. Bakkers (Judith)
- VVD: De heer R.V. Israel (Robby)
- D66: De heer M.J.H. Wouters (Mario)
- D66: Mevrouw J.M.J. Thijssen (Jacqueline)
- PvdA-GroenLinks: De heer C.B. Hardam (Kees) (PvdA)
- PvdA-GroenLinks: De heer D. Vroegindeweij (Dirk) (GL)
- PvdA-GroenLinks: Mevrouw M. van Schaik-van Blankers (Maria) (PvdA)
Uit de raad van 28 september 2000:
(Het ging over de herinrichting van de Oranjeweg en de Julianaweg in Kortenhoef.)
Nelleke Schenkkan (Algemeen Belang) opende haar spreekbeurt met een vraag over de gebruikte bomen." Is het niet beter om vast te houden aan één soort boom, te weten de solitaire haagbeuk?" :vroeg zij. Het college verwees haar voor het antwoord op deze vraag naar de ambtelijke staf. Daarna stelde zij voor om plateau's op alle kruisingen aan te brengen.
Toen zij er van diverse kanten op werd gewezen dat Algemeen Belang (hr. Bult) tijdens de commissie tegen drempels was, gaf zij een resoluut antwoord. "Wij zijn voor."
"Dan heeft u vanavond nog iets uit te praten met uw achterban." :merkte burgemeester Kozijn op.
Zij vervolgde haar betoog met de opmerking dat er nu subsidie voor drempels beschikbaar is en dat die dus nu gebruikt moet worden. Tenslotte verweet zij de tegenstanders dat deze nu al het Kijk op de Wijk project de kop indrukken. Burgemeester Kozijn verzocht haar om nu nog geen voorschotjes te nemen op die discussie. |