WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nescio Lezing 21 sept.
Kortenhoef, di 9 september 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 21 september organiseert de OSG in het Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk in een Nescio lezing door Mark van Praagh, beeldend kunstenaar, met als titel 'Ruimte en Regels'.

persbericht

Ruimte en Regels

Op 21 september organiseert de Oecumenische Streekgemeente Kortenhoef in het Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk in Kortenhoef een Nescio lezing door Mark van Praagh, beeldend kunstenaar, met als titel 'Ruimte en Regels'.


Mark van Praagh

Wereldbrief van Van Praagh.

Mark maakt schilderijen, grafiek en objecten. Het thema ‘ruimte en regels’ is passend bij zijn werk, met name bij zijn series ‘Onleesbare Brieven’ op hout en papier. In de afgelopen 12 jaar ontwikkelde Mark zelfverzonnen ritmische tekens en handschriften waarbij de toeschouwer zelf kan interpreteren wat er te lezen of te zien is in deze ongewone kunstvorm.

Het lijken handschriften uit andere culturen, oeroude geschriften of juist een moderne, universele wereldtaal. Soms is er een ‘letterlijke’ ruimte verbeeld in zijn regels: in zijn ‘Zeebrieven’ (uit Kreta) bijvoorbeeld lijkt ook de eindeloze ruimte en verte van de zee verbeeld, je ziet, hoort en leest de ruisende golven rollen in zijn tijdloze, onleesbare tekens. “In de golven van de zee zie en hoor ik zee-gezangen, zee-gedichten en zee-verhalen en die verbeeld ik in telkens andere handschriften”, aldus Mark van Praagh. Tijdens de lezing zal Mark ook demonstreren hoe hij zijn zelf verzonnen handschriften razendsnel schrijft.

De Onleesbare Brieven ontstonden aanvankelijk als meditatieve bezigheid. Later ontwikkelden deze schrijfsels zich verder in verschillende technieken: in pen en penseel en diverse inkten, in aquarel, in olieverf op houtpanelen en als linoleumsneden. De ruimte, de stilte, maar ook muziek (m.n. minimal music) zijn inspiratiebronnen voor zijn ‘Onleesbare brieven’. Vorig jaar trad Mark op tijdens een concert van harpiste Lavinia Meijer waarbij hij tijdens het concert ritmische en muzikale tekens schreef op de klanken van de Metamorphosis van Philip Glass.

Mark werkt ook samen met de Chinese Kunstenares Loi Che Chan waarmee hij performances geeft: Kalligrafische Ontmoeting tussen Oost en West. Mark schildert ook landschappen, portretten en maakt objecten van hout, takken en papier. Aan de hand van dia beelden zal hij over zijn verschillende series vertellen. Regelmatig exposeert Mark van Praagh zijn werk in binnen- en buitenland. In zijn atelier in Hilversum verzorgt hij workshops en cursussen. In september is een expositie van Mark van Praagh en Loi Che Chan te zien in de GSA galerie in Hilversum. Meer informatie: www.markvanpraagh.nl

Rond de lezing zullen Anne Berneau, piano, Judith Jamin en Sebastiaan van Eck, cello de volgende werken ten gehore brengen:

Dimitri Sjostakovtsj (1906-1975)

Vier Stücke voor 2 cello's en piano
- Preludium
- Gavotte
- Walzer
- Polka

Robert Schumann (1810-1856)

uit: Album für die Jugend op.68 voor 2 cello's (arr. S. van Eck)
- Trällerliedchen (nicht schnell)
- Erster Verlust (nicht schnell)
- Knecht Ruprecht
- Sizilianisch (schalkhaft)
- Volksliedchen (im klagenden Ton - lustig)
- Soldatenmarsch (munter und straff)
- Stückchen (nicht schnell)

Pianiste Anne Bernau werd geboren in Duitsland. Zij studeerde aan het conservatorium van Hannover Docerend Musicus en vervolgens Piano-Kamermuziek. Sindsdien is zij werkzaam als pianodocente en treed als pianiste regelmatig op met diverse kamermuziek ensembles.

Judith Jamin studeerde hoofdvak cello aan het Robert-Schumann-Institut in Düsseldorf. Ze vervolgde haar opleiding bij Dimitri Ferschtman aan het Sweelinck Conservatorium. Naast haar intussen beëindigde orkestbaan treed zij op in verschillende kamermuziekensembles zoals het Cellokwartet Amsterdam. Met pianiste Klara Würtz heeft zij een CD opgenomen met romantisch cellorepertoire. Sinds enige tijd vormt zij een duo met pianiste Tilly Keessen. N.a.v. een cd-opname met werken van Mendelssohn speelden zij een recital in het Mendelssohnhaus te Leipzig.

Sebastiaan van Eck studeerde aan de conservatoria van Amsterdam, Parijs en Düsseldorf. Sinds 1981 is hij werkzaam bij de Hilversumse radio-orkesten en speelt thans in de Radio Kamerfilharmonie. Hij speelt ook in het Cellokwartet Amsterdam en is o.a. initiatiefnemer van de succesvolle Raadhuisconcerten in Hilversum en de Stichting Strijkkwartetten Nederland. Sebastiaan is tevens zeer actief op het gebied van muziekeducatie. Tijdens zijn optredens vertelt hij over de werken op het programma en hij is ook vaak te gast op scholen om kinderen voor de klassieke muziek te winnen.

Waar: Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef
Aanvang: 11.00 uur
Toegang: € 8,00 kinderen gratis
www.osg-kortenhoef.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief