WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Participatiewet in Wijdemeren
Wijdemeren, do 16 oktober 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vanaf 2015 verandert er veel voor inwoners die niet gemakkelijk een baan vinden. Ook inwoners met een bijstandsuitkering of laag inkomen krijgen met veranderingen te maken.

persbericht

Activerend en maatwerk

“Activerend en maatwerk” zijn de kernwoorden in de uitwerking van de Participatiewet binnen Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren.

Vanaf 2015 verandert er veel voor inwoners die door een beperking niet gemakkelijk een baan vinden. Ook inwoners met een bijstandsuitkering of laag inkomen zullen met veranderingen te maken krijgen. Het hele beleid is erop gericht om iedereen aan het werk te krijgen. De colleges van Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren hebben vanuit de landelijke richtlijn een lokale vertaalslag gemaakt. Deze voorstellen staan beschreven in de participatienota. De gemeenteraden van de respectievelijke gemeentes beslissen hierover in november of december.

Re-integratiebeleid

De gemeente was al verantwoordelijk voor de mensen in de sociale werkvoorziening. Met ingang van 2015 wordt ze ook verantwoordelijk voor jongeren met een arbeidsbeperking. Het beleid moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk komen in een reguliere baan, zo nodig met een loonkostensubsidie en begeleiding. De sociale werkvoorziening zoals we die nu kennen, gaat langzamerhand verdwijnen. De mensen die daar nu werken blijven daar, er komen geen nieuwe mensen meer bij. Daarvoor in de plaats komt beschut werken. Daarbij wordt de werkomgeving aangepast voor de werknemer. Voor hen voor wie een gewone baan, ondanks hulp, niet reëel is, zijn er ook andere mogelijkheden, zoals arbeidsmatige dagbesteding. De gemeenten werken nauw samen met de arbeidsmarktregio’s en de sociale werkvoorzieningen van PAUW Bedrijven en de Tomingroep.

Tegenprestatie

Wethouder Sandra van Rijkom: “Het zijn veranderingen waar iedereen mee te maken krijgt. Meer dan in het verleden is het nieuwe beleid er op gericht om mensen door werk actief en betrokken bij de samenleving te houden. Ook als er even geen betaalde baan is proberen we mensen met een uitkering actief te houden. In Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren vragen wij daarom aan hen om een tegenprestatie. Vrijwilligerswerk en mantelzorg zijn voorbeelden van zo’n tegenprestatie.”

Minimabeleid

Ook op het terrein van het minimabeleid verandert er het nodige: diverse categoriale regelingen komen te vervallen, maar de mogelijkheden voor bijzondere bijstand nemen juist toe. Zo komen meer mensen in aanmerking voor een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering. Ter compensatie van het wegvallen van de huidige minimaregelingen worden de mogelijkheden van individuele bijstand met groepskenmerken onderzocht.

“Het nieuwe beleid kan worden samengevat met twee woorden: activerend en maatwerk. Daarin passen de veranderingen in het participatiebeleid bij de andere veranderingen in het sociaal domein zoals bij de Wmo en in de jeugdzorg”, aldus de wethouder.

Blijf op de hoogte

Iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen, kan zich gratis abonneren op de nieuwsbrief Sociaal Domein via:

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief