WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
College: Chinezen Lokken
Wijdemeren, za 4 oktober 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Chinezen lokken naar Amsterdam Lakes om het toerisme en de recreatie een boost te geven. Dat is wat dit college zich voorneemt de komende jaren.


Links het college, rechts de pers, aan de overkant communicatie
en op de rug gezien de ambtelijke ondersteuning.

Ambities

Gisteren lichtten de vier wethouders de begroting voor volgend jaar toe. Die toelichting ging niet zozeer over geld en of dat er wel of niet is, maar over de ambities die het college heeft. Wethouder Theo Reijn (CDA ) beet het spits af met enkele mooie voornemens. Er komt veel nadruk te liggen op 'duurzaam'. Ook zal de verrommeling van de openbare ruimte, waar veel over wordt geklaagd, worden aangepakt. De toegang van de dorpen worden opgeknapt. 1) Samen met de regio zal besproken worden hoe de doorgaande wegen definitief ingericht worden. (Theo Reijn is sinds kort voorzitter van de regiovergadering die over verkeer gaat.) Initiatieven van bewoners worden omarmd en ondersteund.

Amsterdam Lakes

En er komt samenwerking met de Regio G&V, SWW en de metropool Amsterdam om recreatie en toerisme te bevorderen. Nu gaan Chinese toeristen naar Giethoorn. Dit college wil de toeristen uit Amsterdam verleiden om naar Amsterdam Lakes (het Wijdemeerse Plassengebied) en naar Amsterdam Castle (Het Muiderslot) te komen. Er wordt onderzocht of er een vaarverbinding van de 's-Gravelandsevaart naar de Hilversumse haven kan komen. Ook wordt er gekeken naar aantrekkelijke en veilige fietsroutes over de Oud Loosdrechtsedijk, de Veendijk, het Moleneind, de Kortenhoefsedijk en de Kwakel.

Recreatie en Toerisme, de heilige graal

Wethouder Joep Frijdal (VVD): "De economische driver van Wijdemeren is recreatie en toerisme." Er komt een onderzoek naar de mogelijkheid om een vaarroute van de Wijde Blik naar de Loosdrechtse Plassen te realiseren. Ook wil het college recreatie en toerisme koppelen aan cultuur. Als voorbeeld noemde Frijdal het Jazz Festival dat onlangs in Loosdrecht plaats vond. Hij beloofde echter nog veel meer evenementen waar hij nog niets over wilde zeggen.


V.l.n.r. Sandra van Rijkom (PvdA), Theo Reijn (CDA), Joep Frijdal (VVD) en Betske van Henten (CDA).

Wispelturig Den Haag

De wethouders Betske van Henten (CDA) en Sandra van Rijkom (PvdA) deden verslag van de plannen voor het sociale domein, waarbij aangetekend moet worden dat er nog dagelijks besluiten en berichten uit Den Haag komen die tot op het laatste moment aanpassingen aan de begroting vereisen. Betske van Henten (CDA) vertelde dat het college druk bezig is om de participatiemaatschappij handen en voeten te geven. Verbindingen leggen, samenwerking stimuleren en organisaties als kerken en hulpverlening samen met scholen en huisartsen met elkaar in contact brengen. Stimuleren van vrijwilligerswerk en een beroep doen op mantelzorgers. Sandra van Rijkom (PvdA) is druk met werk en inkomen, waarbinnen wordt samengewerkt in de Regio Gooi en Vechtstreek. Het college is bezig om de verbinding te leggen tussen economische zaken en werk en inkomen. Ook werkt het college aan een manier om de sociale werkplaats van de Tomin Groep op een nieuwe manier "in de markt te zetten". Het college verwacht dat er voldoende geld zal zijn om de transitie van het sociale domein per 1 januari goed door te komen, zonder grote problemen.

Bouwen

Betske van Henten (CDA) vond dat er de afgelopen vier jaar niet gebouwd is, maar zij verwacht dat dat de komende tijd beter wordt, mede dankzij de inspanningen van het vorige college m.b.t. Overmeer Zuid en Ter Sype. Afgelopen week drukte zij, samen met ex-wethouder Jaap van Waveren, haar hand in een betontegel bij de start van de bouw van de Meestershof in Kortenhoef. Eind dit jaar zal het college een woonconferentie organiseren.

Provincie zet voet dwars

Theo Reijn (CDA) bleek zeer ontstemd over het plotseling aangescherpte ruimtelijke ordeningsbeleid van de provincie Noord-Holland. Dat begon met een motie van Provinciale Staten, die vervolgens werd overgenomen en uitgevoerd door GS. Op een aantal plekken (bijv. Stichtse Kade, Ankeveen) waren er al afspraken gemaakt, ook met ondernemers, die mochten bouwen. Daar ging plotseling een streep doorheen. Zo ook de plannen voor Zuidsingel fase 8 langs de Emmaweg in Kortenhoef, aansluitend aan Zuidsingel fase 7 (La Traviata). Ook het plan voor 70 waterwoningen op de belt Groenewoud in Kortenhoef kan last krijgen van het nieuwe beleid.

Begroting

De begroting gaat over geld. Hoeveel komt er in, hoeveel gaat eruit en hoeveel is er voor onvoorziene kosten en voor de uitvoering van nieuwe projecten en plannen. Op de website van de gemeente is een samenvatting te vinden die een aardig overzicht geeft.
Heel in het ultrakort zien de geldstromen van de gemeente er als volgt uit:

De totale begroting van Wijdemeren bedraagt in 2015 € 45,4 miljoen. Circa 10% van die 45 miljoen gaat over grondexploitaties. Het rijk keert € 24 miljoen uit aan Wijdemeren. De rest, ruim € 15 miljoen komt uit eigen inkomsten als OZB, riool- en afvalheffing en posten als hondenbelasting, leges en toeristenbelasting.

1) De WWK neemt de vrijheid om voor de zoveelste keer aandacht te vragen voor de entrée van 's-Graveland over de Leeuwenlaan. Talloze colleges en wethouders beloofden keer op keer iets te doen aan de bouwval die daar al twintig jaar staat. Keer op keer werd een geweldig nieuw initiatief aangekondigd. Maar er gebeurde niets, helemaal niets, aan de toegang van de kern met de prachtige buitenplaatsen. Over toerisme gesproken.


Welkom in mooi 's-Graveland.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief