WIJDEMEERSE WEBKRANT
Lokale Politiek Instabiel
Wijdemeren, za 22 november 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Dorpsbelangen is niet alleen. In meer dan vijftig steden en dorpen braken fracties of stapten raadsleden uit de partij na een interne ruzie.

In Wijdemeren brak Dorpsbelangen brak op 30 oktober in twee stukken uiteen. De ene helft gaat door als Dorpsbelangen, de andere helft gaat door onder de tijdelijke naam ZZP. Intussen is ZZP bezig om een partij op te tuigen met een partijbestuur en een partijprogramma. Ze staan daar niet alleen in. Binnenlands Bestuur: "In 55 afzonderlijke gevallen, stapten zo'n zestig raadsleden op. Ongeveer 25 gingen zelfstandig verder in de raad of sloten zich bij een andere partij aan." Dat geldt zowel voor lokale als landelijke partijen. Zo werd bijvoorbeeld recent in Bussum onderling een robbertje gevochten door de D66 fractie.

In Binnenlands Bestuur van afgelopen woensdag stond onderstaand artikel over problemen en ruzies binnen partijen in de gemeentepolitiek. Opvallend is dat D66 landelijk kampioen zetelroof is, ofwel raadsleden die een eigen partijtje vormen, dan wel raadsleden die zich na een ruzie met hun zetel bij een andere partij aansluiten, ongeacht wat de kiezer er van vindt.

Binnenlands Bestuur 19 november 2014

Het rommelt in de lokale politiek

Krap acht maanden na de gemeenteraadsverkiezingen rommelt het flink in de lokale politiek. Bij fracties in meer dan vijftig steden en dorpen hielden raadsleden het voor gezien of braken met de fractie. Dat gebeurde opvallend vaak na ruzie in de partij, meldt De Telegraaf woensdag.

Opgestapte raadsleden

In aanloop naar de lokale herindelingsverkiezingen in zestien gemeenten woensdag maakte de krant een inventarisatie van opgestapte raadsleden. Vooral gebrek aan vertrouwen of geruzie in de eigen gelederen, zorgt voor problemen. In 55 afzonderlijke gevallen, stapten zo'n zestig raadsleden op. Ongeveer 25 gingen zelfstandig verder in de raad of sloten zich bij een andere partij aan.

Groot verloop

Het grote verloop binnen de partijen kan problemen opleveren omdat gemeenten steeds meer taken uitvoeren.’Met de decentralisaties van zorg en participatie krijgen de gemeenten er miljarden extra bij. Gemeenteraden zijn politiek verantwoordelijk voor goede zorg, en moeten ook nog eens controleren of het geld wel goed besteed wordt. Daarvoor heb je kennis en ervaring nodig’, waarschuwt hoogleraar bestuursrecht Douwe Jan Elzinga.

Zetelroof

Een andere opvallende ontwikkeling is dat de gebrouilleerde raadsleden hun zetel vaak meenemen. Bij D66 komt zetelroof het vaakst voor. Bij tien onderzochte voorvallen werd in zes gevallen de zetel meegenomen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Binn. Bestuur
foto
---
auteur
RJ/BB
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief