De commissie REO van afgelopen woensdag liet een verzameling tegenstrijdige regels en wat verwarrende discussies zien. Zelfbouw, een terras op palen en cabomba.
Vergaderorde is ijzeren wet
Bij de insprekers opende projectleider Jeroen van den Adel met enkele uitspraken waarmee hij het debat meteen op scherp zette. Hij verweet het gemeentebestuur drogredenen te gebruiken om het zelfbouwproject van negen kavels af te blazen. Tijdens het debat bleek e.e.a. toch veel genuanceerder te liggen. De gemeente had in mei voorwaarden gesteld waaraan de zelfbouwers voor 1 oktober moesten voldoen. Zo moesten de adspirant-kopers zich verenigen in een vereniging. Zij hadden zich wel verenigd, maar in een stichting, wat toch iets anders is. Ook waren er nog geen potentiële kopers voor alle kavels. Acht wel en enkelen die nog niet besloten hadden. De commissieleden hadden veel vragen aan de inspreker, maar ook aan de wethouder. Commissievoorzitter Sieta Vermeulen stak daar echter een stokje voor vanwege de vergaderorde. Dit was de inspraak, later stond het onderwerp op de agenda. Dat leidde tot de koddige situatie dat wethouder Betske van Henten pas later tijdens de vergadering haar antwoorden kon geven.
Het verlossendae antwoord
Die antwoorden riepen weer vragen op aan de inspreker, maar ja, dit was een agendapunt en geen inspraak. Sieta Vermeulen streek met haar hand over haar hart. De inspreker mocht het verlossende antwoord geven op een vraag waarover de commissieleden daarvoor al tien minuten gespeculeerd hadden. Die vraag was of de kopers voor 1 december een vereniging konden oprichten en de benodigde stukken bij de gemeente ingeleverd hebben. Sommige commissieleden wilden de kopers uitstel tot 1 maart geven, omdat zij vermoedden dat het veel werk was. In zijn, tussentijds toegestane, antwoord verklaarde projectleider Jeroen van den Adel dat 1 december geen enkel probleem vormde.
De commissie besloot dat het CPO zelfbouwproject aan het Oppad nog niet gestopt is, maar dat er uitstel is verleend, want alle partijen willen graag door.
Lees ook:
03112014 Zelfbouwers willen Door
23102014 Einde CPO project Oppad
14102014 CPO Project Loosdrecht
Regeltjes, regeltjes
Mevrouw M.H. Whitlau |
Wethouder Theo Reijn |
Mevrouw Whitlau uit Loosdrecht sprak ook in over een zeer curieus probleem, Een soort Gordiaanse ruimtelijke ordeningsknoop. Twee voorschriften die elkaar tegenspreken met als gevolg dat er al vier jaar niets gebeurt. Wat is het geval? Zij woont aan de Nieuw Loosdrechtsedijk in een recreatiewoning uit 1932 die op palen in het water staat. Die woning is klein. Voor de woning is er een terras, ook op palen in het water. De woning is door Wijdemeren tot een gemeentelijk monument bestempeld.
De woning is te klein naar de huidige normen. Mevrouw Whitlau wil dan ook de woning uitbreiden met de oppervlakte van de steiger en een nieuwe steiger voor de oude steiger bouwen, ook op palen. Daarbij wil ze de karakteristieken van de woning zorgvuldig bewaken en bewaren. De gemeente staat toe dat het huis uitgebreid wordt op het bestaande terras. Een nieuw terras aanleggen voor de nieuwe gevel mag echter niet.
Stond de woning op het land, dan was het geen enkel probleem. Maar, omdat de woning op palen boven water staat is het wel een probleem. In het bestemmingsplan loopt de grens van de bebouwing strak om het huis heen door het water. Op het moment dat de woning vergroot wordt, gooit een andere regel roet in het eten. Als ergens water door bebouwing (het nieuwe terras op palen) onttrokken wordt aan het wateroppervlak, dan moet dat oppervlak water elders gecompenseerd worden.
Dat leidt tot twee opmerkelijke vragen. Onttrekt een terras op palen wel of niet wateroppervlak? Het wateroppervlak blijft immers intact. De tweede vraag is: Hoe moet je wateroppervlak compenseren als je geen grond hebt om af te graven en aan het wateroppervlak toe te voegen, zoals Mevrouw Whitlau.
Mevrouw Whitlau heeft al enkele raadsleden op bezoek gehad, die begrip hebben voor haar verzoek. Zij wilde ook in gesprek gaan met wethouder Theo Reijn, die dat verzoek echter afwees. Tijdens de vergadering hief de wethouder de handen ten hemel. "Ik wordt gek van al die regeltjes." Hij zegde toe bij Mevrouw Whitlau te gaan kijken.
Cabomba en Natuurmonumenten
De heer Blase van BCW.
De heer Blase van het Burgerinitiatief Cabombabestrijding Wijdemeren (BCW) sprak in over een plan van Natuurmonumenten om rond de Vuntusplas petgaten uit te graven, te plaggen, een enorme hoeveelheid grond (26.500 m3) af te voeren en 88.000 m3 op het terrein zelf te verwerken. Het doel is om schoon kwelwater langer in het gebied vast te houden. BCW heeft aan de orde gesteld dat in het hele plan van NM de cabombaplaag niet voorkomt. Omdat tot 22 november 2014 een zienswijze kan worden ingediend bij de provincie dringt BCW er bij de gemeente op aan om dat ook te doen. Het doel moet zijn dat de bestrijding van cabomba een integraal onderdeel wordt van het plan van NM met de Vuntus.
Het was duidelijk dat wethouder Joep Frijdal op eieren liep. Hij kende het plan van NM en heeft daarover ook overleg met NM. Om die verhoudingen goed te houden wil hij eerst grondig intern gaan overleggen om te bekijken of er al dan niet enige actie richting de provincie of NM ondernomen moet worden. |