WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Strijd om de Vecht in NdB
Nederhorst den Berg, zo 9 maart 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster zag met stijgende verbazing een blokkade en een shanty koor in zijn dorp vanwege de presentatie van het plan om de Vecht terug te brengen in Nederhorst den Berg.

Ingezonden bericht

Er is een groepje mensen, verenigd in een heuse stichting, dat het jammer vindt dat de Reevaart in Nederhorst den Berg in 1969 gedempt is. Men wil “de Vecht terug in het dorp”. Die leuze is enigszins misleidend want men wil een gracht, een brede sloot, dwars door het dorp en dat is toch iets anders “de Vecht”.


Gedeputeerde Elvira Sweet, wethouder Jaap van Waveren en iemand
van het Waterschap AGV luisteren op het Plein geboeid naar de woorden van
Ton Vendrig, voorzitter van de "Stichting Vecht terug in het Dorp Nederhorst den Berg"
en algemeen bestuurslid van het Waterschap AGV.

Afgelopen woensdag was er een “ludieke bijeenkomst” waar een “verkenningsnota voor de Nieuwe Vecht” aangeboden werd aan vertegenwoordigers van de provincie Noord-Holland, de gemeente Wijdemeren en het Hoogheemraadschap AGV. Het was een boeiende bijeenkomst. Er werden toespraken gehouden en er werd wat papier overhandigd. Tot zover allemaal normaal. Het ludieke zat ‘m in de zang van het shantykoor ‘Op de Ree’ en - vooral - in de demonstratieve actie van tegenstanders.

Blokkade

Een aantal vrachtwagens en tractoren met aanhangers zetten het volledige verkeer op de Dammerweg en de Voorstraat een half uur vast. Alleen lopend of op de fiets kon je er nog door. Uit de spandoeken van de demonstranten bleek dat men vraagtekens zette bij de doorstroming van het verkeer als je een deel van de nu beschikbare ruimte afsluit.

Omdat het verkiezingstijd is, mag je verwachten dat de politieke partijen zich over dit plan uitspreken in hun verkiezingsprogrammas. Welnu, het CDA en de VVD roeren het onderwerp niet aan. Ik neem aan dat ze daarmee aangeven er geen brood in te zien. De PvdA/GroenLinks combinatie, die geen verkiezingsprogramma heeft, maar alleen een aantal losse punten, zwijgt er ook over. D66 zegt voorstander te zijn van de nieuwe Vecht in Nederhorst den Berg, maar men ziet voor de gemeente vooral een faciliterende rol. Dat is geheimtaal voor: we willen t.z.t. eventueel wel meewerken aan een bestemmingsplanwijziging, maar geld hoef je niet te verwachten.

Actieve steun van Dorpsbelangen

DB is duidelijk positiever: “De komende jaren gaan wij onze actieve steun verlenen aan ‘Stichting Vecht terug in het dorp’. We onderschrijven de doelstellingen van de stichting om de cultuurhistorische waarden te herstellen en om Nederhorst den Berg te verrijken met meer levendigheid, bedrijvigheid en gezelligheid.” Dat zal allemaal niet zo’n vaart lopen want DB-voorman Gert Zagt zei op een verkiezingsbijeenkomst dat die steun voornamelijk faciliterend zal zijn.

Kortom, er lijkt maar weinig politieke steun te zijn voor het initiatief. En dat is maar goed ook, want het idee is bezopen.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief