WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wandelpad op Bantam
's-Graveland, do 6 maart 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Gisteren opende burgemeester Martijn Smit een nieuwe wandelbrug op de buitenplaats Bantam die hersteld werd. Hij deed dat met Marc van den Tweel directeur Nat.Monum.

Om misverstanden te voorkomen. De foto slaat niet op het sloepenknooppuntennetwerk.

persbericht

Wandelpad langs nieuw Natuureiland

Op 5 maart heeft Martijn Smit, burgemeester van Wijdemeren, samen met Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten, een nieuwe wandelbrug geopend op Bantam, een buitenplaats in ’s-Graveland. Tevens werd hier een nieuw natuureiland gecreëerd, door een deel af te sluiten als rustgebied voor de dieren die op de buitenplaatsen leven.

In het zuidelijk deel van de buitenplaats Bantam is het laatste jaar hard gewerkt aan het herstel van de cultuurhistorische elementen. Het gebied is nu weer toegankelijk en beter beleefbaar voor de wandelaars. Met het maken van een nieuw natuureiland kan de rustkern voor de dieren van de buitenplaatsen vergroot worden.


Boswachter verlaat natuureiland met hulp van Marc vcan den Tweel en Martijn Smit.

Marc van den Tweel:” Ook bij het herstellen van de cultuurhistorie in een gebied, zoeken wij als natuurbeschermers altijd naar mogelijkheden het leefgebied van dieren en planten te verbeteren. Natuurbescherming, cultuurhistorie en recreatie sluiten hier goed bij elkaar aan. Het blijkt dat je met de gecreëerde natuur hier ook hele mooie dingen kunt maken”

Wat is er aan herstelwerk precies gedaan?

Er zijn bomen gekapt langs de beek om ruimte te maken voor nieuwe bomen en heesters. De nieuw geplante bomen zorgen voor veel meer variatie in het gebied. De beek is weer schoongemaakt en de te dikke bladlagen weggehaald. Tot slot is het natuureiland afgesloten om een beter rustgebied te creëren voor de dieren die hier leven. Een eigen eiland voor de reeën, vossen, egels, boommarters, muizen, ringslangen en dassen. Ook de bosvogels, rosse vleermuizen, boomvalken of buizerds profiteren hiervan. Kwetsbare planten kunnen zich hier beter ontwikkelen, denk aan dalkruid en eikvaren

De oude paden die verdwenen waren, zijn op basis van de historische kaarten opnieuw uitgezet en uitgegraven. Daardoor is er 2,5 kilometer extra wandelpad bijgekomen.

Martijn Smit: “Dit is een fantastisch gebied. Laatst nam ik vrienden mee uit Amsterdam, dus op een steenworp afstand, die waren compleet verrast en werden helemaal gelukkig hier te kunnen wandelen. Dat is dus dankzij Natuurmonumenten. Ik ben er trots op dat deze organisatie zo veel moois gecreëerd heeft in deze gemeente.

Het herstel van dit deel van Bantam, ook wel “Klein Zwitserland’ genoemd door de variatie en de hoogteverschillen, is mogelijk gemaakt met externe fondsen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds en een stichting van enkele particuliere gevers. Ook dankzij de jaarlijkse bijdrage van de vele donateurs ”Vrienden van de Buitenplaatsen” kunnen dit soort herstelwerkzaamheden uitgevoerd worden.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief