WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Saskia Luijer: Eerste op Ventoux
Kortenhoef, za 31 mei 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vandaag fietste Saskia Luijer, samen met Elly Verbruggen en haar dochter Lara de Jongh de Mont Ventoux op. Dat ging boven verwachting soepel. Saskia was als eerste vrouw boven.

In september vorig jaar hoorde Saskia Luijer van de Thom Foundation, een stichting die zich inzet voor kleinschalige onderwijs- en gezondheidsprojecten in ontwikkelingslanden. De stichting kreeg zijn naam van het op tienjarige leeftijd overleden zoontje van een collega van haar bij de GGD Gooi en Vechtstreek. Ook hoorde zij toen van het voornemen om geld voor de Stichting bij elkaar te fietsen of te wandelen op de Mont Ventoux in midden Frankrijk. Zij besloot de berg fietsend te gaan bedwingen.

Dus schafte zij zich een racefiets aan. De afgelopen maanden bleek uit haar Tweets dat zij enthousiaster en enthousiaster werd over het fietsen in voorbereiding op vandaag, de grote dag waarop de Mont Ventoux per fiets bestegen moest worden. Afgelopen woensdag bedankte zij iedereen voor de € 2.416 die op dat moment waren overgemaakt.


In het midden torent de Mont Ventoux boven alles uit.

Vandaag was het zover. Eerst twintig kilometer min of meer vlak, een beetje de wandelestafette van de Tour de France. Rustig peddelend naar de voet van de berg. Daar nog even stoppen voor een plaspauze en dan aan het echte werk. De beklimming met stijgingspercentages van 6%, 8% en zelfs 12%. Op de weg naar boven stonden twee plaatsen om uit te rusten en te fourageren. Beneden overlegden de deelnemers of ze wel of niet tussentijds zouden stoppen. Saskia Luijer dacht dat ze dat maar wel zou doen.


Saskia Luijer op weg naar boven.

Ze begon aan haar klim naar boven. Onderweg was goed aangegeven hoe steil het wegvak was en hoe lang dat duurde. Aangekomen bij de eerste tussenstop besloot ze om maar door te fietsen, omdat het zo lekker ging. Wel zorgde ze dat ze bleef eten. De ene na de andere banaan of reep werd naar binnen gewerkt om de motor draaiend te houden. Ook de tweede tussenstop werd betrekkelijk eenvoudig bereikt. Ook daar stopte zij niet, maar fietste zij door. Het ging allemaal zo supergoed dat zij als zevende deelnemer op de top aankwam en zelfs als eerste vrouw de top bereikte. Tot haar eigen verbazing. Het was haar 100% meegevallen. Op zes bananen en drie repen de Mont Ventoux beklimmen is een prachtige prestatie waar Kortenhoef trots op is.


V.l.n.r. Elly Verbruggen, Lara de Jongh, Saskia Luijer en Bart Vijfhuizen.

Minstens zo inspannend vond zij de afdaling die intense concentratie vereiste en flink bijremmen om heelhuids beneden te komen. Omdat het gisteren erg slecht weer was op de berg moest de groep van Tergooi Ziekenhuizen, die toen de beklimming ten behoeve van de ziekte ALS had willen doen, daar vanaf zien. Een deel van die groep ging vandaag alsnog als toerrijder mee omhoog.

Vanavond barbeque en nog één nacht op de camping slapen. Daarna morgenavond weer terug in Wijdemeren. Maar ze blijft fietsen, want die passie heeft haar inmiddels in zijn greep.

bron
WWK
foto
Saskia Luijer
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief