Het bestemmingsplan Overmeer Zuid werd in 2013 afgerond, maar toch nog later gewijzigd. Het college vroeg de raad om het bestemmingsplan met de wijzigingen vast te stellen.
Het is een dilemma. Een langdurige bestemmingsplanprcedure is afgerond en dan komen er toch, volgens het college, ondergeschikte wijzigingen in. Wat doe je dan? Leg je het gewijzigde plan weer ter visie, mag er weer bezwaar gemaakt worden en kan men weer naar de Raad van State, of is het college er van overtuigd dat alle belanghebbenden goed zijn voorgelicht en er geen bezwaar meer bestaat.
In het laatste geval is de verleiding erg groot om een nieuwe procedure over te slaan en het bestemmingsplan met de aanpassingen in de raad vast te stellen en te gaan bouwen.
De fractie Dorpsbelangen: V.l.n.r. Ria Hennis, René Voigt, Gert Zagt en Alette Zandbergen.
Op de achtergrond de perstafel.
Ziedaar de oorzaak van het debat tussen Alette Zandbergen (DB) en wethouder Betske van Henten. Alette Zandbergen was bang dat burgers niet op de hoogte waren van de aanpassingen en door een raadsbesluit nu overvallen zouden worden. Zij vond Nanne Roosenschoon (D66) aan haar zijde. Ook hij vond de aanpassingen zodanig groot dat het plan weer ter visie gelegd zou moeten worden. Zo wees hij erop dat de waterpartij teruggebracht was tot een zielig slootje en dat een verbinding met het boezemkanaal ontbrak. Ook de rijtjeswoningen vond hij maar zielig.
Rechtsgang niet beletten
De coalitiepartijen stonden en bloc achter het bestemmingsplan en het vaststellen daarvan op dit moment ondanks de aanpassingen. Alleen Stan Poels (GL/PvdA) beaamde dat de waterpartij wel erg klein was geworden en vroeg om daar nog eens goed naar te kijken.
Wethouder Betske van Henten (CDA) gaf toe dat de waterpartij iets minder groot wordt. Kritiek op de woningen van D66 wees zij van de hand. De bewoners van de naastgelegen wijk zijn in november 2013 geïnformeerd tijdens een informatieavond. Al met al vindt zij de aanpassingen zeker niet ingrijpend. Als u dit voorstel aanneemt kunnen we eindelijk weer eens bouwen, iets waar zeker Nederhorst den Berg behoefte aan heeft.
Nadat de wethouder Alette Zandbergen had bezworen dat zij de rechtsgang van burgers inzake het bestemmingsplan zeker niet wil beletten, draaide Alette Zandbergen bij.
Het voorstel werd met twee stemmen van Nanne Roosenschoon en Patricia Mossinkoff (D66) tegen (Joost Boermans was afwezig) aangenomen. |