ingezonden bericht
WMO-raad
Er zijn van die organisaties die ongetwijfeld heel nuttig zijn, maar waarvan je niet precies weet wat ze doen. Ik doel hierbij niet op de Bilderberg Groep, of Opus Dei, of de Gemeenteraad. Ik bedoel de WMO-raad. WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
Elke gemeente heeft een WMO-raad. Dat is verplicht. Zoals de website van onze gemeente zegt: “De WMO Adviesraad adviseert het College van Burgemeester en Wethouders, zowel gevraagd als ongevraagd, over zaken die het gemeentelijk WMO-beleid en de doelstellingen van de WMO betreffen en hierbij zoveel mogelijk belanghebbenden te betrekken.” Krom Nederlands, maar dan kan ik ook niks aan doen.
Als je ‘WMO-raad’ als zoekterm invoert op de website van de gemeente vind je weinig. Dat correspondeert misschien met de waarde die de gemeente hecht aan hun adviezen. Die adviezen zijn namelijk ook niet vindbaar, tenzij je diep duikt in de agenda’s van de verschillende commissies, en dan moet je echt WETEN waar je naar zoekt.
Stichtse Vecht rules
Bij de stukken voor de laatste commissie Maatschappelijke en Sociale Zaken waren adviezen gevoegd van de WMO-raden van Wijdemeren, Weesp en Stichtse Vecht over het ‘Dienstverleningsmodel Sociaal Domein’. Het advies van Stichtse Vecht stak met kop en schouders boven de andere twee uit. Daar zitten duidelijk mensen die van de zaak op de hoogte zijn. Een advies met deskundige opmerkingen, solide onderbouwd, prima geschreven. Ze werden ook geciteerd in de commissie afgelopen dinsdag, hetgeen me goed deed want een WMO-raad kan een heel nuttige partner voor de gemeente zijn, juist in deze tijd waarin er zoveel op dit gebied gebeurt. Een tijd waarin we ondergesneeuwd dreigen te raken door ambtelijk geïnspireerde ‘innovaties’, gepresenteerd in nota’s die geschreven zijn in een taal die gewone burgers niet kunnen begrijpen.
Gezien het toenemende belang van de WMO dient de WMO-raad in Wijdemeren dan ook vernieuwd te worden, en uitgebreid te worden met burgers die deskundig zijn op al die nieuwe terreinen waar de WMO zich tegenwoordig mee bezig moet houden. En - ik kan hier niet genoeg de nadruk op leggen - de gemeenteraad dient te beseffen hoe belangrijk een WMO-raad kan zijn als men serieus wil dat burgers en maatschappelijke organisaties betrokken worden bij een beleid dat, zoals het zich nu laat aanzien, behoorlijk rampzalig kan uitpakken.
Cor Koster
Nederhorst den Berg |