ingezonden bericht
Oud en Eenzaam
Cor Koster uit Nederhorst den Berg schrijft over oude mensen en dingen die voorbijgaan. Deze keer over eenzaamheid.
Oud en eenzaam, het zijn twee woorden die regelmatig in combinatie voorkomen. Volgens de meest recente regionale gezondheidspeiling van de GGD zijn vier op de tien senioren in Gooi en Vechtstreek in meer of mindere mate eenzaam. Wat is hier aan de hand?
Er is behoorlijk wat bekend over eenzaamheid en ik zal daar de komende tijd vaker op ingaan. Zo is er sociale eenzaamheid (weinig of geen mensen om je heen) en emotionele eenzaamheid (geen goede vriend of hartsvriendin). Maar er speelt nog veel meer, o.a. wat je verwachtingen zijn en hoe je ermee omgaat.
Gek genoeg ervaren ouderen in het barre noorden van Finland minder eenzaamheid dan in het mooie Toscane in Italië. Ouderen in Toscane hebben het beeld van leuke en gezellige familiezondagen. Ze weten hoe het kan zijn (mooi weer, lekker buiten, familie om je heen) en als dat niet lukt zijn ze ongelukkig. Dat is anders voor de Finnen: het is koud buiten, je wordt er opgevreten door de muggen en je familie woont verspreid in een groot leeg land. Dat wetende hebben de Finse senioren hun verwachtingen bijgesteld, waardoor zij zich minder gauw eenzaam voelen.
Zorg voor een netwerk
Los van je verwachtingspatroon is het heel belangrijk om contacten met anderen te hebben. Als die er niet zijn, voel je je alleen en verlaten. De oplossing lijkt dan ook voor de hand te liggen: zorg dat je niet geïsoleerd raakt. Zorg dat je contacten hebt, een netwerk, en begin daar al vroeg mee. Als je boven de 80 bent en je hebt nooit geleerd hoe je contacten moet leggen, dan gaat dat ook niet meer zo makkelijk.
Toen ik me dat realiseerde ben ik prompt begonnen met het uitbreiden van mijn kennissenkring. Want nu kan dat nog; ik ben nog 'jong'. Facebook is natuurlijk een mogelijkheid maar ik geef de voorkeur aan persoonlijke contacten. Als u dus, zittend op een bankje ergens in Wijdemeren, merkt dat een bejaard iemand naast u komt zitten die een praatje begint, zeg dan maar: “Ook goeiemiddag. Ik begrijp dat u wat aanspraak zoekt. Kennelijk bent u bezig om uw kennissenkring wat uit te breiden. Heel verstandig. U hebt zeker ook dat stukje gelezen over ‘oud en eenzaam’ in de lokale krant? Aardig stukje, hè? Of heeft u dat toevallig misschien zelf geschreven?”
Cor Koster
Nederhorst den Berg |