WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Jaren Vijftig Museum
Nieuw Loosdrecht, di 14 januari 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In de Beukenhof in Nieuw Loosdrecht is een Herinneringshuiskamer ingericht met spullen uit de jaren vijftig en ouder. Een leuk klein museum als het ware.

persbericht

Nostalgie in de Beukenhof
Kijken naar vroeger met ogen van nu

Wassen op het wasbord met Sunlight zeep, een schepje Buisman in de koffie en zegeltjes sparen bij De Gruyter. Oude tijden herleven in ‘ De Herinneringshuiskamer’, een klein museum, dat Inovum op locatie De Beukenhof heeft ingericht.

“Het idee achter de huiskamer is vrij eenvoudig maar doeltreffend. Samen herinneringen ophalen. De herinneringshuiskamer brengt je in de sfeer van toen: een nostalgisch behang, kleedje op de eettafel, dichtbij de kachel het wasrek”, aldus locatiemanager Maaike Derksen. “Er worden spullen tentoongesteld uit het leven van vroeger van de bewoners die nu in onze zorgcentra verblijven. Dagelijkse dingen van toen: een keukenblok uit de jaren ’50, een strijkbout zoals die op de huishoudschool werd gebruikt, een zelfgemaakt stuk zeep uit de oorlog, een inktpot en een kroontjespen waarmee je leerde schrijven en misschien wel je eerste liefdesbrief schreef. Of die handnaaimachine waarmee je zelf je trouwjurk hebt gemaakt.

Het zijn vooral de herinneringen en de verhalen achter deze voorwerpen die de herinneringshuiskamer tot een ontmoetingsplek maken waar de verbeeldingskracht wordt aangesproken. Bewoners onderling gaan met elkaar in gesprek, maar ook met familie, bezoekers, medewerkers en vrijwilligers. Mensen die de tijd hebben meegemaakt zien weer even voor zich hoe het was en mensen die er toen nog niet waren zien hoe het geweest moet zijn. Gesprekken brengen de verschillen en overeenkomsten tussen vroeger en nu in beeld en generaties dichter bij elkaar.”

‘De Herinneringshuiskamer’ is een leuke en innovatieve manier om contact en gesprekken tussen mensen te stimuleren. Het opzetten van de huiskamer is mogelijk gemaakt door steun van het  mr. Roelsefonds. Dit is een regionaal vermogensfonds dat zich richt op zorginstellingen in de regio Gooi- en Vechtstreek. Het fonds ondersteunt projecten en initiatieven in de zorg, die innovatief zijn of het welzijn van cliënten van AWBZ-instellingen bevorderen.

Vanaf eind januari 2014 is ‘De Herinneringshuiskamer’ geopend. Kijk voor meer informatie en foto’s over het museum op onze website www.inovum.nl. U kunt ook de receptie van de Beukenhof bellen 035 – 5888555.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief