persbericht
Nescio-lezing/koffieconcert 19 januari 2014
OSG Oude kerkje a/d Dijk Kortenhoef
Lezing door: Muriel de Beer ( kunsthistorica)“ Authenticiteit in de kunst: dilemma’s rond restauratie en reconstructie”.
Kunsthistorica Muriel de Beer neemt u mee in de wondere wereld van het herstel van kunst.
We beseffen het niet altijd, maar een deel van de kunstobjecten die wij kunnen bewonderen in musea is niet meer volledig authentiek. Ze zijn ooit beschadigd, vervuild of anderszins aangetast door de tand des tijds. Om ze te kunnen behouden voor het kunstminnend publiek moest er door conservatoren en restauratoren soms grondig, soms subtiel worden ingegrepen. Menigmaal kwam men daarbij voor dilemma’s te staan: hoe restaureer je een kunstwerk zodanig dat enerzijds de oorspronkelijkheid behouden blijft , maar anderzijds ook de duurzaamheid voor de toekomst gewaarborgd is? Hoeveel vervuilde lagen kun je weg halen zonder het oorspronkelijke kunstwerk aan te tasten? Moet je inzichtelijk maken welk deel van een object authentiek is, en welk deel berust op reconstructie of herinterpretatie?
Aan de hand van een aantal aansprekende voorbeelden - van een faraokopje uit het oude Egypte, via de schoonmaak van de Sixtijnse fresco’s tot de terrazzovloer in het verbouwde Rijksmuseum - komen deze kwesties rondom het herstel van kunst aan bod.
Een gevarieerde lezing vol anekdotes en wetenswaardigheden over o.a. kunststof en beton, vijgenblaadjes en lendendoekjes, mozaïeksteentjes uit Italië en een hoveniersbedrijf uit Groenekan.
Over de spreekster:
Kunsthistorica drs. Muriel de Beer is een enthousiaste, ervaren en welbespraakte docente. Na voltooiing van haar doctoraalstudie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht in 1990 behaalde zij haar 1e-graads lesbevoegdheid aan hetzelfde instituut. Zij werd aangesteld als universitair docent in Utrecht en gaf tevens les aan studenten van de kunstacademie in Kampen. Muriel is sinds 1991 als freelancer werkzaam in het volwassenenonderwijs bij diverse instituten en voor verschillende opdrachtgevers. Zij verzorgt stadswandelingen, museum-rondleidingen, cursussen en lezingen over de meest uiteenlopende thema’s.
Voor de OSG Kortenhoef is Muriel geen onbekende meer: dit is haar vijfde Nescio-lezing.
Het concert rond de lezing zal worden verzorgd door Machteld van de Putte, mezzo- sopraan en Roeland van de Sande, vleugel.
Zij brengen een keuze van liederen uit onderstaand programma:
- Schubert : Der Zwerg; An die Musik; Romanze aus Rosamunde
- R. Strauss: Zueignung; Morgen; Die Nacht
- Brahms : Wie Melodien; Sapphische Ode; Von ewiger Liebe; Die Mainacht
- Poulenc : Uit ‘Tel jour tel Nuit’: Bonne Journée, Une ruine coquille vide, Le front comme un
Drapeau perdu.
- Duparc : Elegie, Lamento, Chanson triste.
Roeland van de Sande
Roeland van de Sande (Amersfoort, 1962) studeerde klassiek piano aan het Utrechts Conservatorium bij Ton Hartsuiker, Robert Groslot en Alexander Warenberg, en kamermuziek bij Eli Goren. Na een masterclass bij het vermaarde Suk-trio besloot hij zich vooral toe te leggen op kamermuziek. Zijn tweede liefde is de improvisatie; de lessen bij jazzpianist Bert van den Brink hebben hem daartoe op het goede spoor gezet. Nu is hij als uitvoerend musicus actief in zowel de klassieke als de lichte muziek. Hij speelt in verschillende kamermuziekbezettingen, met een voorkeur voor zangbegeleiding. Ook heeft hij een ruime ervaring als koorbegeleider. En eens in de maand is hij te horen in De Rode Hoed waar hij pianospeelt bij Het Debat op Zondag van de Volkskrant. Als pianodocent heeft hij een privé-praktijk en is hij verbonden aan de Amersfoortse muziekschool, waar hij ooit zelf zijn eerste pianolessen had bij componist Wim Franken.
Machteld van de Putte
Machteld van de Putte, mezzo-sopraan, behaalde het diploma Solozang Klaasiek in 2000 aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, nadat zij in 1995 afstudeerde als musicoloog aan de universiteit Utrecht. Machteld zong o.a. in de Nederlandse Bachvereniging, Capella Amsterdam en het Kamerkoor Nieuwe Muziek. Haar repertoire reikt van de middeleeuwse Hildegard von Bingen tot en met hedendaagse muziektheater. Het genre Lied heeft haar bijzondere belangstelling vanwege de speciale verbondenheid van poëzie en muziek. Samen met Roeland van de Sande vormt zij een duo, dat regelmatig liedrecitals geeft.
Aanvang: 11.00 uur
Entree: € 8,00 kinderen vrij
Waar: Oude kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef
Zie ook: www.osg-kortenhoef.nl |