WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Kerstconcert met Goldbergvariaties
Horstermeer, ma 8 december 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondag 21 december treedt het Goldberg Trio op in Het Jagthuis in de Horstermeer. Uitgevoerd worden de Goldbergvariaties van Bach in de bewerking van D. Sitkovetsky.

persbericht

Kerstconcert met Goldbergvariaties
Jagthuis, zondag 21 december

Er was eens een Russische diplomaat, Herman Carl von Keyserlingk, die aan het hof van de Saksische keurvorst in Dresden werkte. De man leed aan slapeloosheid. Als de slaap niet wilde komen liet hij zijn musicus Goldberg opdraven.

Johann Goldberg had les van Johann Sebastian Bach. Bij Bach bestelde von Keyserlingk wat ‘easy listening’ stukjes die Goldberg dan zou kunnen spelen als hij weer eens niet kon slapen. Wat grootmeester Bach van deze naïeve opdracht vond zullen we nooit weten, maar hij stond in het krijt bij von Keyserlingk en wist wel dat hij goed betaald zou krijgen. Bach schreef niet zo maar ‘een paar stukjes’ maar een reeks van 30 variaties met een onschuldig lijkende Aria als uitgangspunt. Von Keyserlinck werd bediend met een meesterwerk dat nu bekend staat als de Goldberg Variaties.

Er zijn eindeloos veel uitvoeringen van deze variaties. Natuurlijk op klavecimbel en piano, maar ook op orgel en accordeon. Er worden jazz-versies van gemaakt, ze worden gezongen (!), of uitgevoerd door blaasensembles. In het Jagthuis kunt u de versie voor strijktrio horen. Het Goldberg Strijktrio staat garant voor een mooie uitvoering, in kerstsfeer.

Het trio laat de pure en bijzondere sfeer die het werk teweeg brengt centraal staan tijdens de uitvoering. Het Goldberg Strijktrio bestaat uit violiste Cécile Gouder de Beauregard, altvioliste Anna den Herder en cellist Marcus van den Munckhof. Deze drie musici zijn rasechte kamermuziekspelers en spelen met elkaar ook in het Strijkkwartet Amsterdam. Met het Goldberg Trio beperken zij zich tot het uitvoeren van Bach’s Goldberg Variaties om zodoende een zeer hoog niveau aan te kunnen bieden.
Om u nog meer te kunnen laten genieten van de muziek is er om 14.45 uur een uitleg in beeld en woord van de Goldberg variaties door musicoloog Pieter Kuipers. Het concert in het Jagthuis heeft met dit programma geen pauze. Na afloop staat er voor iedereen een verrassing klaar.

Het Goldberg Strijktrio: zondag 21 december 2014, aanvang uitleg 14.45 uur, concert 15.30 uur, entree 17,50 euro (tot 30 jaar 10 euro). Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma Concert Goldberg Strijktrio
Het Jagthuis, zondag 21 december, 15.30 uur

J.S. Bach – Goldberg Variaties
in de bewerking van D. Sitkovetsky

Het concert heeft geen pauze, om 14.45 uur is er een inleiding door musicoloog Pieter Kuipers.

Biografie Goldberg Strijktrio

In de zomer van 2013 kwam het Goldberg Strijktrio bij elkaar tijdens de NJO Muziekzomer om een mooie vorm te verzinnen voor een reeks uitvoeringen van de Goldberg Variaties van Bach. Hiervoor kozen zij voor de bewerking van D. Sitkovetsky en hebben daarbij in hun immer voortdurende ontwikkelingsproces nog zelf hun aanpassingen gemaakt in deze bewerking.
Het was vanaf het begin af aan een duidelijk gegeven dat het trio de pure en bijzondere sfeer, die het werk teweeg brengt, centraal wilde laten staan tijdens de uitvoering. Tijdens de lange zoektocht naar een manier om deze versie zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, heeft Ton Koopman ook een bijdrage geleverd, waarbij de verschillen en overeenkomsten tussen het origineel (klavecimbel) en deze versie (strijktrio) uitvoerig zijn behandeld. De keuzes die hieruit voortkwamen beïnvloeden hun huidige uitvoering nog steeds.
Naast de muziek was de concertlocatie ook een groot aandachtspunt. Vanwege de veelal religieuze aard van de muziek van Bach kwamen zij uit bij kerken en kapellen, waarbij een sfeervolle verlichting en opstelling nagestreefd werd.
Deze reeks concerten was een zodanig groot succes, dat hieruit nieuwe concertaanbiedingen voortkwamen. Dit gaf het trio de mogelijkheid om zich artistiek verder te ontwikkelen en ook andere bijzondere concertlocaties te overwegen. Inmiddels staan er nog steeds nieuwe concerten gepland en organiseren zij ook zelf hun eigen concerten.
Het Goldberg Strijktrio heeft er bewust voor gekozen om zich te beperken tot alleen het uitvoeren van de Goldberg variaties. Dit om een hoog niveau aan te kunnen bieden.

"Het Goldberg Strijktrio heeft in het 3e Bachfestival Dordrecht, september 2014, Bachs Goldbergvariaties in de bewerking van Sitkovetsky voor strijkers uitgevoerd. De uitvoering van deze prachtige muziek was adembenemend mooi, geconcentreerd, transparant en de muziek volledig rechtdoend. Zelden was een publiek zo (muisstil) meelevend bij dit zeer intieme, tijdloze en de ruimte overstijgende muzikale spel. Het was zeer de moeite waard." (Kristien Jansen  zakelijk leider bachfestival Dordrecht)

Violiste Cécile Gouder de Beauregard (1985) begon haar studie in 1998 bij Lex Korff de Gidts aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2003 onderbrak zij haar studie te Amsterdam om een jaar les te nemen bij Yuzuko Horigome aan het conservatorium te Brussel. Vanaf 2007 was Cécile leerlinge van Ilya Grubert en in 2008 sloot ze cum laude haar Bachelor studie af. In 2010 vervolgde ze haar studie bij David Takeno aan de Guildhall School of Music and Drama te Londen. In juli 2011 behaalde ze daar haar examen Master met onderscheiding. Cécile treedt regelmatig op als kamermusicus met het Sequenza String Trio (www.sequenzastringtrio.com) en in diverse andere formaties. Daarnaast is zij een graag geziene gast op verschillende festivals zoals het Open Chamber Music Seminar in Prussia Cove en het Internationaal Kamermuziek Festival Schiermonnikoog. Begin 2010 heeft Cécile meegewerkt aan de totstandkoming van een cd met werken van de Nederlandse componist Wolfgang Wijdeveld. Cécile speelt op de “Douglas Kane viool, ex Bouw Lemkes”, gebouwd door Francesco Goffriller, Venetië ca. 1725, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Altvioliste Anna den Herder (www.annadenherder.nl) (1988) studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam waar zij les kreeg van Marjolein Dispa. Daarnaast volgt(de) zij lessen bij Michael Gieler, Wolfram Christ, Nobuko Imai, Jürgen Kussmaul en Sven Arne Tepl. Momenteel is zij lid van de academie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Anna geeft vele concerten in binnen- en buitenland en soleerde met orkesten in diverse Nederlandse grote zalen. Zo trad ze onder meer op tijdens het Delft Kamermuziekfestival van Liza Ferschtman, het Internationaal Kamermuziekfestival den Haag , Musica Reale met leden van het concertgebouw Orkest in Italie, Harriet&Friends te Oostenrijk en tijdens het Kamermuziekfestival Hoorn. Anna ontving - als eerste altvioliste - de Kersjes van Groenekanbeurs 2009. Ook won zij de eerste prijs en de publieksprijs op het Nationaal Altviool concours. Tijdens de zomer van 2013 was zij 'Artist in Residence' tijdens de NJO muziekzomer. Anna den Herder bespeelt een Cuypers altviool uit 1766 die haar ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Marcus van den Munckhof (1988) speelt cello sinds z'n 4e jaar en heeft les gehad van Marc Knippenberg, Maarten Mostert en Paul Uyterlinde. Zijn Bachelor studie sloot hij succesvol af bij Monique Bartels aan het Conservatorium van Amsterdam. Momenteel studeert Marc aan het Tilburgs Conservatorium en volgt de Master opleiding bij cellist Jeroen den Herder. Marc trad meerdere malen solistisch op met onder meer het Het Brabants Orkest en het Philips Symfonie Orkest. Ook won hij verscheidene prijzen bij het Prinses Christina Concours en het Jong Talenten Concours van het Brabants Conservatorium. Hij volgde masterclasses bij Dimitri Ferschtman, Anner Bijslma, Daniel Müller- Schott, LiWei Qin en Raphael Wallfisch. Sinds 2013 is Marc vast lid van het Cello8ctet Amsterdam (www.cello8ctet.com).

Sinds februari 2014 zijn Cécile, Anna en Marc lid van het Strijkkwartet Amsterdam. Zij beginnen dit seizoen aan hun opleiding aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief