De revindicatiedossiers worden overgedragen aan Eiffel en de juridische procedures in het kader van de revindicatie worden onverkort doorgezet door Wijdemeren zelf.
De algemene verwachting was dat de gemeente na de verkiezingen met veel verloren rechtszaken in het Landje Pik (revindicatie) dossier wat minder gas zou geven in het doorzetten van de juridische procedures en eerst eigen beleid zou ontwikkelen over de afhandeling van de 609 zaken, alvorens de zaak over te dragen aan wie dan ook. Dat lijkt toch niet te gebeuren gezien het raadsvoorstel in de commissie van aanstaande woensdagavond waarin wordt voorgesteld om bureau Eiffel de dossiers te laten behandelen en de lopende rechtszaken in eigen hand te houden. Wijdemeren kan zijn borst nat maken.
16 zaken, de helft verloren, ruim een ton
Op 2 juni werd de balans opgemaakt. Wij schreven toen: "Op 13 feburari gaf de gemeente een overzicht van de juridische procedures inzake revindicatie tot dan toe. Van de 16 rechtszaken verloor Wijdemeren, ondanks de hulp van Kennedy Van der Laan, de helft, 3 won de gemeente, 3 waren geschorst hangende een eventuele schikking tussen partijen en 2 procedures liepen nog." Van die twee verloor Wijdemeren er nog één. De zaak van Margo Schoote die aan de Cannenburgerweg woont, waarin de gemeente in alle opzichten in het ongelijk werd gesteld. Op dat moment was door Wijdemeren aan juridische kosten al € 104.032 uitgegeven, het merendeel aan Kennedy van der Laan, de huisadvocaat van de gemeente. De opbrengst was gering.
In de loop van de tijd bleek dat flink wat burgers zich buitengewoon onplezierig voelden (om het eufemisme van het jaar te gebruiken) en kwaad waren door de bruuske handelwijze van het college en haar uitvoerende ambtenaren.
Er leek kentering in de lucht te hangen in de keiharde opstelling van de gemeente in de revindicatiezaken, zeker nadat de verkiezingsuitslag bekend was geworden. Dorpsbelangen verloor 7 van de elf zetels, door de bloembakkenaffaire en door de revindicatie. VVD-wethouder Joep Frijdal nam de verantwoordelijkheid voor de revindicatie over.
Nieuw College
De komst van een nieuw college, waarin (nu) VVD wethouder Joep Frijdal de revindicatie in zijn portefeuille kreeg, versterkte die verwachting op nieuw beleid. Het was immers juist de VVD die, bij monde van Martin Vuyk, in samenwerking met fractievoorzitter Joep Frijdal, tijdens de laatste raadsvergadering nog symbolisch een motie van wantrouwen indiende tegen wethouder Jaap van Waveren (DB), juist vanwege de gang van zaken en de uitspraken van wethouder Van Waveren in de revindicatieprocedures. Ook de door het kadaster en de rechter geconstateerde fouten in de kadasterkaartjes, op grond waarvan 609 brieven werden verstuurd, hielpen niet in het vertrouwen in de handelwijze van het toenmalige college op dit dossier.
Het blijkt nu dat het huidige college toch op de oude voet verder wil gaan. Het voorstel van wethouder Jaap van Waveren om bureau Eiffel in te huren wordt woensdagavond in de commissie Ruimte en Economie besproken. De perverse prikkel voor Eiffel, om zoveel mogelijk omzet te maken door zoveel mogelijk zaken met winst af te sluiten is weggenomen. De lopende rechtszaken worden door de jurist van de gemeente samen met Kennedy van der Laan afgehandeld. Er ligt geen voorstel over een eventuele pardonregeling bij kleine gevallen, over een eigen soepele bezwaarprocedure om rechtszaken te voorkomen, etc. Het probleem revindicatie wordt overgedragen aan Eiffel zonder beleidsmatige randvoorwaarden en doelstellingen anders dan financiële.
Rekken
In dat kader kan worden gemeld dat de gemeente afgelopen dinsdag heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter, die Margo Schoote van de Cannenburgerweg volkomen in het gelijk stelde in haar verweer tegen de claim van de gemeente op haar grond. De gemeente heeft met de aankondiging van dat hoger beroep drie maanden gewacht, tot een dag voor het verlopen van de termijn waarbinnen het hoger beroep kon worden aangetekend, afgelopen dinsdag. In dat appel van de gemeente wordt niet aangegeven waarom de gemeente het niet eens is met de rechterlijke uitspraak. Daar komt de gemeente pas in november mee.
Weer drie maanden rekken en onzekerheid. De gemeente heeft alle tijd en onbeperkte financiële middelen om het een burger moeilijk te maken, zelfs al heeft de rechter anders beslist. Voor de statistiek, Mevrouw Schoote procedeert nu al vanaf 2011 tegen de gemeente in deze zaak, die, zoals dinsdag weer bleek, door de gemeente maximaal gerekt wordt om de zaak "onder de rechter te houden" opdat zij niet kan inspreken. (Op zich al een stellingname van Wijdemeren waar veel op af te dingen is.)
Verbazingwekkend
Het is verbazingwekkend dat wethouder Joep Frijdal (VVD) eerst een motie van wantrouwen tegen wethouder Jaap van Waveren over de revindicatie steunde, daarna het revindicatiebeleid in zijn wethoudersportefeuille nam en nu het beleid uit de vorige periode vrijwel ongewijzigd voortzet. Dat lijkt solliciteren naar een ..., motie? Of is de dagvaarding voor het hoger beroep verzonden zonder dat hij er vanaf wist? Dat is zo mogelijk nog ernstiger in een zo politiek gevoelige zaak. Woensdag horen we meer.
Dossier Revindicatie |