WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Raadsakkoord
Wijdemeren, ma 7 april 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het motto van de nieuwe coalitie is 'De Samenleving Centraal'. Vanochtend presenteerden de fractievoorzitters hun Raadsakkoord, de afspraken tussen CDA, VVD en PvdA-GL (PGL).

Blij gezichten van Sandra van Rijkom (PGL), Theo Reijn (CDA) en Tim Emmelot (VVD) achter de tafel, waar zij het akkoord tussen hun drie partijen voor de pers toelichtten. In het gehoor waren ook de twee beoogde wethouders Betske van Henten (CDA) en Joep Frijdal (VVD).


V.l.n.r. Sandar van Rijkom (PGL), Theo Reijn (CDA en Tim Emmelot (VVD).

Twee weken

In twee weken tijd is de formatie afgerond, waarbij eerst naar de verschillen is gekeken en daarna werd onderhandeld over de punten van de partijen. Uit de mond van formateur Theo Reijn kon worden opgetekend dat:

  • Er veel aandacht komt voor ruimtelijke ordening ten behoeve van recreatie en toerisme
  • Wat goed is in de samenwerking met SWW wordt behouden, maar wellicht worden later toch zaken overgeheveld naar de Regio Gooi en Vechtstreek.
  • Op de hoofdwegen in Wijdemeren wordt een 50 km regime ingesteld met 30 km daar waar het nodig is. De bloembakken worden verwijderd. Later wordt onderzocht of en hoe er permanente maatregelen worden genomen.
  • De coalitie wil het revindicatieproject door een bureau in circa twee jaar laten afronden.
  • De portefeuille Financiën gaat naar burgemeester Martijn Smit, waarbij het uitgangspunt is dat geld een middel is om doelen te bereiken. Die doelen worden door de wethouders op de agenda gezet waarbij de afweging gemaakt wordt of het geld er wel voor is.
  • De bevriezing van bestemmingsplannen de eerste drie jaar wordt afgeschaft, waardoor slagvaardiger kan worden geopereerd.
  • De coalitiepartners nemen een voorschot op de financiële risico's die de overheveling van het sociale domein gaat opleveren. In het akkoord wordt al gewaarschuwd voor verhoging van de OZB.
  • Er wordt een symposium georganiseerd over wonen en bouwen om de behoefte en de mogelijkheden in Wijdemeren in kaart te brengen.

Er werd teruggekeken op de hectische vrijdag, toen de huidige coalitie gesmeed werd. Theo Reijn benadrukte dat het breekpunt in het overleg met D66 lag bij jeugdzorg. D66 eiste die portefeuille, hetgeen voor het CDA onbespreekbaar was. Andere portefeuilles waren bespreekbaar en werden volgens Theo Reijn door het CDA aan D66 aangeboden, maar daar wenste D66 niet op in te gaan. In de loop van de middag onstond wederzijdse ergernis. Omdat het CDA vanouds altijd graag met de VVD samenwerkt, aldus Theo Reijn, werd uiteindelijk die middag de keuze gemaakt voor de VVD.

Extra Raad 14 april

Op maandag 14 april wordt een raadsvergadering gehouden waar de beide oppositiepartijen hun oordeel over het akkoord kunnen geven en waar nodig aanvullingen aanreiken. Het akkoord is wat dat betreft de minimumafspraak. Er kan wat bij komen, maar er gaat niets van af.

persbericht

De Samenleving Centraal

‘De samenleving centraal’, onder dit motto willen de Wijdemeerse coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA-GroenLinks de komende vier jaar de gemeente besturen. Theo Reijn (CDA): “we vinden dat niet de gemeentelijke overheid de spil in ons denken en handelen zou moeten zijn, maar juist de wensen en behoeften van de Wijdemeerse samenleving. We willen, binnen de beperkte middelen, initiatieven van bewoners en ondernemers zoveel mogelijk faciliteren en stimuleren.”

Op maandagmorgen 7 april presenteerden de fractievoorzitters van de beoogde coalitiepartijen een raadsakkoord voor de periode 2014-2018.

Initiatieven faciliteren en stimuleren

Het faciliteren en stimuleren van initiatieven komt in het akkoord op diverse punten naar voren. Zo wil de nieuwe coalitie meer ruimte in bestemmingsplannen creëren door te gaan werken met ‘parapluplannen’ en het loslaten van de huidige wachttijd van drie jaar voor het wijzigen van bestemmingsplannen. Dit is met name van belang voor initiatieven van ondernemers om recreatie en toerisme te versterken. Er zal extra aandacht uitgaan naar de kwaliteit van de openbare ruimte. Initiatieven van inwoners en ondernemers daarbij worden omarmd. Ook staan de partijen open voor initiatieven van ondernemers om de economische structuur te verbeteren. Uitgangspunt bij de decentralisaties is dat iedereen erbij hoort en dat iedereen mee doet. Bij het maken van nieuw beleid wordt samengewerkt met mensen (professionals en inwoners) die weten wat er in de kernen speelt. De gemeente faciliteert een sociaal netwerk zodat vrijwilligers (organisaties) en mantelzorgers optimaal hun werk kunnen doen.

Andere belangrijke punten uit het akkoord zijn:

  • Bestuurlijke samenwerking: de coalitie beschouwt de aangegane samenwerking met Stichtse Vecht en Weesp als een feit waarmee nu gewerkt wordt. Toetssteen zal altijd het belang van inwoners en ondernemers zijn. Bij de taken in het sociaal domein zien zij de Gooi en Vechtstreek als een belangrijke partner. In 2015 zullen gemaakte afspraken geëvalueerd worden, waarbij nadrukkelijk gekeken zal worden naar de regio Gooi en Vechtstreek.
  • Communicatie: het fenomeen ‘kernwethouder’ zal geïntroduceerd worden. De kernwethouder zal fungeren als schakel tussen dorpskern en gemeente. De dorpsavonden komen in nieuwe vorm terug. De vergadervorm van de gemeenteraad wordt onder de loep genomen.
  • Verkeer: verkeersonveilige situaties worden voortvarend opgepakt. Doorgaande wegen worden aangewezen als 50 km wegen met aanpassing naar 30 km waar dat haalbaar en wenselijk is.
  • Jeugd en onderwijs: de mogelijkheden van het bundelen van voorzieningen in een ‘kindcentrum’ worden onderzocht.
  • Duurzaamheid is de komende jaren een speerpunt. Zo mogelijk worden hier extra middelen voor vrijgemaakt.
  • Grondzaken: de werkzaamheden voor het revindicatieproject worden uitbesteed aan een extern bureau.
  • Financiën: de partijen staan een degelijk financieel beleid voor. Om ruimte te kunnen creëren voor nieuw beleid is het verhogen van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) niet uitgesloten.

Raadsdebat op 14 april

Maandag 14 april a.s. vindt een raadsdebat plaats waar de oppositiepartijen de gelegenheid krijgen wijzigingsvoorstellen in te dienen. De beoogde coalitiepartijen vinden deze werkwijze in het belang van meer gezamenlijkheid in het bestuur van de gemeente. Dezelfde avond kiest de gemeenteraad ook de beoogde wethouders: Theo Reijn (CDA), Betske van Henten (CDA) Joep Frijdal (VVD) en Sandra van Rijkom (PvdA-GroenLinks). De dag erna zal het nieuwe college de portefeuilleverdeling vaststellen.

Downloaden

Het raadsakkoord 'De samenleving centraal' en de portefeuilleverdeling van het beoogde college is te downloaden via www.wijdemeren.nl.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief