WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Pers en Lokale Politiek
Wijdemeren, wo 1 september 2013

Vorige week stond er op de website van de NOS een artikel over de pers en de lokale politiek. In veel kleinere gemeenten is geen online nieuws te vinden.

Wijdemeren goed bedeeld

In Delft (100.000 inwoners is geen online nieuws beschikbaar volgens de onderzoekers. Wijdemeren is goed bedeeld als je dit artikel leest. De Gooi en Eemlander geeft het laatste jaar weer veel meer online en papieren aandacht aan Wijdemeren. De krant twittert het nieuws uit de hele regio, waaronder ook veel politiek nieuws uit Wijdemeren. De Wijdemeerse Webkrant (WWK) geeft veel aandacht aan en levert commentaar op de lokale politiek. Ook de WWK is te volgen op Twitter. Het Wijdemerenplein (voorheen Loosdrechtplein) beperkt zich tot het publiceren van persberichten van en over de politiek. De lokale bladen, het Weekblad Wijdemeren en de Nieuwsster, worden gedrukt en huis aan huis bezorgd. In die bladen wordt wel aandacht aan de lokale politiek geschonken. Sinds enige tijd zijn de bladen achteraf op internet te bekijken in een archief.

Het originele artikel op de NOS website vindt u hier.

Website NOS

Pers negeert lokale politiek

In kleine gemeenten wordt de politiek amper gevolgd door de journalistiek. Door bezuinigingen hebben regionale media zich teruggetrokken uit de kleine gemeenten en lokale media hebben geen geld om dat gat op te vullen. Dat zegt het Stimuleringsfonds voor de Pers na onderzoek.

In de grotere gemeenten, met meer dan 100.000 inwoners, zijn vaak nog wel verschillende media die nieuws brengen over lokaal beleid. Bij kleinere gemeenten is dat een stuk minder.

Het lokale nieuws komt vooral uit regionale dagbladen, huis-aan-huisbladen en van lokale omroepen. In de "uithoeken" van Nederland spelen lokale omroepen en zelfstandige (lokale) nieuwssites de grootste rol.

Dieptepunt

Bij gemeenten met minder dan 20.000 inwoners is er vrijwel geen online nieuws over lokaal beleid te vinden, schrijven de onderzoekers. Het dieptepunt is volgens hen Delft, waar wel bijna 100.000 mensen wonen, maar waar op het internet nauwelijks nieuws te vinden is over de lokale politiek.

Deze nieuwssites, ook wel hyperlocals genoemd, hadden opvallend veel lokaal nieuws, zeggen de onderzoekers. Er zijn zo'n 350 zelfstandige nieuwssites in de 199 gemeenten. Een flink aantal, schrijven de onderzoekers, maar het is moeilijk om die websites in de lucht te houden.

Het onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Pers is uitgevoerd door Quint Kik en Lammert Landman. Ze deden onderzoek naar de kwaliteit van het nieuws in de regio en analyseerden het online nieuws in tachtig gemeenten.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
---
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief