WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Verkeerde Info bij Petitie
Wijdemeren, di 26 november 2013

Martin Vuyk (VVD) vindt dat de personen die de petitie tegen de zondagsopenstelling van de winkels niet de juiste informatie aanleveren om hun argumenten kracht bij te zetten.

Het initiatiefraadsvoorstel staat donderdag op de agenda van de gemeenteraad.

De informatie en de petitie vindt u hier.

ingezonden brief

De waarheid, de hele waarheid en niets dan de waarheid

Ergens tegen zijn, dat mag. Gelukkig maar, we wonen niet in een door religie monddood gemaakt land maar in een heuse democratie. Medestanders zoeken voor je tegenstand mag ook, gelukkig maar, we wonen niet in een dictatuur maar in een heuse democratie.

Wanneer je dan medestanders zoekt (via een petitie bijvoorbeeld) dan doe je dat door je oprechte mening te verkondigen in het vertrouwen dat anderen daar nét zo over denken. Wat je niet moet doen is achterhaalde zieligheid verkopen over failliete kleine winkeliers terwijl je eigenlijke drijfveer je geloofsovertuiging is.  (Een in den lande vaker gebruikte methode, google er maar eens op.) Uit geloofsovertuiging tegen een zondagsopening zijn, niets mis mee, maar verloochen dat geloof dan niet kom er rond voor uit.

Laten we dan even kijken wat het initiatiefvoorstel inhoudt: de mogelijkheid voor de Wijdemeerse middenstand om op zondag open te gaan. Ga je open op zondag, kan je wellicht dicht op die veel te rustige maandag… Wil je niet open op zondag doe het dan niet, daar ga je echt niet failliet aan; de klanten die niet bij je terecht kunnen op zondag gaan nú rechtstreeks naar de concurrent in een andere gemeente en stráks naar de concurrent in je eigen gemeente,  wat is het verschil….
Waarom spreekt het voorstel over 52 zondagen ?  Omdat de indieners uitgaan van het gezonde verstand van onze Wijdemeerse middenstand; zij weten zelf het beste welke zondagen goed  zijn om open te gaan en welke je net zo goed gesloten kunt blijven; zoiets moet je vooral niet door de gemeente laten beslissen. En een stukje afstemming onderling (we gaan collectief dán wel open en dán niet), daar is ook niets mis mee.

De tweede drogreden is dat “het er nog even doorgedrukt moet worden voor de verkiezingen” Welk een baarlijke nonsens. De gemeenteraad is altijd nog een afvaardiging van de gehele bevolking.. die verandert hierover echt niet drastisch van mening na verkiezingen. Nee, waarom het nu speelt is omdat er in de zomer van 2013 een wet is aangenomen in de tweede kamer die het recht op zondagsopening bij de gemeente neerlegt, de initiatiefnemers geven daar invulling aan. Niets meer, niets minder.

De derde drogreden dan maar: pas in 2016 wordt er wat aan gedaan, dan is de kleine winkelier failliet. Effectief ingaand in 2014 moet je de nieuwe regeling even de tijd geven in te burgeren, in 2015 wordt er ge-evalueerd. Niet na een paar maanden al doen alsof je 4 seizoenen kunt evalueren. En over dat failliet gaan, zie hierboven.

De initiatiefnemers zijn er overigens van overtuigd dat slimmer (en dus niet persé langer) open zijn meer omzet zal genereren, omzet die nu weglekt naar buiten onze gemeente. Het maakt onze Wijdemeerse middenstand juist  sterker, niet zwakker. De onderzoeken waaraan gerefereerd worden in de online petitie zijn oud, achterhaald of dubieus. Het “deskundig advies” welke lokaal zou worden geweigerd is door onze regering uitgebreid geconsulteerd in aanloop tot de wetswijziging… we hoeven  dat op gemeentelijk niveau toch niet nog een keertje dunnetjes over te doen ?

Een petitie opstarten is simpel, eerlijke argumentatie daarbij leveren blijkt nog erg moeilijk.

Martin Vuyk, Raadslid VVD
Horstermeer

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief