WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Schaaksucces voor Warinschool
Nederhorst den Berg, ma 18 maart 2013

De Warinschool uit Nederhorst den Berg werd tot ieders aangename verrassing twaalfde bij het Schoolschaaktoernooi in Amersfoort. Ook de trainers glommen van trots.

ingezonden bericht

Warinschool legt de lat hoog

Ze waren door naar de finale als slechtste team, en dan verwacht je niet veel. Ergens tussen de 15e en 20e plek. In de auto op weg naar Amersfoort zei Patrick nog: ik teken voor een 12e plaats.


Een team high-5 na afloop, het beste team uit de Wijdemeerse
schoolschaakgeschiedenis.

Vooraf en tijdens het toernooi zijn er wat vragen gesteld aan de deelnemers van de Warinschool.
Robert is 9 jaar, en schaakt nu 2 jaar, speelt op bord 4.
Wat vind je zo leuk aan schaken? Dat je er heel diep in kunt gaan.
En dat is natuurlijk heel erg waar wat hij zegt, soms is een stelling zo ingewikkeld en spannend dat je soms wel 10 zetten vooruit kunt kijken zonder echt een briljante speler te zijn. Enige ervaring en feeling voor het spelletje zijn dan wel noodzakelijk.
Robert denkt ook door te gaan met schaken en zich misschien later bij een club aan te sluiten. Hij leerde ooit schaken van zijn vader. Hij hoopte 1e te worden, maar dacht 15e en eigenlijk dacht het hele team er zo over.
Robert kreeg twee keer per week schaakles, van Johan en van Patrick, al is er de laatste week door Johan Verburg extra les gegeven.
Op de vraag aan Robert: van wie heb je het liefste les antwoordde hij:
Ik vind ze beiden even aardig en mompelde er achteraan: (dan kwets ik niemand). Een politiek zeer correct antwoord en uiteraard ligt e.e.a. ook aan met wie je les hebt, wie zijn je mede schakertjes. Maar voor een kind van 9 was dit een bijzonder goed doordacht antwoord.

Wouter is de oudere broer van Robert, 12 jaar en heeft het ook van zijn vader geleerd.  Hij speelde op bord 1.
Het leukste aan schaken vindt hij de vele mogelijkheden, je moet overal rekening mee houden. Toch weet hij niet zeker of hij doorgaat in schaken.
Tijmen is ook 12 en schaakt ook al 3 jaar, hij speelde op bord 2.
Hij leerde schaken van een klasgenoot en was heel erg lang bezig om de beginopstelling te leren.
Wat wel bij alle Max Euwe’s (ex- nederlands wereldkampioen) in de dop naar voren kwam was dat het belangrijkste om te leren toch was hoe de stukken zich bewegen.
Tijmen begrijpt soms niet waardoor hij verloren of gewonnen heeft. En alleen als hij geen tegenstanders meer kan vinden lijkt het hem wel leuk om op een schaakclub te gaan. Het leukste vindt hij dat het schaken lekker strategisch is, daar houdt hij wel van. Verder vindt hij meester Johan wel heel aardig al moet deze wel oppassen als hij tegen de kinderen speelt dat hij niet verliest.
Tot slot hebben we Jesse, 11 jaar, leerde 3 jaar terug schaken van Wouter, en speelde aan bord 3.
Hij schaakt wel eens via internet, maar weet nog niet of hij ooit naar een schaakclub gaat.
En nu vraagt u zich ongetwijfeld af: Maar hoe verliep het toernooi. Beste mensen, ik houd u niet langer in spanning.

De eerste ronde waren ze vrij. Één team had zich gisterenavond terug getrokken en daar de Warin in de voorronde als slechtste team zich plaatste voor de finale kregen ze een reglementaire 4-0 overwinning.
De tweede ronde zaten ze gellijk al in de top en moest men het net als een week eerder opnemen tegen de Emmaschool 1 uit Bussum, één van de favorieten. Werd er vorige week nog met 4-0 verloren, nu werd er een knap 2-2 gelijkspel in de wacht gesleept.
De derde ronde werd eveneens 2-2 tegen de Fontein uit Barneveld.
Daarna was de lunchpauze, de Warinschool stond op dat moment 4e, goed genoeg om door te stoten naar het NK.

Na de pauze werd met 3.5-1.5 verloren tegen de Spits uit Utrecht, de Spits eindigde uiteindelijk als 2e.
De 5e ronde werd het weer 2-2 tegen de Spits2, ook uit Utrecht en een ronde later stonden de zelfde cijfers weer op het bord tegen de Leonardoschool uit Amersfoort. Leonardoscholen zijn doorgaans voor hoogbegaafde kinderen, dus ook dit was een prima resultaat.
De Warinschool stond inmiddels al 3 ronden op de 9e plaats. En er had ook echt wel meer ingezeten, maar te snel zetten, toch onnodig een stuk weggeven en dat soort dingen brak het team enigszins op. Als ze de 4 ronden dat ze gelijk speelden iets meer tijd hadden genomen en twee van die vier ronden net gewonnen hadden met een halfje meer, dan hadden ze zich zeker voor het NK geplaatst.


Johan en Patrick, de trotse begeleiders.

Toch bleek dat ze na 6 ronden nog steeds kans hadden door te gaan naar het NK, dan moest de 7e ronde wel met 4-0 gewonnen worden van de Fransiscusschool uit Maarssen. Helaas werd er met 3-1 verloren, alleen Tijmen won, en werd daarmee samen met Robert Topscorer van het team, beide met 4 punten, op de voet gevolgd door Jesse, met 3.5 punten. Wouter scoorde uiteindelijk 2 punten en dat alles bleek een 12e plaats waard, precies zoals Patrick vooraf min of meer voorspeld had. De Koekoek uit Utrecht werd eerste. Maar als men bedenkt dat het team van de Warinschool bij het lokale toernooi al beste van 19 teams was, zich vervolgens bij de beste 20 van de 40 teams plaatste in de regionale rondes vorige week en nu als 12e eindigt, dan zeg ik: puike prestatie.
De credits komen uiteraard geheel aan het team ten goede, maar toch ook aan meester Johan Verburg die het team op school intensief begeleid heeft. Zonder zijn hulp was deze mijlpaal niet bereikt.
Op vrijdagavond zijn de mannen vast met elkaar pannekoeken gaan eten en toen kreeg Johan ook een foto van de leerlingen met bedankberichten van de leerlingen en een fraaie beker voor beste schaakleraar.

Vorig jaar was de Curtevenneschool uit Kortenhoef het eerste team dat doorstootte naar de finale, ze werden toen 16e de Warinschool heeft de lat een stuk hoger gelegd, 12e. Alleen Robert is er volgend jaar nog bij, de andere kinderen zijn dan naar het middelbaar onderwijs vertrokken, maar Robert heeft al weer een team klaar voor in november wanneer het locale toernooi plaatsvindt. Maar na een 16e en een 12e plaats hoop je stiekem: volgend jaar 8e en het jaar erop 4e? Als het aan Robert ligt, dan is hij daar zeker bij.

Johan en ik zijn trots op dit team en we hopen heel Wijdemeren.

Tot slot bedanken wij voor dit schaakjaar: Patrick Kreuning, Johan Verburg, Gabri van de Schoobrugge, Theo Verbeek en Petra Rakké (allen vrijwilligers), O.B.S. de Linde en de Warinschool voor hun gastvrijheid. Ab Krook voor zijn motiverende openingsspeech en uiteraard de sponsoren: W de Jongh Rijwielen te Kortenhoef, E. Smallenburg Verf- en behang te Kortenhoef, Oogmerk Briljant te Kortenhoef, Weerstation en uitgeverij de Arend te Kortenhoef, C1000 van de Bunt te Loosdrecht, Kindercatingbureau The Kids uit Nederhorst den Berg en Berko eveneens uit Nederhorst den Berg. Wat zouden we zonder jullie gulle bijdragen moeten?

Tot slot wordt het echtpaar Schillemans en alle vrijwilligers van SV Hoogland rond het regionale schoolschaakgebeuren weer van harte bedankt voor de ieder jaar toch weer goede organisatie en uiteraard bedanken we ook de ouders van de kinderen voor hun belangstelling, hun aanmoedigingen etc.
De vrijwilligers van het lokale toernooi kijken alweer uit naar november en uiteraard hopen we op een nog beter resultaat volgend jaar, maar we zijn nu al trots op de schaakkampioenen en hun goede resultaat.

Houdt de website http://schoolschaak.tk goed in de gaten, niet alleen om elke dag een schaakprobleem op te lossen, maar ook voor foto’s nieuwtjes etc.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief