WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Kijken naar een Komeet
's-Graveland, vr 8 maart 2013

Op 16 maart staan verrekijkers en telescopen voor u klaar bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten om naar de komeet C/2011 L4 PanSTARRS te kijken.

persbericht

Kijken naar kometen: Komeet C/2011 L4 PanSTARRS op zijn best tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen in ‘t Gooi op 15 en 16 maart!

Wordt 2013 het jaar van de komeet in Nederland? Vanaf 7 maart zal Komeet C/2011 L4 PanSTARRS waarschijnlijk zichtbaar worden in Nederland. Tijdens de volgende openbare sterrenkijk-avonden van KNVWS afdeling ’t Gooi kunt u zelf deze heldere komeet bewonderen door de diverse verrekijkers en telescopen die voor u klaar staan: op de 15e op de hei bij Huizen, en op de 16e bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s Graveland.

Het sterrenkijken is gratis, en iedereen is welkom!


Foto: komeet McNaught C/2009 R1 genomen in juni 2010 door KNVWS afdelingslid Lynn van Rooijen

2013 zou een bijzonder jaar kunnen worden voor kometen die vanuit Nederland te zien zijn. Twee hiervan zullen wellicht zelfs met het blote oog zichtbaar worden, al blijft de uiteindelijke helderheid van kometen zeer onvoorspelbaar. De eerste van deze - C/2011 L4 of kortweg PanSTARRS - zullen wij al rond 7 maart kunnen zien. De komeet bevindt zich nog in het zuidelijke halfrond maar is al goed zichtbaar door een eenvoudige verrekijker. De tweede, Komeet ISON, zal rond december op zijn best zijn en wellicht zelfs overdag zichtbaar!

Enkele avonden per jaar houdt de Werkgroep Praktische Sterrenkunde (WPS) van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, afdeling ’t Gooi, openbare sterrenkijkavonden. Tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen op 15 en 16 maart kunt u door de diverse verrekijkers en telescopen die voor u klaar staan zelf kijken naar PanSTARRS en ook naar de Orionnevel, Jupiter met zijn manen en vele clusters en andere objecten: op vrijdag 15 maart in Huizen op de dagcamping van de "Nieuwe Bussummer Heide" aan het stukje Langerhuizenweg gelegen tussen de Nieuwe Bussummerweg en de Naarderstraat ten westen van Huizen, en op zaterdag 16 maart bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s Graveland.

Omdat de komeet alleen aan het begin van de avond te zien is, staan de telescopen opgesteld op beide kijkavonden iets eerder dan gebruikelijk: vanaf 19.15 tot circa 22.00 uur. De amateurastronomen kunnen u de weg wijzen aan de sterrenhemel d.m.v. de sterrenbeelden, en u kunt vragen stellen op het gebied van astronomie. Het sterrenkijken is gratis.

Er zijn ook sterrenkaarten en eenvoudige leerzame boekjes te koop. U bent er ook welkom als het licht bewolkt is, want dan kán het opklaren. Bij dichte bewolking of bij storm en regen gaat de avond niet door. Dat wordt dan vóór 18:30 u. gemeld op onze berichtenlijn: 06 3336 7603, via Twitter (@wpshetgooi) en op onze website.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief