WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nesciolezing en Koffieconcert
Kortenhoef, vr 4 mei 2013

Op 12 mei houdt Naud van der Ven de Nesciolezing en het Dantzig-strijkkwartet geeft het Koffieconcert in het Oude Kerkje in Kortenhoef.

persbericht

OSG Oude kerkje aan de Dijk in Kortenhoef
Nescio-lezing 12 mei 2013 door Naud van der Ven
“Verantwoordelijkheid en rationaliteit”

In onze Westerse cultuur is veel nagedacht over verantwoordelijkheid. De ethische theorieën die daar het product van zijn zoals utilitarisme, deontologie en deugdenleer hebben met elkaar een sterke rationele inslag gemeen. Ze zijn systematisch onderbouwd en uitgewerkt en vormen de grondslag voor in het dagelijks leven toegepaste codes, juridische regels en procedures die zo mogelijk nog systematischer zijn opgezet.


Naud van der Ven

Daartegenover vraagt de filosoof Emmanuel Levinas aandacht voor de irrationele aspecten van verantwoordelijkheid en hij vraagt zich af of ethiek zelfs niet begint met iets irrationeels. En sterker nog: kan de op de ratio gebaseerde verantwoordelijkheid misschien zelf onverantwoordelijk worden? Namelijk, door het geweld dat Levinas verscholen ziet in de werking van de ratio.
Naud van der Ven (1955) is adviseur bedrijfsprocessen bij de gemeente Amsterdam. Hij studeerde geschiedenis in Utrecht en promoveerde op een studie over Levinas en management. Hij publiceert regelmatig columns op www.naudvanderven.nl.

Concert :

Het Dantzig Strijkkwartet, bestaande uit:
Martine van Stigt Thans, viool
Kaja Nowak, viool
Evgeniya Peschanskaya, altviool
Anastasia Feruleva, cello

Zij spelen voor de lezing:

Een keuze uit de Goldberg Variaties van J. S. Bach

En na de lezing:

L. van Beethoven: String Trio in c mineur op. 9 no. 3
Het Dantzig Strijkkwartet is opgericht in november 2012 en bestaat uit vier jonge en enthousiaste vrouwen die elkaar ontmoetten op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze momenteel alle vier studeren. Martine en Kaja volgen de Master opleiding, Evgeniya en Anastasia de Bachelor.

Het kwartet is genoemd naar de Amerikaanse wiskundige George Dantzig, omdat de eerste repetitie samen viel met zijn verjaardag. Sinds december 2012 studeert het kwartet aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie in Amsterdam, waar ze lessen volgen bij Stefan Metz en Marc Danel. Het Dantzig Kwartet wordt tevens gecoacht door Jaring Walta, Philippe Graffin, Mikhail Zemtsov en Larissa Groeneveld. Ondanks het korte bestaan geeft het Dantzig Kwartet al regelmatig concerten.

Waar:

Oude kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef
Aanvang: 11.00 uur
Entree: € 7,00 kinderen vrij
Voor inlichtingen rooster OSG: www.osg-kortenhoef.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief