Vanavond organiseerden de wijkagenten samen met bewoners van de Kortenhoefsedijk een avond vanwege vier woninginbraken die daar recent plaatsvonden.
Links Dennis van Giessen, midden Carl Klein.
Er was een hoge opkomst van circa 80 bewoners in de Oude School aan de Kortenhoefsedijk. De avond werd geleid door de Kortenhoefse wijkagent Carl Klein, daarbij geholpen door zijn collega Dennis van Giessen, die hetzelfde werk in Nederhorst den Berg doet. Het was een geanimeerde avond. De aanwezigen stelden zoveel vragen, die op een vlotte prettige manier door Carl Klein beantwoord werden, dat hij eigenlijk al pratend en vragen beantwoordend zijn hele presentatie als vanzelf doorliep.
Tien procent wordt opgelost
Alle aspecten van de preventie, de represiie (de opsporing en bestraffing) en de samenwerking met ons, het publiek, kwamen aan de orde. In 2011 waren er 33 inbraken in Kortenhoef, in 2012 40 en dit jaar tot nu toe 10. Van die inbraken wordt 7 tot 8 % opgelost. De inbrekers zijn voornamelijk op zoek naar snel verhandelbare spullen als notebooks, iPads, geld, sierraden, zilver, etc. Somige inbrekers hebben hun zinnen gezet op de dure auto bij u voor de deur. In dat geval is er geen sprake van een gelegenheidsinbreker, maar van iemand die verder gaat om de sleutels van de auto in handen te krijgen. Inbraken in woonhuizen hebben een hoge prioriteit, al kan het gebeuren dat het even duurt voor de politie bij u is omdat bijv. een verkeersongeluk even meer acute aandacht vraagt.
Let op. Kijk om u heen.
Het tijsdtip waarop wordt ingebroken is onbepaald. Het kan op ieder moment van de dag of de nacht gebeuren. In Wijdemeren zijn er drie groepen die zich bezighouden met inbraken, Nederlandse jongens, inwoners van Oostbloklanden en Marrokaanse jongeren. Al deze typen rijden of lopen door Wijdemeren op zoek naar hun slachtoffers. Herhaaldelijk spoorde Carl Klein zijn gehoor aan om per email melding te maken van verdachte auto's, die verdachte dingen doen. Dus als u iets ziet dat u niet vertrouwt, mail het hem. Hij kan het kenteken en het type auto in zijn systemen nakijken en beoordelen of er echt wat loos is of niet.
Denk aan uw eigen veiligheid
Carl Klein had een dringend advies. Als u denkt dat er inbrekers in uw huis zijn, maak geluid, doe het licht aan, bel 112 en blijf aan de lijn tot de politie aangekomen is. En bovenal bij alles wat je doet, denk eerst aan je eigen veiligheid. Nog een tip, kijk uit het raam om te zien of u een onbekende auto ziet. De politie kan meer met een kenteken dan met een signalement.
Wat kunt u zelf doen?
- sociale controle, kijk of u iets verdachts ziet en meldt het.
- zorg voor goed hang- en sluitwerk aan al uw ramen en deuren
- zorg voor verlichting die de indruk wekt dat u thuis bent.
- zorg voor een situatie die de indruk wekt dat u thuis bent, laat een krant liggen, ruim de lego niet op.
- buitenverlichting, al dan niet met een beweigingsdetectie, helpt.
- een hond die aanslaat helpt ook.
- ken het merk en type van uw spullen, opdat ze teruggevonden kunnen worden (evt. op Marktplaats).
- installeert u camera's, beknibbel dan niet op de beeldkwaliteit, ook als het donker is, want anders zie je nog niets waar je wat aan hebt.
Communiceren
De sleutel tot de bestrijding van criminaliteit is ook communiceren. Carl Klein wees op de inzet van Burgernet waarmee de politie na een oproep in één klap duizenden paren ogen erbij heeft. De wijkagenten gebruiken ook Twitter. Mailen met vragen, opmerkingen en waarnemingen kan naar carl.klein@gooi.politie.nl.
Ondanks het onderwerp, waarvan je niet vrolijk wordt, was het een zeer genoeglijke en geanimeerde avond. De aanwezigen gaven de beide wijkagenten een flink applaus na afloop. Carl Klein op zijn beurt bedankte de aanwezigen en de bewoners die hem gevraagd hadden om vanavond op te komen treden. Ook werd de Stichting Blok bedankt voor de medewerking.
|