WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Onderzoek Natuurmonumenten
's-Graveland, di 16 juli 2013

Natuurmonumenten hield een enquête in de lokale media over de natuurgebieden in Wijdemeren en de naaste omgeving (Naardermeer).

In totaal hebben 979 mensen meegewerkt aan het online onderzoek. De enquête is vooral ingevuld door mannen: 58% De grootste groep deelnemers is tussen de 51 en 65 jaar, 21%  is jonger dan 50 jaar en 29% is ouder dan 66 jaar.
Het onderzoek is aangekondigd onder leden van Natuurmonumenten (via brief, facebook en website) en ook via berichten in de lokale media, De Gooi-  en Eemlander, Dichtbij.nl , de Wie Wat Waar en de Wijdemeerse Webkrant. Uiteindelijk hebben vooral leden van Natuurmonumenten de vragenlijst ingevuld, 94% gaf aan lid te zijn van de vereniging.

Gezien de leeftijdverdeling van de respondenten, 21% jonger dan 50 jaar, 79% 51 jaar en ouder en het feit dat 94% van de respondenten lid is van Natuurmonumenten lijkt enige bezorgdheid over de vergrijzing van het ledenbestand van NM op zijn plaats.

persbericht

Wekelijks op bezoek bij natuurgebied in de omgeving

Bewoners rondom de Vechtplassen en het Naardermeer gaan zeer regelmatig de natuur in, 52% gaat zelfs wekelijks of elke dag. Er wordt vooral veel gewandeld, 74% van de vrouwen tegenover 63% van de mannen. Deze cijfers komen uit het onderzoek dat Natuurmonumenten heeft gehouden onder natuurliefhebbers in omgeving van de Vechtplassen en het Naardermeer.

Eind mei heeft Natuurmonumenten haar leden en andere liefhebbers (via lokale media) van de gebieden uitgenodigd om via een online enquête hun mening te geven over de natuurgebieden in de omgeving, zoals het Naardermeer, Ankeveense Plassen, Kortenhoefse Plassen, Wijde Blik, Spiegelplas, Loosdrechtse Plassen en de Vuntus en de Plassen bij Tienhoven. Bijna 1000 mensen hebben meegewerkt. De resultaten gaat Natuurmonumenten gebruiken bij het maken van toekomstige beheerplannen voor de gebieden. De deelnemers aan het onderzoek worden ook later uitgenodigd bij veldbezoeken.

Variatie van het landschap

Op de vraag wat men belangrijk vindt, wordt toch vooral de beleving van het landschap (88%) en de stilte/rust (80%) genoemd. Ook vindt 52% van de mensen het recreatieve aspect (uitje) belangrijk. Voor ongeveer 1 op de 5 mensen is het uitlaten van de hond belangrijk. Het Naardermeer wordt het meest genoemd als favoriet natuurgebied (36%). Andere populaire gebieden zijn: Ankeveense Plassen 13%, Loosdrechtse Plassen/Vuntus 13% en Kortenhoefse Plassen 11%.

Op de vraag over voorzieningen is men in het algemeen tevreden over wat er nu is, met uitzondering van vaargebied voor motorboten dat willen de deelnemers graag meer beperken. Wens voor meer banken wordt vooral genoemd bij Spiegelplas en Loosdrechtse Plassen/Vuntus. Wens voor fiets- en wandelroutes wordt genoemd bij Naardermeer, Loosdrechtse Plassen/Vuntus en Tienhoven. Bij Ankeveen en Kortenhoef  spreekt men een voorkeur uit voor vaarroutes voor kano’s en roeiboten en minder voor motorboten. Het belangrijkste dat beschermd moet worden is volgens de deelnemers aan de enquête vooral de variatie in het gebied ( 51%) en de kwaliteit van het water  (43%). Ook broedplekken en rustplekken voor dieren worden relatief vaak genoemd (39%).

Als grootste bedreiging ziet men de toename van wegen en auto’s (57%) en bebouwing (51%).

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief