WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
De Mol en het Leeuwtje
Nieuw Loosdrecht, ma 1 juli 2013

Deze zomer schenkt Kasteel-Museum Sypesteyn met een speciale tentoonstelling speciale aandacht aan de vroegste geschiedenis van het Loosdrechts porselein.

persbericht

De Mol en het leeuwtje,
de opmaat naar het Loosdrechts porselein

Deze zomer schenkt Kasteel-Museum Sypesteyn met een speciale tentoonstelling speciale aandacht aan de vroegste geschiedenis van het Loosdrechts porselein.

Aan de Oud-Loosdrechtsedijk in Loosdrecht werd in de periode 1774-1784 artistiek en kwalitatief hoogstaand porselein vervaardigd. Dominee Joannes de Mol richtte de fabriek op om werkgelegenheid te scheppen in zijn, door veenafgraving verarmde, gemeente. Het zeldzame Loosdrechts porselein is inmiddels zeer gewild bij musea en particuliere verzamelaars in binnen- en buitenland. De meest uitgebreide collectie bevindt zich in Kasteel-Museum Sypesteyn.

Voorafgaand aan de daadwerkelijke stichting van zijn fabriek liet De Mol in Duitsland proefstukken vervaardigen door ervaren porseleinmakers. Voorwerpen die hij liet merken met het Hollands wapendier: een klimmend leeuwtje. Pas toen de fabriek in Loosdrecht op grote schaal porselein ging produceren, koos hij voor de letters M.O.L., waarmee de afkorting van Manufactuur Oud Loosdrecht ook verwees naar zijn eigen naam.

In de tentoonstelling De Mol en het leeuwtje zal een aantal bijzondere objecten uit de vroegste periode, waaronder een vorig jaar aangekochte theeketel gemerkt met het leeuwtje, te zien zijn. Deze aankoop werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van een particulier, de Stichting Hollands Porselein en de Vrienden van Sypesteyn. Ook zijn opgenomen in de opstelling een portretgravure en beeldje in biscuit van Jacobus Willemsen, predikant en professor theologie in Middelburg, leermeester van Joannes de Mol.

In een verzoekschrift aan de Staten van Holland, waarin De Mol aandrong op een octrooi voor zijn fabriek, beschreef hij uitgebreid hoe zijn fabriek het hoofd moest bieden aan oneerlijke concurrentie en bedrog. In dit verzoekschrift uit 1778 speelt de portretbuste van professor Willemsen een belangrijke rol. Voor de duur van de presentatie De Mol en het leeuwtje is dit verrassend goed leesbare document in het handschrift van De Mol in bruikleen ter beschikking gesteld door het Nationaal Archief in Den Haag.
De tentoonstelling De Mol en het leeuwtje, de opmaat naar het Loosdrechts porselein is te zien van 1 juli tot eind oktober 2013.

Openingsdagen en –tijden zijn terug te vinden op de site van Kasteel-Museum Sypesteyn, www.sypesteyn.nl.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief