WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Aardscheerder in Zicht
's-Graveland, ma 11 februari 2013

Op 16 februari kunt u sterrenkijken bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in 's-Graveland. dan is de planetoide te zien die langs de aarde scheert.

persbericht

Sterrenkijken in ‘t Gooi op 15 en 16 februari:
Planetoïde 2012 DA14 scheert langs de Aarde

Op 15 februari vindt een zeldzame gebeurtenis plaats: een planetoïde ter grootte van een half voetbalveld zal de Aarde passeren op een afstand van slechts 27.500 km, ruim binnen de baan van onze geostationaire telecomsatellieten.

Alhoewel dit plaatsvindt rond 20:30 u. onze tijd, komt 2012 DA14 pas rond 23:00 u. bij ons boven de horizon. De 16e is hij echter de hele avond te zien. Tijdens de volgende openbare sterrenkijkavonden van KNVWS afdeling ’t Gooi kunt u naast de planetoide ook Orion, de Maan, Jupiter en vele andere hemelobjecten bewonderen door de verschillende telescopen die voor u klaar staan: op de 15e op de hei bij Huizen, en op de 16e bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s Graveland.

Het sterrenkijken is gratis, en iedereen is welkom!


Enkele avonden per jaar houdt de Werkgroep Praktische Sterrenkunde (WPS) van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, afdeling ’t Gooi, openbare sterrenkijkavonden. De volgende sterrenkijkavonden worden gehouden op 15 en 16 februari: op vrijdag 15 februari in Huizen op de dagcamping van de "Nieuwe Bussummer Heide" aan het stukje Langerhuizenweg gelegen tussen de Nieuwe Bussummerweg en de Naarderstraat ten westen van Huizen, en op zaterdag 16 februari bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s Graveland.

Op deze avonden kunnen wij naast de Orionnevel ook de Maan, Jupiter met zijn manen, de Plejaden (het “Zevengesternte”), sterrenhopen en vele andere hemelobjecten bewonderen. Op beide kijkavonden staan de telescopen vanaf 20.00 tot circa 22.00 uur opgesteld. De amateurastronomen kunnen u de weg wijzen aan de sterrenhemel d.m.v. de sterrenbeelden, en u kunt vragen stellen op het gebied van astronomie.
Het sterrenkijken is gratis. Er zijn ook sterrenkaarten en eenvoudige leerzame boekjes te koop. U bent er ook welkom als het licht bewolkt is, want dan kán het opklaren.

Bij dichte bewolking of bij storm en regen gaat de avond niet door. Dat wordt dan vóór 19:30 u. gemeld op onze berichtenlijn: 06 3336 7603 en op onze website.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief