WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Commissie R en E
Wijdemeren, do 7 februari 2013

Gisteren werd over de intentieverklaring over de belt Groenewoud gesproken die vanmiddag om vier uur door Wijdemeren en Afvalzorg ondertekend wordt.

Verkeersbesluit 30 km zone


Emile Bakker (DB), ik heb het recht om vragen te stellen.

In de commissie Ruimte en Economie werd geopend door wethouder Gerard Abrahamse met de mededeling dat het verkeersbesluit om de 30 km zones in te stellen op de Vaartwegen op 11 februari in de Staatscourant (en in de lokale bladen) gepubliceerd wordt. Vanaf dat moment kan er gedurende een periode van zes weken bezwaar worden gemaakt.
De wethouder maakte ook melding van schriftelijke vragen die Dorpsbelangen gesteld schijnt te hebben. Hij was duidelijk verrast en geprikkeld door die vragen, "want ik had enkele dagen daarvoor met de heer Nuissl van DB gesproken en dacht er daarmee uit te zijn met DB". Joep Frijdal haakte hier op in. Hij wilde de mogelijkheid om vragen te stellen beperken. "Hoeveel tijd kosten die vragen en hoeveel schade richten wij met die vragen aan? : vroeg hij de wethouder. Emile Bakker (DB) hield staande dat zijn fractie het recht heeft om vragen te stellen, al was het alleen maar om er in het openbaar over te kunnen spreken.

Intentieovereenkomst Groenewoud

Wijdemeren wil samen met Afvalzorg BV onderzoek doen naar de noodzaak en de haalbaarheid van de aanpak van de zwaar vervuilde belt Groenewoud in Kortenhoef. Gisteren sprak de commissie Ruimte en Economie over de intentieovereenkomst waarover het college op 15 januari besloten heeft dat deze getekend kan worden. Door de bank genomen werd er welwillend op het voornemen gereageerd om met de overeenkomst te komen tot de opstelling van een masterplan. Enkele partijen wilden weten wat er gebeurt als blijkt dat het project niet haalbaar is. Wethouder Gerard Abrahamse verzekerde dat er in dat geval met gesloten beurzen afscheid kan worden genomen van Afvalzorg.

CDA: Niet te stoppen trein


Jan Verbruggen (CDA), rijdende trein

Jan Verbruggen (CDA) was wel behoorlijk kritisch. "Het is een heel belangrijk onderwerp. Het is nu één dag voor de ondertekening. Er rijdt hier een niet te stoppen trein. Wat doen wij hier dan nog.Dat wil het CDA niet." :aldus Verbruggen. Hij wees er ook op dat de gemeente steeds zegt geen partij in het project te zijn, maar toch ondertekenen beide partijen nu een overeenkomst. Hij gaf een schot voor de boeg dat het CDA absoluut niet wil dat Afvalzorg en de gemeente samen een uitvoeringsorganisatie oprichten (bijv. een BV). Hij vroeg nogmaals welke noodzaak er is om nu aan het werk te gaan. De klankbordgroep, die tezelfdertijd elders in het gemeentehuis vergaderde, moet volgens Jan Verbruggen een goed rol krijgen. "Het is al te vaak fout gegaan met klankbordgroepen."
Ralf Valkonet wees op de bezorgdheid van de omwonenden. Om die reden is hij voor toetsing door een derde partij van het masterplan zodra dat gereed is.

Second Opinion

Wethouder Gerard Abrahamse zegde toe om een derde partij opdracht te geven om het masterplan te beoordelen. Ook de Horstermeerpolder is belanghebbend, antwoordde hij op een vraag van Horstermeerbewoonster Patricia Mossinkoff (D66). Dat is zo omdat de Horstermeer het laagste punt in de regio is en daarmee het afvalputje van de omgeving. De vervuling komt uiteindelijk altijd daar terecht.
In antwoord op de kritiek van Jan Verbruggen over de haast met de ondertekening, liet de wethouder weten dat er vanmorgen nog gelegenheid was om wijzigingen in de overeenkomst aan te brengen. Niemand reageerde op deze zuiver hypothetische mogelijkheid.

Lange weg

Na afloop van het debat concludeerde voorzitter Martin Vuyk (VVD) dat het college van de commissie de zegen kreeg om de intentieovereenkomst vanmiddag te ondertekenen, maar niet dan nadat het jaartal op het dokument gewijzigd zou zijn van 2012 naar 2013.
De ondertekeing is de eerste stap in een lang proces waarin de raad nog vaak zijn oordeel zal moeten geven.

Dossier Groenewoud

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief