WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Regels zijn Regels?
Horstermeer, vr 6 december 2013

Martin Vuyk (VVD) licht toe waarom hij voorzitter Ria Hennis hield aan het reglement van commissievergaderingen, waardoor een DB woordvoerder moest afvallen.

ingezonden brief

Geachte redactie,

Waarom hebben diverse fracties bezwaar gemaakt tegen de mededeling van voorzitter Ria Hennis (DB) dat DB met twee monden zou spreken? Niet om wie dan ook de mond te snoeren, maar simpelweg omdat deze afwijking van het reglement vlak voor het agendapunt over de bloembakken als voldongen feit werd meegedeeld, met als argument dat er binnen DB verschillende stromingen waren.

Laat ik u vertellen dat er binnen de VVD-fractie ook stevig gedebatteerd is en er ook verschillende opvattingen zijn. Toch hebben we, een volwassen fractie waardig, één spreker afgevaardigd die deze standpunten en zienswijzen zo goed en zo kwaad mogelijk over de bühne moest brengen. Had deze mededeling nu een dag eerder gemaild geworden, dan hadden wij er ook met twee woordvoerders gezeten, ieder met een eigen visie op de zaak.

Zo ziet u maar, een logisch protest kan in de pers een geheel andere lading toebedeeld krijgen. Co de Kloet de mond snoeren.... ik zou niet willen, durven, kunnen.

Martin Vuyk
Raadslid VVD
Horstermeer

Naschrift WWK:

Mogelijk is de stemverhouding in de raad compleet afwijkend van de indruk die de commissie eergisteren wekte. Met het reglement in de hand stemde de commissie in overgrote meerderheid voor verlenging van de proef met de bakken. Alleen al de tien zetels van DB, vertegenwoordigd door woordvoerder Ben Steenvoorden, zijn voldoende voor een overweldigdende meerderheid voor doorzetten van de complete proef met de steun van GL, de PvdA en de VVD. Steenvoorden verzuimde om aan te geven hoeveel zetels in zijn fractie het met hem eens zijn, hoeveel niet en waarom niet. En om als toeschouwer te kunnen begrijpen wat er gebeurt is dat nodig.

De publieke tribune en de pers komen niet om te controleren of het reglement gevolgd wordt. De toeschouwers en toehoorders tellen zetels, koppen, om te weten of een voorstel door een meerderheid gesteund wordt of niet. Dat tellen werd nu onmogelijk gemaakt. Het kan nu zomaar gebeuren dat er onder water een meerderheid tegen het advies is, dat gisteren uitgebracht werd, omdat Steenvoorden geen tien zetels in zijn rugzakje had. De ingezonden brieven van Martin Vuyk en Co de Kloet versterken dat vermoeden.

Als vastgehouden wordt aan het reglement 1 fractie, 1 woordvoerder, 1 stem, dan moeten woordvooerders in dit soort gevallen in ieder geval een indicatie geven van het aantal voor- en tegenstanders in hun fractie om de verhoudingen in het openbaar weer te geven. Dus moeten zij ook de mening van de andersdenkenden in hun fractie vertolken. Anders is de besluitvorming van een grote fractie een zwarte toverdoos waar van alles uit kan komen.

En ja, het was niet erg handig van voorzitter Ria Hennis om met de deur in huis te vallen, maar daar heeft de toeschouwer geen boodschap aan als bij andere gelegenheden wel meer sprekers worden toegestaan. Ria Hennis staat dat immers ook soms toe aan de VVD...

Redactie WWK
Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief