WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Omwonenden over De Spiegel
Nederhorst den Berg, za 24 augustus 2013

WSV De Spiegel en de Gemeente troffen elkaar voor de Raad van State. De omwonenden zijn in dat conflict geen partij, maar wel zeer betrokken. Zij lichten hun kant van de zaak toe.

In de pers stonden begin augustus berichten over de zaak die diende bij de Raad van Stata tussen de Watersportvereniging De Spiegel in Nederhorst den Berg en de Gemeente Wijdemeren. Ook de WWK berichtte over de zaak en baseerde zich daarbij op de berichtgeving van de G&E en RTVNH. De omwonenden zagen en lazen die berichten. Zij hadden er behoefte aan om de berichtgeving toe te lichten en recht te zetten, omdat er fouten in zaten. Dus nodigden zij de WWK uit om hun verhaal aan te horen, samen te vatten en te publiceren. Dat is waar dit stuk over gaat. Dit stuk is de neerslag van het gesprek dat wij met enkele omwonenden hadden.

In de berichtgeving leek het alsof de zaak tussen Wijdemeren en de WSV De Spiegel alleen draaide om het aantal ligplaatsen en daarvan afgeleid het aantal parkeerplaatsen. De omwonenden die wij spraken waren zeer duidelijk over het feit dat zij de WSV een goed hart toedragen, dat zij jarenlang met veel plezier de WSV in hun achtertuin hadden en dat zij graag in overleg met de WSV de gerezen overlast willen bespreken en oplossen. Het werd echter ook duidelijk dat de omvang van de WSV en het gebrek aan handhaving de afgelopen twintig jaar nu de emmer doet overlopen.

Sinds 1952

De WSV is begonnen in 1952 als een kleine vereniging voor Bergers. Later werd met hulp van de gemeente het clubhuis gebouwd, waarbij de eis van de gemeente was dat de helft van de leden uit Nederhorst kwam. Een aanwonende stond toe dat de bezoekers een toegangspad naast zijn huis gebruikten. Parkeren mocht op het terrein van een bedrijf aan de overkant. Zo begon het, als een kleinschalig buurtgebeuren. De vereniging groeide, maar de parkeerplaatsen bij het bedrijf konden niet meer gebruikt worden, omdat het bedrijf verhuisde. Er moest op straat geparkeerd worden.


Het toegangspad tot WSV De Spiegel.

Nul parkeerplaatsen

Anders dan alle jachthavens in Wijdemeren had en heeft de WSV geen gelegenheid voor parkeren op eigen terrein, zoals dat elders door de gemeente van jachthavens geëist wordt. Voor de leden is dat een voordeel. de kosten van het parkeren drukken niet op het ligggeld zoals bij de commerciële jachthavens. Voor de buurt betekent het dat veel bezoekers in hun straat parkeren, ondanks het verzoek van het bestuur van de WSV om dat niet te doen, maar aan de overkant van de weg (op het gras tussen de bomen) te parkeren. De gemeente gedoogt deze oplossing van het probleem. In het nieuwe bestemmingsplan is de groenstrook gewijzigd in openbare weg, waarmee de gemeente parkeergelegenheid schept voor de vereniging.

Overlast

De parkeeroverlast voor de buurt uit zich op tal van manieren. Soms kunnen zij niet voor hun eigen huis parkeren. Soms is de uitrit van hun huis geblokkeerd. Sommige auto's blijven zeer langdurig geparkeerd staan, omdat de eigenaar op vakantie is met de boot. Achteruitrijdende auto's, die uit de dwarse parkeerhavens rijden, reden al een aantal keren een deuk in de auto's van de omwonenden, zonder briefje achter te laten. Als de omwonenden wijzen op het verzoek van de WSV om aan de overkant te parkeren, krijgen zij een grote mond. Kortom, de parkeeroverlast neemt toe. En dat is het directe gevolg van de groei van het ledenaantal van de vereniging. En dat is weer gerelateerd aan het aantal ligplaatsen en, sinds enige tijd ook, roeiende leden.


De Dammerweg.
Links de dwarse parkeerhavens, die gebruikt worden door bezoekers van de WSV,
ondanks het uitdrukkelijke verzoek dat niet te doen. Aanleiding tot conflichten.

Geen parkeerplaats

De vereniging heeft inmiddels bijna 400 leden, die allemaal door het gangetje tussen de huizen naar en van de jachthaven moeten lopen. Omdat er geen eigen parkeerplaats is, wordt zo dicht mogelijk bij het toegangspad en dus voor de naastliggende huizen geparkeerd. De vereniging heeft een kantine die soms tot 2, 3 uur 's nachts in gebruik is, waarna niet iedereen altijd even stil tussen de huizen en op straat is bij het vertrek. Volgens het tot voor kort geldende bestemmingsplan mocht de WSV 85 ligplaatsen hebben. Inmiddels zijn dat er echter 120 in het water en 90 op het land. Kennelijk heeft de gemeente hier nooit controle op uitgeoefend.
Zelfs als we de ligplaatsen op land niet meetellen, dan nog zijn er 35 ligplaatsen meer dan toegestaan in het oude bestemmingsplan. Vanaf 1997 is de discussie over de uitbreiding van het aantal ligplaatsen al gaande, zoals blijkt uit onderliggende correspondentie. In juni 2011 zegt de gemeente toe in het nieuwe bestemmingsplan het aantal ligplaatsen te verhogen naar 120. Dan tekent de gemeente 135 ligplaatsen in de kaart van het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied Nederhorst den Berg. De omwonenden signaleren dat, waarna in mei 2012 de wethouder keihard bevestigt dat het totale (!) aantal ligplaatsen 120 is en blijft en geen 135.

Wat is een ligplaats?

De Raad van State moet zich nu uitspreken over het nieuwe bestemmingsplan, het daarin vastgelegde aantal ligplaatsen en de vraag of een ligplaats op het land ook een ligplaats is. (In het oude bestemmingsplan stond geen definitie van een ligplaats, wat de zaak erg lastig maakt.) De noodzaak om tot een definitie te komen is dat ook een ligplaats op het land leden trekt die in de omgeving parkeren en de kantine bezoeken. Omdat de vuistregel is dat er per ligplaats ongeveer een halve parkeerplaats nodig is, is het meetellen van de ligplaatsen op het land relevant voor de discussie. Worden die meegeteld, dan zijn er voor de WSV met 120 waterligplaatsen en 90 landligplaatsen ongeveer honderd parkeerplaatsen nodig. En dat terwijl de WSV er zelf nul heeft. De WSV stelde in het bericht van RTVNH dat 120 ligplaatsen in totaal volstrekt ontoereikend is.

Te grote activiteit voor de plek

De omwonenden verklaarden keer op keer best soepel te willen zijn. Niet ieder Optimistje hoeft als ligplaats geteld te worden, er mag best af en toe een feestje gehouden worden, maar dan liefst nadat er een vergunning aangevraagd is, zoals dat in heel Wijdemeren gebeurt voor straatfeesten en buurtbarbecue's. Leven en laten leven, maar de laatste tijd is de WSV te groot voor de plek, zo vinden zij. Teveel leden, teveel auto's, teveel lawaai en teveel overlast voor de buurt die op 30 november 2011 een petitie tekende die naar het college en de raad werd gestuurd. Terug naar 120 ligplaatsen vinden zij dan ook een redelijke oplossing van de problemen.


Een drukke dag. bij de WSV De Spiegel.
Langs de Reeweg, op de achtergrond, staan auto's in het gras.
Ook op het gras langs de Dammerweg (voorgrond) staan auto's.
De toegang tot de Dammerweg is volledig versperd met auto's en trailers.

Conclusie

Dit is het soort problemen dat ontstaat als de gemeente geen adequaat toezicht houdt op de werkelijke invulling van het bestemmingsplan. De WSV is ongetwijfeld een enthousiaste vereniging met een bestuur dat wil uitbreiden, nieuwe activiteiten, zoals roeien, opstarten en hier en daar een steiger plaatst om een paar ligplaatsen extra te faciliteren. Ook verenigingsfeesten horen bij een levendige vereniging. En zo kon het gebeuren dat de vereniging veel meer ligplaatsen heeft dan vastgelegd in het bestemmingsplan en dat de auto's op straat geparkeerd worden, waar zij overlast geven.
De omwonenden op hun beurt verzochten diverse malen tevergeefs om handhavend op te treden. Op een zeker moment wordt er dan een grens gepasseerd en moet er wel gehandhaafd worden. En dan zijn de gevolgen veel groter dan als dat eerder was gebeurd.

Wordt vervolgd.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief